Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 14 juli 2016

Perenn stockros, Alcea rugosa

Jag har haft gul stockros (namn enligt SKUD), Alcea rugosa, i trädgården under drygt 20 år. Köpte fröer på Botaniska trädgården i Göteborg i mitten på 1990-talet och skrev en artikel i Trädgårdsamatören om stockrosen och några andra favoriter (i TA 1998:3 tror jag). Blev därefter uppringd av Folke Mattsson (Zetas trädgård, Sthlm) som läst artikeln. Han frågade om han kunde få köpa lite frö för ha ville föröka upp den och göra den tillgänglig. Den fanns inte i sortimentet hos planskolorna. Visst, jag samlade frön och skickade. Folke återkom och frågade vad jag ville ha för besväret och jag sa att det fick han bestämma. Det kom ett presentkort till Zetas på 400 kr. Mycket generöst! Det tog ett litet tag innan jag kunde lösa in det för det är 52 mil enkel väg. Men det blev en biltur till slut - den första av många resor till Zetas. 
Alcea rugosa är mycket mer motståndskraftig mot rost än Alcea rosea, som är den vanligare stockrosen. Men gul stockros finns så vitt jag vet bara i ljust gult. Känner inte till några namnsorter på denna. Perenn men möjligen kortlivad. Det är svårt att veta om det är exakt samma planta som kommer varje år. Det dyker också upp lagom många fröplantor i närheten så att den finns kvar. 
gul stockros, perenn stockrosgul stockros, perenn stockros
Ibland blir blommorna fransiga i kanterna.

gul stockros, perenn stockros6 kommentarer:

 1. Vilken underbar stockros och vilken härlig historia ! :D Noterar att det är exakt "min" gula färg ! :D Så får du fröer över sedan ;) Själv grävde jag ju upp alla mina svarta stockrosor i perennlandet då de drabbades av mycket rost ! De sådde jag från frön förra året...Har en just gul stockros kvar i landet inköpt på Lidl för några år sedan och den är inne på sitt tredje år om den räknas som perenn då vet jag inte men att den också är ljust gul är ju intressant ! Den har inte heller varit lika drabbad av rosten..Vi får se om den kommer att blomma i år :)
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Elidabeth - jag kan dela med mig sedan om det blir bra frösättning. Vissa år blir fröerna uppätna inne i kapseln men vi håller tummarna för årets frön. Det kan ju mycket väl hända att den du har är en sådan också.
  //Helene

  SvaraRadera
 3. Så flott historie om den, og så vakker den er! Tror aldri jeg har sett lyse gule stokkroser før :)
  Jeg sådde et år fylte rosa stokkroser, men de ble borte etter to år.

  SvaraRadera
 4. Vakker og interessant sort.
  Jeg hadde Alcea rosea 'Blacknight', som kom tilbake i flere år, men forsvant etter en stygg vinter (ja, den hadde rust).

  SvaraRadera
 5. Roligt att kunna bidra till att en växt uppmärksammas. Och vilken härlig färg! Jag är väldigt förtjust i det här blekgula, driver bl a upp tagetes i den färgen varje år.
  Apropå din salix purpuera nana, sätter den rotskott hos dig? Min gör inte det, ännu i alla fall, och jag leker med tanken att använda den till minihäck, men det går inte på den tilltänkta platsen om den är rymningsbenägen.
  /Marta

  SvaraRadera
 6. Hur långt norrut är den härdig?

  SvaraRadera