Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 19 maj 2019

Purpurfläckig buskpion

Purpurfläckig buskpion (eller Paeonia Gansu-gruppen) kallas numera frösådder från det som vi tidigare kallade P. rockii. Jag har väntat på den första blomman länge och idag slog den ut. Tror det är minst 5 år sedan den såddes. Den gör verkligen skäl för namnet purpurfläckig. 

Purpurfläckig buskpionPlanterade för några år sedan en doftrododendron, Rhododendron fortunei, som stått och tjurat. I år blommar den med mängder av blommor. Namnet antyder att den doftar och det gör den, men inte väldigt starkt. Det kanske har med buskens ålder att göra, dvs mer doft med tiden.

Doftrododendron , Rhododendron fortunei.

 Fler trädgårdsbloggar hittar du på Trädgårdsfägring

12 kommentarer:

 1. Hej Helene

  Ja, det kan vara svårt att hitta en helt "ren" pion.
  Linnés briljanta grupperingar är under attack...
  Men blommorna - har vi har fortfarande - fantastiskt!

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 2. Vilken UNDERBAR pion :)
  Kram från ön och Titti

  SvaraRadera
 3. Kul att du fått blommor i den frösådda. Jag har en knopp i en frösådd P ostii får se om den blir det eller om den har lånat gener någon annanstans ifrån. R fortunei doftar inte jättestarkt men behagligt. Besökte en trädgård i fredags och där hade man satt den på flera platser i trädgården för att få doftpuffar när man går runt.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Helene
   Visst är buskpion ett måste. Din ser riktigt läcker ut. Med tanke på hur maffig en sådan buske blir är 5 års väntan inte så mördande - tiden i trädgården går ju så fort...!
   Det är lite kul att konstatera hur även växtvärlden har "baby"- "barn"- och "tonårs"stadier. För granar till exempel tar det minst 15 år att bli "könsmogen"...:-) Detta med tanke på din rododendron som inte ännu har utvecklat sin fulla doftkapacitet.
   Ha det gott!
   /Anja

   Radera
 5. Vilken skönhet, den purpurfläckiga buskpionen. Känner att jag har mycket att lära inom det området och namnbyten gör inte saken lättare.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Hej Helene!
  Buskpion är något jag måste skaffa mig, så vacker färg både på den och på din tjuriga Rhododendron.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 7. Så skjønn trepeon du har! De med mørke flekker er så vakre og spesielle.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 8. Hej Helene!

  Riktigt läcker är den, din buskpion! Såklart man blir förtjust, den har mina favoritfärger. Lila, violett eller plommonfärgad betyder ibland samma sak men snyggt är det.

  Tack för informationen, visste inte att P. rockii bytt namn, det börjar bli vanligt med namnbyten vilket gör det svårare att hänga med.

  Kram!

  SvaraRadera
 9. Visse ting er værd at vente på, og din træpæon er en af disse. Nu er den nok så etableret at den vil blomstre fremover med de flotte pletter i bunden af kronbladene.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 10. Hei!
  Så heldig du er som har den. Vakker! Klem Anne

  SvaraRadera
 11. Så vackra!
  Förstår att du är glad när de slagit ut, långväntan och nu är våren hos dig också.
  Hälsningar från ett soligt Wales

  SvaraRadera