Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 19 januari 2016

Vinterbär - härdigare än vad man tror

Tur att man provar! På hösten finns det gott om Vinterbär, Skimmia japonica, till salu som utplanteringsväxt. De beskrivs som icke härdiga och de flesta slänger nog växten när krukan rensas ur. Jag har provat att plantera ut Vinterbäret i trädgården varje gång och har nu 5 st (både vita och röda blommor). Den äldsta är 5-6 år och klarade vårvintern 2013 med glans. Det var en av de värsta vintrarna för vintergrönt och massor av vedartade buskar och träd dog. Men Vinterbäret stod grön och fin och i stort sett helt utan skador! Synd att så få odlar den. Dessutom doftar den fantastiskt i april-maj. Inte bara nära, utan den sprider väldoft runt omkring. Liljekonvaljdoft tycker jag det kan beskrivas som. Fin att ta in i buketter också.
Förutom Skimmia japonica finns många andra arter men få odlas i Sverige. Skimmia x confusa verkar finnas att tillgå också. Den finns i en trädgård i zon 3, som jag känner till, men den kanske finns i högre zoner också.

Skimmia japonica, april 2015
Skimmia japonica, april 2015
Skimmia japonica, juni 2015.
Skimmia japonica, mars 2013. Den hemska vårvintern då mycket vintergrönt frös bort. Mycket lite skador på plantan.

6 kommentarer:

 1. Intressant om skimmia. Själv missade jag att plantera den i rabatten. Den är kvar i kruka och mår förstås därefter. Nästa skimmia ska få prova på rabattilvaron ;-)

  Ha en bra helg!
  Anja

  SvaraRadera
 2. Tack, ett tips jag absolut kommer testa eftersom jag gillar att sätta dem i kruka men ogillar att slänga. Doftande - låter härligt.

  Carina

  SvaraRadera
 3. Ja, jag har misstänkt detta! Själv har jag aldrig vågat prova, men jag går förbi en oansenlig trädgård då och då där jag har lagt märke till en vinterbärbuske som bara växer och växer helt utan vinterskador. Den är säkert 80 cm hög och bred, jämn och fin med snygga blomställningar. Superbra tips som jag blir jätteglad för och som jag hoppas jag kommer ihåg längre fram.
  Hälsar
  Marta

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset! Jag har den i krukan just nu, mycket fin men när ska man plantera den i marken? Innan den börjar blomma eller efter? Eller spelar ingen roll? Jag bor i Stockholm. Mvh Adele.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kanske får skydda rötterna lite i vinter så att krukan inte bottenfryser. Plantera ut den till våren i ett läge där den är skyddad för vårsolen. Den bränner lätt bladen. Lycka till!

   Radera
 5. Fantastiska är dom året runt. Jag har två st ca 1,5 meter höga o vida i rabatten sedan ca 20 år här utanför Halmstad, ska nu plantera ett par till

  SvaraRadera