Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 10 september 2018

Tomatfiasko och lärdomar

EDIT 2021: I kommentarerna framkommer att jag tror att det är pyralidskador av hästgödslet från ridskolan. På senare tid har det kommit många rapporter om skador från pyralid, både i köpt flytande gödselmedel, i jordsäckar och även från häst-, ko- och hönsgödsel. 
---------------------------------------------------

Tomatfiaskot inträffade för två år sedan men jag har inte beskrivit det förrän nu. Så rätt jag tänkte men så fel det blev!
Jag använder ekologiska metoder och produkter i trädgården. En del i detta är att använda gödsel från ko, häst, höns mm. Enkelt och tryggt! Kanske inte så enkelt alltid för man ska hitta gödsel, åka och hämta det samt förvara det. Om jag inte köper på påse, vilket händer. Särskilt hönsgödsel.

Trots god vilja och viss erfarenhet så råkade jag ut för ett stort misslyckande för två år sedan. På försommaren det året skulle jag plantera om lite tomater i större krukor. Plötsligt stannade de i växten och bladen blev förkrympta. Jag förstod först inte vad det var men efter att ha funderat över hur jag gjort vid omplanteringen föll mina misstankar på jorden och särskilt på den jord jag blandat med hästgödsel som vi hämtat tidigare. Bara de plantorna blev konstiga. Jag testade då med att plantera om i hästgödsel + sand. De plantorna stoppade helt i tillväxten.

Vi hade hämtat väl brunnen hästgödsel på en ridskola det året och vi hade också hämtat där något år tidigare. Jag hade varit i kontakt med dem per mejl innan och frågat om gödseln, och om den var säker att använda i trädgården. De svarade på ett bra sätt och det var vanligt att folk hämtade för detta ändamål. Bara att komma. Det lät ju bra. 

Med största sannolikhet är det så att hästarna ätit gräs eller (köpt) hö som innehöll besprutningsmedel för att hindra oönskade växter från att växa i gräset. Medlet bryts ner långsamt så det finns kvar i höet och kommer ut ur hästen i princip helt oförstört. Tur för hästarna kanske, men mindre bra för mina tomater. 

Enligt vad jag har kunnat läsa mig till ska tomater och några andra växter (potatis, paprika, ärtor/bönor mm) vara extra känsliga för dessa medel. Det behövs också väldigt, väldigt lite för att ge effekt på tomaterna. Hästgödseln är definitivt boven hos mig. Vän av ordning tänker kanske att skadorna på tomatplantorna berodde på för stark gödsel, men det är helt uteslutet. Jag har också sökt på nätet och jämfört med andra bilder på skadade plantor och läst flera artiklar och det är definitivt en effekt av bekämpningsmedel. 

Hade jag bara lagt ut jorden i rabatterna kanske jag inte hade märkt något alls. Så vad lärde jag mig av det? Även om man verkligen försöker vara så miljövänlig man bara kan, så finns det ändå så många faktorer som påverkar odlandet. Därför är det också väldigt viktigt att utesluta bekämpningsmedel för man vet inte var de hamnar och vilken skada de kan göra. 


Den tidiga tillväxten ser helt frisk ut medan övre delen av plantan är starkt påverkad. Det är tillväxten efter en omplantering i jord som innehöll brunnen hästgödsel.

Bladen blir inåtrullade och förkrympta. 

Här har tillväxten helt avstannat. Alla blad och huvudstammen är förkrympta. Plantan kommer att dö. 


17 kommentarer:

  1. Hej Helene

    Jag har haft liknande erfaringer. Flera växter bara dog. Hästarna hade fått ekologisk hö.
    Men också någon medicin mot tarmproblem,visade det sig - då lärde jag det...

