Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 6 juni 2019

Irland; Trudder Grange

Nyligen hemkommen från en trädgårdsresa till Irland, närmare bestämt runt Dublin. Grönt och frodigt som förväntat. Vi hade lyckan att få besöka flera riktigt fina privatträdgårdar. Det är alltid extra kul. Mycket av det som fanns där vi var kan man odla här också (iallafall hos mig i zon 1-2) men givetvis inte allt. Förstod att det finns en massa olika lokalklimat i Irland så det kan variera mycket. Men det växer ju så enormt mycket fortare där.
Mitt första besök i Irland och skillnaden till UK är generellt stor när det gäller trädgårdar. Rikedomen och influenserna från växtjägare, kolonier och annat som hör till i UK är inte särskilt närvarande i Irland. Det kompenseras med charm och mycket annat.
Visar några bilder från en mycket vacker och välskött trädgård, Trudder Grange, söder om Dublin. Detta är en privat trädgård av det större slaget. Mycket vacker och välskött. Frun i familjen var den som var trädgårdsnörden och hon berättade varmt om trädgården. Maken som också var närvarande höll sig mer i bakgrunden, men teater-viskade till de som stod närmast. Bland annat frågade jag om hon skötte trädgården själv eller om hon hade hjälp. Hon svarade att hon hade hjälp två och en halv dag i veckan. Maken viskade då att trädgårdsmästaren också hade med sig en person så i realiteten 5 dagar i veckan. Han berättade också att Mrs hade bestämt sig för att satsa på trädgården för ett antal år sedan och att det minsann skulle få kosta när hon förstod hur mycket pengar han lade på jaktresor. Tiden och pengarna i kombination med kunskap och hängivelse har skapat en mycket fin och personlig trädgård. 

I allén fram till trädgården växte hagtorn utmed ena sidan. Rosa och vita buskar/träd varvade. Mycket fint.

Pampig entré. Ser lovande ut. 

Ett tydligt blickfång denna tid på året var säckbusken, Ceanothus. Uppstammad med stor krona.


Växthuset är uppbyggt efter viktorianska ideal. Uppfattade att det var så det hade sett ut från början. De hade förlorat sitt gamla som var mer modernt och satsat på ett nytt i gammal stil.

Ett stort antal fina träd och buskar kantade gräsmattan. Trädet till vänster är en pagodkornell, Cornus controversa 'Variegata'. Väldigt vackert med grenar i våningar. 


Vy från baksidan av rabatten med pagodkornellen i mitten. 

Denna buske var helt översållad av vita blommor. Kallades för daisy bush. En buske i trädastersläktet, Olearia, men vet tyvärr inte vilken art/sort. Undrar om den vissnar snyggt eller om det blir en brun buske sedan.

Choisya var vanlig i många trägårdar. Har funderat på en sådan länge. Nu får det bli av. Kanske måste ta in den på vintern dock. Finns att köpa här men uppfattar att den säljs som "sommarblomma"


Strandkålen var odlad som grönsak och under terrakotta-kruka ( rhubarb forcer) för att tvinga upp späda och mjälla blad. Nu var de inte god att äta längre men fantastiska vackra.

Lönnar såg man överallt. Klimatet, och jordmånen (på många ställen) passar dem. Här en väldigt flikbladig sort. 

Man hade också en vildäng av större mått.

Reste med Rosebud's Tours med Maria Engblom som guide. Mycket väl organiserat och trevligt som vanligt. Vi hade dessutom tur med vädret. Bara några korta regnskurar.


Fler bloggar om trädgård finns på Trädgårdsfägring



10 kommentarer:

  1. Så fint og frodig det er der! Den lønnen var veldig fin.
    Takk for de flotte bildene!
    Ha det godt.

    SvaraRadera
  2. Kul att se, vill också åka till Irland.
    Allt gott!

    SvaraRadera
  3. Det er en smuk have, du har set. Cornus controversa ser smuk ud. Både opbygningen i etager og farven gør den lidt speciel. Derimod ser den blålilla ceanothus helt kunstig ud.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  4. Vilken fin trädgård! I tanken hade jag nog trott att det inte skulle vara någon större skillnad på innehållet. Att klimatet stryrde mer än växtsamlarna..

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  5. Man svimmar...så klart behöver man ha hjälp i så stor trädgård. Har man dessutom "resurser" i plånboken är det ju inget bekymmer :-). Hemma hos mig är det tvärtom i allt - och dessutom så får trädgården helst inte kosta alls...;-) Har aldrig sett en säckbuske som liknar den du visar på bilden. Otroligt. Tack för ett fint reportage!
    Ha en superfin helg!
    /Anja

    SvaraRadera
  6. Irland har jag aldrig besökt men ön har alltid fascinerat mig, kanske för att den kallas för gröna ön vilket sätter igång mina fantasier om trädgård och natur.

    Mycket stilrent och genomtänkt med stora öppna ytor som framhäver de vackra planteringarna. Inget småplottrande utan allt är målat med stora penseldrag - vackert och stilrent!

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Hej Helene!
    Det låter som en trevlig resa, och trädgården är fin. Säckbusken skulle jag gärna ha, men klarar inte sig på mina bräddgrader.
    Ha en trevlig helg /Marika

    SvaraRadera
  8. Fina foton från Irland och så trevligt du berättar om resan. Jag har också försökt med säckbukske ett par gånger men inte lyckats. Ha en fin pingsthelg.

    SvaraRadera
  9. Hej Helene

    Tack fär denna introduktionen!
    Super inspiration - och ja, kanske klimatet här blir mera 'irskt' framöver...

    Ha en trevlig pingst

    SvaraRadera
  10. Vilken härlig trädgård - och vilken trevlig trädgårdsresa! Man blir lite avundsjuk..... Det var en del växter som man helt klart kunnat tänkt sig, en jag faktiskt försökt med är säckbusken, Ceanothus. Den överlevde en vinter (mild sådan), men sedan dog den tyvärr. Fast jag kanske skulle göra ett nytt försök.....!?
    KRAM/Susie

    SvaraRadera