Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 30 april 2017

Lund-kurs

Lundens tid är nu, och den är väldigt efterlängtad. Var på Lund-kurs idag, eller woodland-workshop som det heter nuförtiden. Vi var 10 personer som beundrade Hannu Sarenströms lund på Kinnekulle och som sedan fick "reparera" några bara partier och därefter skapa egna partier med hjälp av befintliga växter i lunden kompletterat med en massa växter i krukor. 
Vädret var på vår sida hela dagen. Soligt, varmt och nästan vindstilla. Det hela avslutades med promenad i naturskyddsområdet bredvid samt ett hemligt trädgårdsbesök. Gott om inspiration, god mat, kunskap och erfarenhetsutbyte. Så mycket nytt man tänker när man är i någon annans trädgård och i samtal med andra. 
Min lilla mini-lund här hemma kan inte jämföras med dagens lundar men vissa idéer kan jag omsätta i mindre skala och några nya växter uppenbarade sig på min, för dagen, lundfokuserade näthinna.

Det första man ser när man kommer genom grinden är trappan till boningshuset. Fylld med vårkrukor.







Bortre hörnet av lunden.

Körsbärsträden blommade.

Vår lär- och experimentyta idag; lunden.

Lunden till höger och "halvlunden" till vänster.

Gott om sippor av olika slag.

Amerikansk vitsippa, Anemone quinquefolia

Vitsippa, fast blå. Anemone nemorosa 'Allenii'

Paddtreblad, Trillium sessile

Julros, har glömt vilken just nu.

Julroshybrid. De frösår sig och bildar nya mönster på blommorna.

Våra experimentväxter för lunden.

Hannu introducerar de "lösa" växterna i krukor. Hur svårt kan det va'? En lund är väl världens enklaste sak.

Lunden ligger längst bort till vänster.

Detta är en lund i vardande en s.k lund-wannabe, hos Hannu. Om några år och massor av arbete!

Köpte med mig denna Brunnera sibirica hem. Enligt uppgift mycket aggresiv i sin utbredning och inte så klumpväxande som B. macrophylla. Namnet antyder ju god härdighet så planterad i kruka ute året om kanske är lösningen. Så har jag mina funkia och det fungerar utmärkt. 

Ett hemligt trädgårdsbesöket avslutade dagen och det kändes ganska privat så jag visar inga bilder därifrån men det var en mycket speciell och lite andaktsfull upplevelse. 


8 kommentarer:

  1. Spennende å se bilder derfra! Lund/woodland har blitt veldig populært i de siste årene. Brunnera sibirica kjenner jeg ikke til fra før. Det hørtes ut til at den tåler mye.

    SvaraRadera
  2. Å så nyfiken jag blev nu... får man bara avsluta ett inlägg på detta sätt ;D . Låter som en mycket trevlig dag hos Hannu och ni hade vädret med er. Lunden är nog min favoritmiljö och jag jobbar på med att fylla min egen. Fin brunnera.
    Ha det gott
    /Anette

    SvaraRadera
  3. Ser ut att ha varit riktigt trevligt, och fint väder med. Kula att träffa andra med samma intresse och jobba tillsammans. Härliga sippor.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  4. Spännande kurs tänker jag :) Har trädgårdsbekanta i krokarna där men har aldrig tagit mig till just den trädgården. Men den ser väldigt vacker ut på bild.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  5. Hei!
    Veldig inspirende å se. Du har hatt en opplevelse. Morsomt
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  6. Vilken härlig kursdag ni fick, inte alls avundsjuk! :) Lundmiljöer är så fina.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  7. Så intressant att få läsa och se bilder från denna kurs som Hannu kort nämt om på Fb. Har ju varit där och vet hur det ser ut och att det finns mer plats att plantera.
    tack för det/
    kram Luna

    SvaraRadera
  8. Jag har aldrig varit där, men han har ju skrivit bok i ämnet med helt förföriska bilder, så jag kan tänka mig vilka växter han har tipsat om. Den stora utmaningen med lunden är torkan under trädkronorna och jag är inte helt bekväm med våtbäddar och nergrävd plast/dammduk. Vad hade han för tips?
    Din skogsdunge är jag en perfekt plats för den här sortens övningar. Kan inte bli annat än helt underbart.
    Kram
    Marta

    SvaraRadera