Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 23 maj 2017

Häckar masterclass - The Laskett

The Laskett ligger i västra England på gränsen till södra Wales. Har beskrivit den förut vid ett besök i augusti 2016. Nu var jag där igen i maj.
Det finns mycket att säga om The Laskett men en sak jag fascinerades av är deras förkärlek för allt formklippt (topiary). Här ingår förstås formklippta häckar. Hur många lager som helst och bara för att det går och för att det är kul och för att Sir Roy Strong  och hans nu bortgångna hustru måste älska formklippt. Nu har han ju en mycket kulturellt och konstnärligt inriktad  bakgrund och man får en känsla av att växterna är skulpturer och målningar i lika hög grad som de är växter. 
Små häckar, låga häckar, höga häckar, mixade häckar, blandade häckväxter ja häckar i alla möjliga och omöjliga varianter. Gillar man formklippt i allmänhet och häckar i synnerhet är detta ett paradis. Det är inte helt i min stil men jag kan beundra det ändå, och vilket jobb!
Bilderna är från 11 maj 2017 om inte annat anges. 

En helt vanlig häck - är det inte. Idegranshäcken har två ytterligare häckar bredvid, på varje sida. Dessa består av bok (eller avenbok) och spaljerad lind. Inte nog med det; man ha ett antal formklippta idegranscylindrar insprängda också. 

Utanför den inre häcken finns en gräsremsa som i princip inte syns om man inte anstränger sig. 

Från "utsidan" syns bok-/avenbokshäcken som en vågformad häck och över den syns den spaljerade linden som är ganska genomsiktlig så här i maj. 

Samma häck från 25 augusti 2016. Linden är fyllig och man ser inte spaljéverket längre. 

De vågformade häckarna ska dessutom vara lika på motsatt sida. Syns inte så bra här men de var exakt lika. Ingen fri klippning här inte. 

Häcken på lite avstånd.
Lite fler alternativ. Man kan ju variera sig.Den höga gröna häcken tror jag var en lagerhägg av någon sort.Här hade man varierat häcken genom att varva häckplantorna. Avenbok, blodbok och en bredbladig, variegerad liguster. Gissar på Ligustrum ovalifolium 'Aureum'. Variationen återkom sedan utmed häcken. 

Variationen mer i detalj. Det blir ju lite extra svårt att hålla den snygg när de olika häckväxterna växer olika fort. 

Den här trädgården är nog en "koriander"; man hatar det eller älskar det. Det smakar olika i olika munnar och lämnar ingen oberörd. Men häcktips finns det i massor.


8 kommentarer:

 1. Imponerende klipping! Det kan bli litt i meste laget for meg, men litt synes jeg er veldig fint. Flotte bilder!

  SvaraRadera
 2. Det må have været en oplevelse at besøge denne have. Jeg kan ikke lade være med at blive imponeret over de fine hække. Der må ligge meget arbejde bag. For mig er det også lidt for meget. Jeg holder meget af hække, men jeg kan bedst lide det lidt mere enkle.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 3. Hej Helene

  Imponerande trädgård - engelskt, kompromislöst, al variation håller sig innanför den klassiske ramen.
  Vilket jobb, ja!

  Ha en trevlig dag

  SvaraRadera
 4. Hej Helene!
  Vilket otroligt jobb att klippa allt detta. Väldigt många olika former, blir lite rörigt. Rabatten med vallmo är vacker. Kan förstå att det var en upplevelse.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 5. Helt klart mycket inspiration och helt otroligt vad man kan göra, men bara för att man kan är det ju inte säkert att man vill :) Arbetsinsatsen måste vara enorm. Kul med både bild på stag och när träden är fyllda.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Jo man måste ju beundra detta konstnärliga arbete, du milde vilket jobb! Inte min stil heller men som sagt, vilket jobb :) Kul och inspirerande att få se sådana trädgårdar. Man kan ju "plocka godbitar" även i dylika trädgårdar :) Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 7. Alltid lika roligt att ta del av andras resereportage. En fin trädgård som kräver fler än en person att hålla i ordning!
  Ha det gott!

  /Anja

  SvaraRadera