Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 20 juni 2019

Kanalbåt i England

Vi har pratat ett tag om att göra en tur med kanalbåt i England. Förra veckan blev det av; på Kenneth and Avon Canal i sydvästra England. Start och slut i Bath. UK har ett mycket stort nät av kanaler i funktion. Många är restaurerade från ett ofattbart dåligt skick av mestadels frivilliga krafter under andra halvan av 1900-talet.
Kenneth & Avon Canal ligger i en väldigt grön och lummig omgivning. En smal kanal, som ibland var lite bredare, men inte alltid bred nog att mötas på (iallafall inte om det låg förtöjda båtar vid sidan också) utan man behövde hitta hållpunkter där man kunde slinka in med sin 18-metersbåt! Nu var det lågsäsong så det var färre möten än senare på sommaren och inga problem att hitta bra tilläggsplatser för natten. Man kan lägga till var men vill utmed kanalen, där man inte är i vägen, men kanterna är ibland svåra att hoppa iland på med allt grönt så vi sökte upp de färdigställda platserna. Där fanns ju oftast en pub också.

Så här vackert och idylliskt kan det vara när solen skiner. Ljuset silas genom ett grönt tak och fåglarna sjunger. Tyvärr var det ganska sällan som det var sol men det är ju så här man vill minnas det. Utmed hela kanalen går det en "dragväg" som nu är cykel- och gångväg. Många utnyttjade det för jogging och promenader samt cykling. Engelsmännen har ju hund så det var många hundpromenerare.

Kanalbåten ser väl kort ut? Vår var bland de kortaste man kunde hyra för 2 pers. Bara 57 feet, dvs 17.37 cm och drygt 2 m smal. Det heter väl narrowboat av en anledning. Det fanns allt man kunde behöva ombord. Rekommenderad hastighet 3-4 km/h, dvs långsam promenadtakt. Drog man på fullt (och det är inte att rekommendera) kunde man komma upp i 5 km/h. 
Första natten la vi till vid puben "The George". Jättetrevligt att kunna lägga till och äta på pubarna. 


En annan pub där vi stannade för mat var "Cross Gun" som ligger i huset på bild.

Här ligger vi som andra båt vid "Cross Gun". Delar av huset var från 1610. 

Det fanns en mycket trevlig pubträdgård vid floden Avon men tyvärr var det för kallt och regnigt. Kanalen, som är grävd, behöver ständig tillförsel av vatten och den ligger mer eller mindre nära floden Avon. Därifrån pumpar man vatten över till kanalen för att hålla vattennivån.
Svängbroar skulle öppnas och stängas.

Pittoreska hus och byar utmed kanalen.

Många hade växter i krukor på båtarna.  Ibland hela taket fullt.
Här har man till och med en liten trädgårdsbåt på släp. Ser ut som en traktorsists också. Kan ju vara bra att ha. 



Visst är det vackert?

Ibland lite trångt.

Här är vi på väg över en akvedukt.

Ibland var det verkligen grönt, grönt, grönt.

Denna ormbunke var vanlig i fuktigare lägen. Ser ut som något ur familjen svartbräknar (Asplenium) av något slag. Nästan fluorescerande grönt.

Ett och annat fint hus låg utmed kanalen.


En del hade till och med byggt altaner/bryggor för att kunna sitta och titta på båtarna. Att titta på när kanalfolket gör mer eller mindre bort sig har ett eget uttryck. To gongoozle och personen som tittar är en gongoozler.

Ibland var bryggorna lite flottare.


I Bath fanns också kolonilotter mellan husen och kanalen.

Det fanns också trappor för änder och andra vattenfåglar (och särskilt deras ungar) så att de säkert skulle kunna ta sig upp ur kanalen. 


När det är sol är det helt fantastiskt fint.


