Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 28 april 2017

Sippornas tid

Vitsippornas tid är nu. Först kommer de enkla och nu de dubbla. Förökar sig som ogräs allihop. Har också planerat in en blå men där hoppas jag verkligen på spridning för det är bara några få ännu.

Anemone nemorosa 'Vestal'
Dubbel vitsippa, Anemone nemorosa 'Vestal'

Anemone blanda
Balkansippan (Anemone blanda) är fin ännu. Här den blå versionen.
Mina två buddlejor (Buddleja davidii) i namnsorter verkar ha frystorkat denna vinter igen. Fastän det varit en mild vinter. Har en känsla av att de flesta sorterna är mycket sämre härdiga numera. Får nästan betrakta dem som ettåriga, fastän jag har zon 1-2. Någon mer med samma problem?


10 kommentarer:

 1. Min buddleja ser heller inget vidare ut, men min trädgård är i zon 3-4.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Så vakre anemoner du viser! Jeg liker veldig godt 'Vestal', og fylte blomster generelt.
  God helg!

  SvaraRadera
 3. Kan vara så för jag har gett upp buddjejor. Anemone Vestal är underbara och får gärna sprida sig. I år har jag börjat flytta ut mina till andra ställen så jag inte glömmer dem.

  Trevlig helg/ Luna

  SvaraRadera
 4. Det er to af de allerdejligste anemoner, du viser i dag. Den dobbelte hvide har jeg plukket utallige buketter af. Jeg synes, de er så smukke i en glasskål.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 5. Så fina bilder du har tagit av de kära sipporna! Jag är svag för sippor men den vilda, enkla vitsippan blir lätt ett bekymmer i trädgården. Här finns den i naturen och dyker förstås upp överallt i trädgården. Vacker i naturliga bestånd men jag vill inte ha en vårträdgård som är helvit av vitsippor på våren.

  Buddleja har jag gett upp men jag har ju en kallare zon.

  SvaraRadera
 6. Alldeles underbar vitsippa. Har haft Buddleja en kort stund, planterade på hösten, och den var död på våren, det var nog ett önsketänkande att överhuvudtaget plantera den.
  Dottern som också bor i mälardalen, hade sin i några år.
  Vissa växter får man ge upp, har en till osäker, och det är blåregnet, har klarat några vintrar, men plötsligt förra sommaren, vissnade den helt. Skall bli spännande att se om den har något liv.
  Ha en riktigt trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 7. Fantastiskt vacker vitsippa! Har inga sippor alls, förutom någon balkansippa här och där, och så planterade jag några tovsippor förra året men de kommer ju senare.
  Kram Elin

  SvaraRadera
 8. Sipporna är ljuvliga och kommer nog fortsätta vara det ett tag. Har samma erfarenhet av Buddleja och det känns lite trist att odla dem som ettåriga. Å andra sidan är de fantastiska för olika insekter...

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 9. Buddlejorna gillar inte våra vintrar. Här en som överlevt flera år nu, men den är ett undantag.
  Sippor är en vacker vårblomma, även om jag får hålla efter den vilda vitsippan i trädgården.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 10. Jajamensan, inget liv i buddlejorna här heller. Slänga först efter midsommar, upprepar jag för mig själv, men undrar om jag står ut med eländet tills dess. Tröttsamt, särskilt när man vet vilket ogräs buddleja är i varmare klimat.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera