Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 25 juli 2016

Vallmokapsel i betong - del 2

Frökapseln av vallmo, i betong, i förra inlägget ledde till många frågor om hur jag gjort, både i kommentarerna i inlägget och på facebook. Jag gör därför en lite mer detaljerad beskrivning nedan. Så här blev resultatet av den i "koppar-look". Jag gjorde en till i en annan färg också.
vallmo, vallmokapsel, frökapsel


Men först; OM man inte kan eller vill gjuta själv så finns det billiga och fina färdiga saker i betong på t.ex Biltema från 15 kronor. Då kan man ägna sig åt att måla dessa bara och prova olika effekter. Eller testa på krukor i betong. Se moment 6 nedan.

Men OM man vill göra en frökapsel som ovan och i förra inlägget så gjorde jag så här:
Införskaffa finbetong alternativt flytspackel med fibrer. Jag är nybörjare och har bara testat betong. Flytspackel blir jämnare och torkar fortare men är dyrare i inköp.
När jag gör små saker siktar jag bort de grövsta partiklarna med en enkel plast-sikt (som barnen brukar ha i sandlådegrejer). Det behöver man inte göra men det är det lätt att den tunna ovandelen å vallmokapseln bryts sönder när man tar av formen om det finns många större partiklar där. Blanda till en lös grötkonsistens.

För vallmokapseln behöver man en form. Man kan göra en själv genom att köpa latexmjölk och pensla en originalform eller så kan man köpa en färdig form. En uppsjö med formar finns både i webbutiker och på tradera. Jag gör alla mina formar själv (men säljer inte).
Originalet och dess latexform

Nu till själva hantverket av vallmokapseln:
Moment 1. Förbered stöd för formen; exempelvis en ituskuren plastflaska.

Moment 1. En avskuren plastflaska där jag tejpat kanterna för att de inte ska vara så vassa.


... här med formen i (utan betong). Man kan ha något material i botten som stödjer. och ger rätt nivå till kanten Jag har rundat fingrus/sand.
Moment 2. Jag förbereder för ett hål i frökapseln genom att ta ett sugrör med diameter 10 mm (för att passa på 8 mm armeringsjärn) där jag tejpar igen ena änden på det och markerar på sugröret hur lång formen är för att jag inte ska sticka ner sugröret för långt. Jag tycker det är enklare att göra ett hål än att gjuta fast en armeringspinne direkt och dessutom vet jag kanske inte från början hur lång pinne jag vill ha, mm. Vet att många gjuter fast en pinne direkt. Använder sedan 8 mm armeringsjärn för den färdiga vallmokapseln.
Moment 2. Förbered hål i kapseln med ett sugrör.
Moment 3. Nu tar jag fram den färdigblandade betongen. Häller försiktigt lite betong i taget i formen med en sked och skaka den kontinuerligt så att betongen flyter ut och fyller alla skrymslen och så att luftbubblorna stiger upp.Moment 4. Placerar sugröret och sätter det i rätt läge med tejp om det behövs. Är det kort behövs det inte. Ställ formen på ett plant ställe och regnfritt.


Moment 5. Väntar i 3 dygn och kränger av formen. Smörj gärna in formen med lite diskmedel på utsidan så är det mycket lättare att få av formen. Skölj av formen sedan. Ska du måla objektet så undvik att få diskmedel på betongen, det kan bli ojämnt med färgen då.
Moment 5. Eftersom kapseln är rund måste man ha en flexibel form av latex, eller gjuta den i två delar och sätta ihop.Moment 6. MÅLNING: Väntar helst ett par veckor innan jag målar. Om man målar för tidigt och betongen inte är helt torr kan färgen missfärgas. Just denna är målad med färger som är avsedda att ge en koppar-look (då är torktiden inte så viktig). Det finns färger som ger rost-look också eller helt vanliga kulörer förstås. Det finns flera olika märken men de jag använt (på bilden nedan) kommer från Tant Gräddelin. Vet att många handlar på WS form också.
Jag målar först två lager med "Magic metallic copper MM102" (obs skaka flaskan ordentligt och sedan lite till så att allt kopparpulver har blandats med vätskan). Jag brukar hälla upp lite, lite på ett fat och penslar sedan detta på betongen. Det är drygt så ta lite i taget. Det torkar väldigt fort! jag späder faktiskt med liiiite vatten för att få en något tunnare färg i första lagret. Direkt efter det andra lagret är målat (låt INTE torka) så målar jag lite orgelbundet med "Green patina MM 202". Sedan ska detta verka och det kan ta mellan 20 minuter och några timmar för full oxideringseffekt. Därefter skall processen "stängas" genom att man penslar på en "Sealer" som stoppar oxideringen. Två lager med "Matte Sealer MM 502". Låt torka mellan penslingarna.
Hela oxideringsprocessen och hur färgerna fungerar beskrivs på Tant Gräddelins sida här
Man kan förstås använda en massa andra färger.

Moment 6. Det är små flaskor men det är väldigt drygt. 

Klar och uppträdd på pinne. Jag limmar med konstruktions-limmet PL400 i hålet innan jag sätter dit pinnen. Det finns på byggvaruhus. Men DRA inte i frökapseln sedan utan håll i pinnen när du trycker ner eller drar upp den ur jorden. (Man kan också gjuta in en pinne direkt när man gör vallmokapseln i formen men det är krångligare tycker jag.)

Tänk på: undvik att andas in betongdamm, använd munskydd när du öser upp och blandar och det ryker lite. Använd även handskar; betong fräter.

Till sist: Det finns en grupp på facebook som heter "Betong en gjuten hobby". Gå med där om du tänker gjuta. Där finns massor med tips om hur man gjuter och målar allt möjligt och man kan fråga andra.

Lycka till med din gjutning!
Helene


9 kommentarer:

 1. Så bra att du gjorde en del 2 på detta inlägg. :) Många bra tips för den som vill pröva själv.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 2. Kul med en fortsättning ! Ja,gjutning verkar ha blivit en växande hobby de sista åren...:) Spännande med en fb grupp för ändamålet , den ska jag kolla in ! Tack för anvisningar och tips !
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 3. Så kul att läsa! Jag tror inte att jag kommer att lyckas klämma in betonggjutning också i mitt schema, men ska hålla utkik om jag hittar sådana här till försäljning någonstans! Kram Elin

  SvaraRadera
 4. Ska kolla in sidan på fb☺ Tack för alla bra tips!

  SvaraRadera
 5. Mycket bra beskrivet. Tack.

  SvaraRadera
 6. Älskar verkligen färgen!!!!

  SvaraRadera
 7. Så fin! Var kan man köpa latexformen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har köpt min via en grupp på facebook. Men numera gör jag egna formar.
   //Helene

   Radera
 8. Jeg ønsker veldig en form, men finner ikke nevnte sted å ljøpe form. Kan du hjelpe?

  SvaraRadera