Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

lördag 23 januari 2016

På kurs med Gerben Tjeerdsma; sådd av perenner

Idag hade jag förmånen att få vara med på en kurs under ledning av Gerben Tjeerdsma på temat sådd av perenner. Kursen på Råda säteri idag ingår i en aktivitet inom Gothenburg Green World. Under 2016 är Göteborg med omnejd "hortikulturhuvudstad" och programmet innehåller en massa programpunkter. Alla parker och trädgårdar i och runt Göteborg skapar också massa nya roliga trädgårdsrum och gröna ställen över hela stan under året.
Har visserligen sått ganska mycket perenner tidigare, men ett proffs som Gerben har alltid en massa tips. Inte nog med det - vi fick välja 10 påsar ut Göteborgs botaniska trädgårds frösortiment att så på plats. Ett mycket trevligt inslag på kursen men sorgligt i sig. Botaniska upphör med insamling och försäljning av frö annat än för rent professionellt utbyte and andra botaniska trädgårdar. Ingen Konnässörsklubb och inga egna fröer i butiken hädanefter alltså. Sorgligt.

Gerben berättar om generella såmetoder och om undantag. En jättebra lista fick vi också.

Hur man rensar fröer, flera metoder.  
Fröer från Göteborgs botaniska trädgård. Välj vad ni vill!
Jag sådde: Thalictrum rochebrunianum, Thalictrum rochebrunianum var. grandisepalum, Thalictrum filamentosum, Thalictrum var. reniforme, Thalictrum przewalski, Dianthus amurensis 'Siberian blues', Dianthus plumarius ssp. lumnitzeri, Scutellaria lateriflora, Knautia midzorensis och Digitalis viridiflora.

6 kommentarer:

 1. Oj,vilken rolig kurs du har gått!
  Underbart att få välja bland alla dom fröpåsarna. Vad valde du?
  Och med rara, goa Gerben som lärare blev det full pott.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helen - Du är ju såproffs. Kollar ofta på dina såråd mm på din blogg.
   Kompletterade med vilka jag sådde i inlägget ovan. Kan ju vara bra att veta själv sedan också, även om jag har en databas för det. Thalictrum står högt på listan som synes.

   Radera
 2. Åh, en sådan kurs vill (behöver) jag gå!!!
  Ja, och att få välja bland de fröpåsarna... ÅÅÅÅÅH!!!
  Trevlig och givande blogg du har, hit återvänder jag!
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
 3. Kan bara instämma - en väldigt bra kurs även om man sått ett tag. Gerben som person är också så entusiasmerande. Nu ska jag kika vidare på din blogg.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Åh, det hade varit roligt att vara med på! Låter spännande med många rutor, hoppas de kommer sig bra!

  SvaraRadera
 5. Vad roligt det låter. Hoppas alla sådderna tar sig. Tycker också det är ledsamt att Konnässörsklubben försvinner.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera