Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 28 oktober 2018

Perukbuske

Ibland kan det vara kul att utvärdera sin trädgård och se vad som verkligen håller måttet. Särskilt efter en sådan sommar som i år. Bland buskarna är perukbusken en riktig tuffing med många kvaliteter. Den tål torka väldigt bra och har snyggt bladverk som sitter länge liksom fina höstfärger. Den kommer dock sent på våren istället.
Jag har två namnsorter Cotinus coggygria 'Golden Spirit' och Cotinus 'Grace'. Den förstnämnda håller sig ganska liten (mindre än 1.5 m hög) medan 'Grace' blir stor. MEN man kan beskära dem hårt och de tar ingen skada av det.
Perukbuskar får ju "peruker" eller plymer. Vet att en del älskar dem och en del hatar dem. Mina buskar har inte fått särskilt många och man kan klippa av dem om man ogillar dem.
Så kvaliteter som torktåliga, enkla att odla, tål vilken jord som helst, fina färger alla säsonger inklusive höstfärger, kan beskäras hårt, mm, måste ju beundras. Vad mer kan man begära?

Cotinus coggygria 'Golden Spirit' har vackra höstfärger och håller bladen länge på hösten. Här har det blåst riktigt mycket den senaste månaden men den håller kvar bladen ändå.

Samma buske men en annan gren.

På våren/försommaren är bladen underbart ljusgröna. De behåller den färgen länge och blir sedan klart gröna på sommaren.

Snygga blad som sagt. En liten peruk tittar fram också. Detta är en bild från ett inlägg 2016 där även 'Grace' är beskriven här.

Fler trädgårdsbloggar finns på Trädgårdsfägring.14 kommentarer:

 1. Jag har bara de vanliga royal purplie och älskar dem. Ska absolut leta efter andra namnsorter nu.
  Ha en fin vecka /Lotta

  SvaraRadera
 2. Så fine farger det er på de. Jeg har den vanlige Royal Purple, og den overlever så vidt det er her hos meg. Jeg har faktisk aldri sett andre navnesorter her, men det er kanskje fordi de ikke klarer seg her.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 3. Hej Helene!

  Jag vet inte hur det kommer sig att jag aldrig skaffat en perukbuske, har goda vänner som har en underbart vacker buske vid entrén som jag beundrat många gånger. Om den dessutom är torktålig borde det vara något för vår trädgård.

  Kram!

  SvaraRadera
 4. Hej Helene

  Cotinus är ett fantastiskt släkte - Man får fin inspiration av dina bilder och ord!
  Jag försökte göra sticklingar av en vanlig mörk en - men utan succe.

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 5. Verkligt trevlig buske som kanske till och med skulle klara av att bo i min grusjord.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Smukke billeder, der giver mig lyst til at anskaffe en parykbusk. Jeg har aldrig haft den i haven, og jeg kan se, at det er en stor fejl. Og så er den tilmed tørketålende, det er lige, hvad der passer til min have.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Håller helt med dig, perukbusken är verkligen odlingsvärd. Jag gillar blommorna, tycker de är vackra.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 8. Perukbusken är magnifik, varför har jag ingen.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Hei!
  Kjempefin presentasjon av parykkbusken. Vi har en som jeg ikke tørr å overvintre ute. Den får veldig fine blader. Til våren må den i hvert fall få ny jord.
  Akkurat nå har vi vinter. Det snør.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 10. Tack! Du gör så fina inlägg om buskar :) Jag tillhör kategorin som är kluven till blommorna. Men jag gillar bladformen. Så släktet kommer finnas i åtanke för mina torrare lägen i framtiden.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 11. Fina perukbuskar. Har också en som jag stammat upp till ett litet träd. Ha det bra.

  SvaraRadera
 12. Hej Helene!
  Nu blev jag riktigt nyfiken, så vackra blad.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 13. Fin genomgång av dina buskar.
  Ha en skön söndag!

  SvaraRadera
 14. Hej Helene!
  Perukbuskar har jag provat tre, fyra stycken under åren. Ingen av dem har överlevt vintern. Bor vi i samma region eller ;-)?!
  Ha det gott
  /Anja

  SvaraRadera