Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 21 september 2018

Bananerna mognar

Nu mognar bananerna i vårt orangeri. Helt öätliga och mycket små, men ändå. Det är inte den vanliga sorten man köper i affären utan en annan art, Musa balbisiana. Det är en vildväxande art i östra Asien som man använt för att korsa fram moderna köpe-bananer. Nu odlar jag dem inte för att äta utan för att de tillför en tropisk känsla i vårt orangeri.

Orangeriet är en tillbyggnad till huset där vi har både växter och en stor mathörna mm. Här övervintrar vi medelhavsväxter på vintern och på sommaren åker de flesta ut på altanen eller ut i trädgården. Oliver, fikon, citrus av olika slag, kamelior, feijoa, banan, påfågelsblomma, canna, agapanthus, icke-härdiga clematis, mm. 

Vi äter alla måltider där under sommaren. På vintern håller vi +10 grader med hjälp av en luftvärmepump. Golvet är isolerat och taket likaså. Glasen är isolerglas men glas är alltid glas och det isolerar sämre än tak och golv. Väggen mot huset är målad/putsad men de tre andra väggarna är glas. Höjden till taket är som högst 5,5 m. Vårt orangeri är en kombination av just ett orangeri, ett vardagsrum ett drivhus för fröer och små plantor på vårvintern mm. Genom att det är högt och stort blir det stor volym och ljust trots att taket inte är transparent. På sommaren skuggar en del träd och vi har motorstyrda, automatöppnande fönster på gaveln. 

Vi har en braskamin i orangeriet, så på vintern eldar vi i den och då kan temperaturen snabbt gå upp till 20 grader och över det. Detta är inget problem för växterna om det sker ibland. Hos oss typiskt på helgerna. De tar ingen skada av det. Men man behöver ju inte ställa dem precis vid kaminen. När man slutar elda sjunker ju temperaturen ner till 10 grader igen. Många gäster har påpekat att man inte kan ha värme på vintern för det "tål inte växterna". Det kan jag bestämt dementera. Perioder av värme är inga problem för medelhavsväxter men passar inte för nordliga växter som behöver sin kontinuerliga vintervila. 

Detalj på bananstocken. 

När bananerna är på gång så märker man det genom att det nya bladet blir annorlunda. Det är ett litet blad som snart följs av en uppsvullen del. 

Det är svårt att fotografera utvecklingen för det är högt upp till händelsernas centrum. Men man ser den lilla utväxten som en svullen del vid bladet. 

Blomman börjar sedan öppna sig och bananerna visas. Den tappar de brunröda bladen kontinuerligt och bananstocken växer fram.

Bananstocken utvecklas och fylls på.
x
Detta är en gammal bild där bananen är lägre och det är vinter. Ute är det snö men inne känns det som sommar. På sommaren tar vi ut nästan alla växter.  

Papegojblomman, Strelizia reginae, blommar med ojämna mellanrum. Dock inte just nu. 


Citroner och andra citrusfrukter övervintras fint i orangeriet. Citrus har dock en tendens att få sköldlöss som är väldigt svårt att bli av med. Det brukar sluta med att jag ger upp och slänger plantan efter ett tag.
Vi har sex olivträd. De åker ut i trädgården och till altanen på sommaren.

Fler trädgårdsbloggar finns på Trädgårdsfägring.


17 kommentarer:

 1. Så spennende med din bananplante! Den gir et eksotisk preg, ja. Sitroner gar jeg dyrket, men mine fikk spinnmidd. De er nok ikke beregnet å vokse i et tørt innemiljø om vinteren. Ditt orangeri ser veldig fint ut.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 2. Hej Helene

  Kul med banan! Går de inte att äta? Jag har hört att vissa vilda sorter (alla?) har hårda frön, men att de kan kokas?
  Bra med höjd i Orangeriet - det verkar proff!

  Ha en trevlig helg


  SvaraRadera
  Svar
  1. Karsten - jo de kanske kan tillagas på något sätt så att de går att äta. De är ju inte giftiga. Jag har inte provat att koka, men ska testa det. De är fulla med hårda frön som du redan visste och smaken är inte bra. Dessutom små.
   //Helene

   Radera
 3. Ditt orangeri är så fint och genomtänkt. Ångrar nåt otroligt att jag inte valde isolerglas. Många trevliga växter också. Kan tänka mig att det sänker pulsen rejält att sitta i djungeln och njuta mitt i vintern. Bananen är ju så otroligt gullig!
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg och jag fick svar på ett par frågor... Bland annat den om sporadisk uppvärmning över grundtemperaturen :) Gillar den generösa takhöjden. Tack för du delar med dig :)

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 5. Tenk at det går an å dyrke bananer i Norden!
  En flott plass du har.
  God helg!

  SvaraRadera
 6. Hej Helene!
  Vilka härliga växter du har i ditt orangeri. Bananplantan är riktigt dekorativ.
  Ha en fin söndag /Marika

  SvaraRadera
 7. Hej Helene!
  Ditt orangeri, som jag har haft förmånen att uppleva i verkligheten är en av några oförglömliga upplevelser i en privatträdgård. Ett fantastiskt rum där bananträdet var ett blickfång som jag aldrig glömmer. Så vackert, pampigt och hemtrevligt - allt på en och samma gång. Sedan var altanen så fint integrerat intill orangeriet.Som en konstsalong. Jag kan bara ana hur fint du gör där till jul. Suck! Nä, vet du vad Helene? Hoppas att jag får komma tillbaka någon gång...Ha det! /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. ps
   Du slipper nog den separationsångesten från sommaren som jag har med ditt orangeri.
   ds

   Radera
  2. Anja, tack för de fina orden. Du är välkommen tillbaka. Bestäm en tid innan bara.
   Helene

   Radera
 8. Det er jo bare helt fantastisk å kunne nyte sånne eksotiske herligheter på høsten i Sverige. Orangeriet ditt gir uante gleder.
  Jannicke

  SvaraRadera
 9. Läckert med egna bananer även om de inte går att äta. Ett orangeri som sitter ihop med boningshuset måste vara optimalt, ser verkligen fint ut och med en fantastisk takhöjd.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 10. Wow, vad härligt med ett så fint orangeri!
  Bananerna påminner om de vi har här i Spanien, de växer på Kanarieöarna och heter plátanos, är små och lite tjocka, men mycket goda. Godare än bananer tycker jag.
  Papegojblomman är jättefin. Jag har 2 krukor på terrassen, men just nu blommar inga blommor, men har haft många tidigare. Så fina.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 11. Men så häftigt! Visste inte att det gick att odla bananer, att det hinner bli bananer alltså. Inte gör det något att dom inte går att äta. Vinterbilden är bara så härlig. Snö och kallt ute och sommar inne. Och att du har en papegojblomma som blommar med jämna mellanrum. Trodde jag också var jättesvårt. Vilket härligt inlägg!

  Ha en fortsatt skön vecka!
  /Anita

  SvaraRadera
 12. Ni har det så fint och mysigt i orangeriet. Om det var mysigt där i somras gissar jag att vintern är ännu bättre. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 13. Is this your greenhouse? I love the array of plants that you have in your garden. I especially love the bird of paradise, such a striking flower. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

  World of Animals

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well, it is my conservatory which is attached to the house. The greenhouse is elsewhere in the garden. Glad you like it.
   //Helene

   Radera