Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 9 juli 2019

Fröplantor - var ska alla bo?

Min japanska lönn och hennes avkommor sysselsatte mig idag. Det tog några år men nu är hon väldigt fertil. Många små blir det och de är olika allihop. Så fina men jag vet inte var de ska bo allihop. Fem har jag placerat ut i trädgården. Många har jag gett bort, men det är svårt att veta hur stora de blir så mottagaren får ha ett öppet sinne eller vara beredd att forma. Säkert tio har jag krukat upp men under hennes kjol finns det många fler. Det är trångt på marken och grannarna slåss om utrymmet. Har inte hjärta att rensa bort dem. 
Acer palmatum 'Osakazuki' har nu blivit knappt 20 år och varit med om en del. Under flera kalla vårvintrar, ex 2013, fick hon stora sår då barken lossnade från stammen. Se inlägg här. Hon läkte fint och idag syns visserligen ärren men de påverkar henne inte. 
Redan nu dignar hon av "lönnäsor" eller tvådelade klyvfrukter med vingliknande bihang.Moderplantans blad i mitten och några av fröplantornas blad runt omkring. 

En utplanterad liten lönn. Jag är väldigt svag för den ljust gröna färgen.

Ytterligare en utplanterad fröplanta som hunnit bli lite större. De växter på bra när de får komma ut på en bättre plats.

Mmmm, vilka fina blad.
Ytterligare en grönbladig med antydan till rött. 

Jo, jag sparar rödbladiga också.

Uppkrukad liten fröplanta.


En mycket mörkare röd fröplanta som hunnit växa till sig.


En till......grön....

Än så länge lite blandat rött och grönt. Det kan ju ändras när den blir större. 

Och så modern, Acer palmatum Osakazuki, japansk lönn. Full med "lönnäsor". Men jag behöver inte fler avkommor nu. De gror verkligen bra. Till och med i grusgången. 


Lönnen i sin fulla prakt, inklusive den fantastiska höstfärgen har beskrivits i ett tidigare inlägg här


Fler trädgårdsbloggar finns på Trädgårdsfägring.


12 kommentarer:

 1. Vilken variation på fröplantorna, både i färg och bladform och säkert i växtsätt också. Spännande!
  Hälsningar/Gunilla

  SvaraRadera
 2. Så mange flotte frøplanter du har! I år er flere av de japanske llnnene mine fulle av frø. Håper på mange frøplanter.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 3. Lønnene skulle det stå.

  SvaraRadera
 4. Hej Helene!
  De är så fina, har stått och hållit i dem flera gånger på plantskolan, men måste ha en plan först.
  Gillar de ljust gröna men också röda och riktigt mörka.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 5. Hej Helene

  Kul att dina fröplantor tydligen har mycket av det som gör en lyckad kultivar!
  Spännande!

  Ha en trevlig onsdag

  SvaraRadera
 6. Hei!
  Spennende å se og lese om dine frøplanter. Bladvariasjoner i fager er også spennende. Vi har det samme problemet. Hvordan få plass?
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 7. Hej Helene!

  Jag förstår att det blir ett bekymmer när fröplantorna blir för många, vem vill väl kasta bort en japansk lönn! Här är problemet det motsatta, har under åren planterat många japanska lönnar men av okänd anledning överlever de inte här mer än något år. Den enda som klarat sig väl är en grönbladig A.shirasawanum så nu har jag accepterat att det inte fungerar

  Jag sådde för ett antal år sedan Rhododendron `Persil´ och resultatet blev över förväntan. Nu har jag runt 2O buskar i en barnkammare, några har jag planterat ut men resten?

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Så fina! Både de mörka och de ljusa...svårt att välja :)
  Alltid lika kul att kika in till dig!
  Sommarkram från Titti

  SvaraRadera
 9. Åh, så svårt när "barnen" är så snygga! Mina japanska lönnar har jag inte hittat fröplantor hos (än), men hade jag fått en krona för varje fröplanta jag drar upp av ginnalalönn hade jag varit rik...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 10. Dine løn er smukke, og det er spændende, at de er så forskellige. Men jeg kan godt forstå, det er lidt svært at finde pladser til alle børnene. Jeg fik en frøplante foræret sidste år, den har jeg stående i en krukke, for jeg kan ikke finde den rigtige placering.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 11. Helene
  Visst är det något "visst" när man ser hur några roliga arter trivs och blir fler. Att få så många små fröplantor vittnar om att de små lönnarna har hamnat rätt. Kan du inte bara kruka upp rubbet och ha till försäljning på någon växtmarknad eller när du har öppet för besökare?
  Jag har också några, men inte fått några fröplantor. Dock har jag inte haft någon ännu i 20 år. Kanske krävs det så lång tid innan de blir "könsmogna"?

  Ha en fin vecka!
  /Anja

  SvaraRadera
 12. Tänkte köpa en Japansk lönn men det slutade med att det blev en Blodfläder som nu växer så fint. Läste att den kan bli 3 mtr. så den får jag "hålla nere" i min lilla trädgård.

  SvaraRadera