    Ha en trevlig vecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det skulle ju kunna vara en alternativ förklaring. Tack för det.
      Helene

      Radera
  2. Det er ikke bare enkelt å dyrke økologisk. Kanskje de hestene har fått medisiner som Karsten skriver om? Jeg har gitt opp tomatdyrking, for resultatet har vært dårlig i sommer. For varmt og tørt tror jeg ;)

    SvaraRadera
  3. Oj, oj! Vilken grej! Riktigt skrämmande.
    Själv använder jag inte sådan gödsling utan påsjord av god kvalitè och vattnar med Bokashi"vatten".
    Så bra att du beskriver det här. Man måste vara bra påläst och kunnig särskilt när man odlar själv det ätbara.
    Ha det gott!
    /Anja

    SvaraRadera
  4. Fy så otäckt men jättebra att du delar med dig av din erfarenhet.
    Underbart med en sådan stor rabatt, där är möjligheterna många.
    Allt gott!

    SvaraRadera
  5. Intressant inlägg. Vi använder mycket hästgödsel i grönsakslandet men gräver ner den mesta gödseln under oktober-november som jordförbättring. Kan det vara så att bekämpningsmedlet lakas ur och försvinner under vintern? Men vart tar det då vägen? Varför måste det över huvud taget användas bekämpningsmedel?
    /Birgitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte bekämpningsmedel det handlar om. Det är bara nån som påstår sånt. Och nej, man använder inte bekämpningsmedel på gräsvall.

      Radera
  6. Det er mye vi blir utsatt for. Det er så mye vi ikke vet eller kan gjøre noe særlig med.
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  7. Vet du vad medlet heter? Det är ju lättare att fråga ägaren när jag vet vad jag letar efter. De har så mycket om sig och tänker inte på det. Hästgödsel är nog mer obearbetad. En ko idisslar och det gör skillnad. Tex får jag mycket mer ogräs från hästgödsel än kogödsel.

    Bra du hittade orsaken och kan vara observant.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Carina - nej jag vet inte vilket preparat (försäljningsnamn) det handlar om. Det finns många men några aktiva ingredienser som orsakar den skada jag beskriver är klopyralid and Aminopyralid. Dessa ingår bla medel mot ogräs i odlingar av vete, korn, råg, rågvete och havre samt mot ogräs i betesvallar, i odlingar av gräsfrövallar och i odlingar av gräsmatta. Man kan bla läsa: "These man-made chemicals are easily absorbed by plants and remain chemically intact in live and dead plants. If a horse, cow, or any other livestock eats hay or grain from a producer who has used these herbicides to control weeds, the chemicals enter the animal’s digestive tract, but do not break down. The toxic substances pass through the animal into manure, urine, and bedding, contaminating any organic material they come in contact with, e.g. soil and compost."
      Sedan har ju Karsen en viktig information också. Han råkade ut för gödsel från hästar som ätit medicin, vilket inte var bra. Så det är nog viktigt att man har god kontakt med de man hämtar gödsel från.
      Ha det fint
      Helene

      Radera
  8. Hej Helene!
    Har fri tillgång till hästgödsel från ett litet stall, där jag har koll på hästarna men vet inte hur bonden som levererar hö gör. Intressant och tänkvärt inlägg.
    Ha det fint /Marika

    SvaraRadera
  9. sonens i pallkragar ute och mammas tomater på balkongen söta och fina.

    SvaraRadera
  10. Tång från havet är bra marktäckare, håller jorden fuktig och ogräset borta. Bra samla på våren, april, berättade en äldre herre, som hänger sina tomatplator i köket, äter färska tomater till mars.

    SvaraRadera
  11. Oj! Jag är häpen över resultatet, men samtidigt inte. Har hört om problemet, bara inte sett det på bild. Så trist, men tack för att du visar och skriver om det.
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  12. Ja, så det kan bli. Man tror man gör rätt, men vet aldrig vad andra gjort innan.
    Däremot var berättelsen som att läsa en deckare, spännande, man villa komma till lösningen.
    Önskar dej en fin helg!

    SvaraRadera
  13. Väldigt intressant läsning! Jag som alltid varit lite avundsjuk på alla som kan hämta färsk hästgödsel känner nu att det kanske inte är så dumt med ko på påse. Bara tanken att hästarna får besprutat hö är otrevlig, även om de inte far illa av gifterna.

    SvaraRadera
  14. Såg nu i efterhand även att det finns på påse i hönsgödsel pelleterat sådan, suck har precis planterat om en massa tomatplantor

    SvaraRadera