IFORD MANOR
Eftersom vi var så nära trädgården Iford Manor ville jag gärna besöka den. Har faktiskt varit där en gång tidigare, i april 2007, och mindes den som mycket vacker. Så jag tog en promenad dit på ca 5 km tur och retur i ösregn via små vägar och public footpaths. Det är en privat trädgård, öppen för allmänheten mot entrébiljett. Totalt är den på ca 10.000 kvm men den formella delen är mycket mindre. Egendomen ligger väldigt fint vid floden Frome och designades av den berömde landskapsarkitekten Harold Peto när han ägde stället (1899-1933 då han dog). Peto var väl berest bl.a var han i italien, Tyskland, Frankrike, Egypten och Japan. Han tog hem en del skulpturer och annat som han placerade i trädgården. Jag tycker att den ser väldigt italiensk ut i de mer formella delarna.

Visst var det tydligt att det ligger en trädgård här innanför. 


Idylliskt vid floden Frome.

Ett stort och pampigt boningshus hör till. 

De mer formella delarna av trädgården hade gott om formella inslag som pergolor, statyer, urnor och förstås långa perennrabatter.


Formklippt hör till också. 


Nu blommade inte blåregnet men i april är det en fantastiskt blomning. 


Fler trädgårdsbloggar finns på Trädgårdsfägring.



9 kommentarer:

  1. Hei!

    Så fine bilder! Jeg skulle ønske at jeg hadde samme klima som i England. Blåregn er en plante jeg ønsker meg. De har mange idylliske elver, ja.
    Ha det godt.

    SvaraRadera
  2. Hej Helene!
    Oj vad härligt, grönt och frodigt. Har följt serien på Kunskapskanalen om skådespelarna Prunella Scales och Timothy West som färdas längs kanalerna. Och ett fint trädgårdsbesök fick du också.
    Trevlig Midsommar /Marika

    SvaraRadera
  3. Vilken mysig resa! Klart man ska minnas de dagar som vädret är bäst. ;) Vi trädgårdstokiga gör mycket för att besöka fina trädgårdar. Lite regn? Bah!
    Önskar dig och familjen en fin midsommar!
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  4. Så makalöst vackert. Har alltid drömt om att åka kanalbåt men det har bara stannat vid en dröm så därför njuter jag extra av dina vackra bilder. Synd på vädret, har hört att Brittiska öarna haft väldigt regnigt och kyligt väder senaste tiden. Fint att du fick besöka Iford Manar igen.
    Såg också att du varit med Rosebud's till Irland. En väninna till mig var med på samma resa.

    Ha en fortsatt fin midsommar!
    /Anita

    SvaraRadera
  5. Så otroligt fint och kul! Hur bokar man en sån resa med kanalbåt tro? Tips mottages gärna :)
    Sommarkram från Titti på ön

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Titti. Kul att du gillar det. Jo det var en del googlande innan vi kom fram till vad vi ville. Dels behöver man se vilka kanaler som finns och hur lång tid olika sträckor tar. Sedan bra att veta hur många slussar en sträck har och vad man tycker om det. Det tar ju en del tid att slussa. Många av kanaluthyrarna har sina båtar ute på landet så vi ville också utgå från en ort dit man lätt kunde ta sig från Heathrow/Gatwick. Vi bokade via Waterways holidays (se länk nedan). Där kan man söka på alla möjliga saker. Många båtuthyrare ingår där så man behöver inte leta reda på dem var för sig.
      Användbara länkar är bl.a https://www.canalholidays.com/canal-map/
      https://www.waterwaysholidays.com/choose_location.htm

      Radera
  6. Vilken fin resa ni gjort, såg väldigt vackert ut trots vädret. Lite lustigt att jag fick se detta på din sida idag, jag såg just igår om det engelska paret som åkte Göta kanal och pratade mycket om dom engelska kanalerna.

    Ha en bra dag, Siw.

    SvaraRadera
  7. Hej vi har tänkt att göra detsamma, vi kommer att vara 4 personer och utgå från Bath, alltså samma resa, vart hittade ni priser/bokningar.
    Med vänlig hälsning
    Göran Eriksson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, ledsen men såg inte kommentaren förrän nu. Jag googlade på den kanal vi ville åka. Kom upp flera olika firmor i en portal. Minns tyvärr inte vad den hetter.

      Radera