Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 12 juli 2016

Thalictrum - Rutor högt och lågt

Nu är det tid för de vackraste rutorna (Thalictrum = rutasläktet). Har samlat på mig några stycken och de är fina höjdare i rabatterna - men svåra att fotografera. Närbilder funkar men hela växten är svår att fotografera. Det finns också en del betydligt lägre rutor. De vill inte stå torrt utan lite lagom fuktigt är bäst. Däremot tycker jag inte det spelar någon roll om de står i sol eller halvskugga utan det är fuktigheten som avgör hur de trivs. Senaste veckorna har varit perfekta, med andra ord.

Höga, Thalictrum 'Elin'. Blir stadigare med åren och håller upp stjälkarna bra då. Lite svajig i yngre år. Mycket vacker. En annan hög ruta är Thalictrum rochebrunianum, skuggviolruta. 


Vita rutor finns det gott om. Den finaste är violrutan, Thalictrum delavayi SPLENDIDE WHITE. Rent vit. Blir dryga metern.


Thalictrum delavayi 'Album', Violruta. Rent vit och drygt en meter hög.
 
Thalictrum delavayi 'Album', Violruta.


Smöruta
En fantastisk vit ruta är Thalictrum filamentosum, snöruta. Här fotograferad i Botaniska trädgården, Göteborg. Har sått den och den finns i min trädgård men inte så stor och pampig som denna. 

snöruta
Thalictrum filamentosum, snöruta i närbild. 


Thalictrum dasycarpum. Inget svenskt namn enligt SKUD. Den är gulvit och blir dryga metern.


Thalictrum dasycarpum.

Thalictrum delavayi 'Hinkley'. Kortlivad hos mig men väldigt vacker med ganska stora ljust rosa blommor. Blir hög, ca 150 cm.


trolldruveruta
En lägre ruta är trolldruverutan Thalictrum actaeifolium 'Perfume Star', som blir runt 30-40 cm. Ljust lila i blomman.


marmorruta
Marmorruta. Thalictrum ichangense 'Evening Star'. En av de lägsta rutorna. 
Jag har några till men har inga bra bilder på dem.


6 kommentarer:

 1. Hurra vad glad jag blir nu ! :D Vilken fint inlägg om rutor :) Jag sådde mina första i år och har planterat ut dem i perennlandet där de bör trivas i min lerjord och i halvskugga :) Jättekul att få se Skuggviolrutan på en sån vacker bild :) NU vet jag hur den kommer att bli om jag har tur och de vill etablera sig ! Tack ! Jättefina allihop och detta väcker ett habegär ;)
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Hvor var jeg heldig, at du lagde en kommentar på min blog og derved gav mig anledning til at besøge din. Jeg er nemlig stor fan af thalictrum eller violfrøstjerne, som vi kalder dem på dansk. Jeg blev virkelig hooked på filamentosum, som holder sig så flot opret i modsætning til flere af de høje, som lægger sig ned. Dasycarpum har jeg i haven, og den hører også til dem, der står uden opbinding.

  SvaraRadera
 3. Ännu ett bra inlägg med fina bilder och alla namn, nu kanske jag kan lista ut vilka rutor det egentligen är som jag har... ;) Tycker mycket om rutorna för den skirhet och höjd i rabatten som de ger.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 4. Jättefina bilder på dina rutor, ja, de är vackra och jag instämmer med dig, sol går an bara inte torka.

  `Elin´är väl riktigt grann!

  SvaraRadera
 5. Så roligt att få namnet på den fina Rutan Snöruta". Jag var i Botaniska i torsdags och blev väldigt förtjust i den.
  /Lena

  SvaraRadera
 6. WOW!! Så fina sorter och många.
  Ha det gott!

  SvaraRadera