Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 2 oktober 2018

Fin hörna trots all kuling

Det har verkligen blåst senaste veckorna. Inte bara EN kuling med stormbyar utan många. På en del träd har löven helt enkelt blåst av grenarna i förtid. Jag är glad att inte hela träd eller stora grenar har fallit (ännu). Det blir ett väldigt vindfång när bladen sitter kvar.
Det har inte blivit så mycket tid till trädgården och jag har dessutom varit bortrest en vecka. Men det finns fina små ställen i trädgården fortfarande, trots allt. 
Mobilkamera-bilder med solblänk så bildkvalitén är inte så bra.

Denna del av rabatten är fortfarande fin med hakonegräs (Hakonechloa macra 'Aureola'), hostor och en variegerad rysk kornell (Cornus alba 'Elegantissima'), mm. Till höger står en liten skogskornell som är jättefin och den blir inte så hög, Cornus sanguinea 'Compressa'. En liten samling av variegerade växter i ett hörn av en större rabatt. Just denna del får ganska lite sol. 

Cornus sanguinea 'Compressa' växer mer rakt upp än brett och blir inte så stor. Väldigt fina blad; ganska hårda, runda och sitter länge på hösten. Ibland långt in på vintern. Även grenarna är snygga och lite knotiga. Den tål dessutom nästan alla lägen och förhållanden. Sådana buskar måste man ju bara gilla.

Fler trädgårdsbloggar finns på Trädgårdsfägring.


15 kommentarer:

 1. Hej Helene

  Ja visst det finns mycket fint i våra trädgårdar än!
  Men det är som om hösten kommer tidigt i år?

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 2. Hei Helene!
  Det er fortsatt steder i hagen som ikke minner så mye om høst, men høsten er her. Vi har hatt flere frostnetter og det er ganske tidlig. I morgen håper jeg at jeg blir ferdig med dahlianene. I dag har det regna i hele dag. I morgen er det meldt sol, og jeg har høstferie. Midt i blinken!
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 3. Så fine beplantninger hos deg ennå! Her har det vært frost flere netter, så det har blitt flotte høstfarger. Hakonegress er så vakre.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 4. Så vackert med variegerade växter som harmonerar - inspirerande !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 5. Fina korneller, knotiga grenar låter snyggt.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 6. Även här har många blad redan blåst av träden, snarare än fallit. Det är som det är, njuter av de höstfärger som börjar krypa in här och där.
  Gillar din skogskornell, riktigt snygg!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 7. Elegantissiman är fin och en buske jag kommit att uppskatta mer och mer. Compressan köpte jag för de fina små bladens skull men visst ska den väl kunna få vackra höstfärger också?

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 8. Hej Helene!
  Vilken fin plantering, växterna matchar varann. Hos mig är det Lönnens gula blad som säger att det är höst, annars är det ganska grönt fortfarande.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 9. Her er det også et blæsende efterår. Det er ærgerligt, når bladene blæser af træerne, inden efterårsfarverne når at indfinde sig.
  Det er nogle fine planter, du har sammensat i bedet. De klæder hinanden godt. ‘Compressa’ ser ud til at have en spændende vækstform.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 10. Hej Helene!

  Ja, en blåsig höst har det varit här också. Jag går inte ut när det blåser som värst, rädd att få ett träd i skallen, bara ljudet här är öronbedövande när det dånar i skogen.

  Men så trevligt att du också har en `Compressa´ en buske som jag verkligen uppskattar. Växtsättet är så charmigt och de skrynkliga bladen är så dekorativa. Den klarar det mesta verkar det som, en av få växter här som inte skadats av torkan.

  Kram!

  SvaraRadera
 11. Ja som det blåst denna höst. Ni på västsidan har ju drabbats mer än vi gjort också. Skönt i varje fall att inga träd blåst omkull. 'Compressa' var en trevlig bekantskap. När jag läser din beskrivning så känns det dessutom som om den vore idealisk för en liten trädgård.

  Önskar dig en fortsatt skön vecka!
  Antia

  SvaraRadera
 12. Hej Helene!
  Din ryska kornell ser så beskedlig ut att ja måste gå och fota min :-)! Din rabatt ser jättefin ut ännu!
  Ha det jättegott!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja - den kan bli jättestor men jag beskär min hårt flera gånger om året. Annars skulle den inte kunna stå där.

   Radera
 13. Blåst, ja det är Västkusten det, känner igen mig.
  Höstvackert i din trädgård.
  Önskar dig en fin ny vecka!

  SvaraRadera
 14. Cornus sanguinea 'Compressa' verkar vara en växt med karaktär och knotigt låter fint.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera