Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 8 april 2018

Snökrokus

Äntligen lite värme. Bina har kommit fram ordentligt idag och letar efter mat. Bäst för dem just nu, med massor av pollen, är snökrokus, Crocus tommasinianus. Frösår sig villigt så den sprider sig om man vill. Sprider sig även med lökar.
Tyvärr har rådjuren ätit upp alla tulpaner i natt. På många tog de nog blomknoppen också. De som har blomman kvar kanske kan komma upp med stubbade blad men ändå blomma. Jag har använt Trico garden för första gången. Sprayade för två veckor sedan. Mina rådjur verkar inte har läst instruktionen. Nu fick det blir blodmjöl igen, som jag brukar använda och som alltid har funkat förut. Strör bara ut blodmjöl bland tulpanerna (inget annat inblandat).

snökrokus
Ser tungt ut. Det är ju en del pollen att flyga hem med. 

snökrokus
Snökrokus, Crocus tommasinianus. De blir lite olika nyanser när den frösår sig. Från ljust till mörkt lila. 

14 kommentarer:

 1. Hej Helene!

  Vilket överflöd - så vackert! Jag har nyss skrivit ett inlägg och lagt med den första bilden jag tagit på snökrokus, de slog ut här idag. Tusen tack för de vackra lökarna!

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att de tog sig och blommar.
   Kram Helene

   Radera
 2. Så vakre de er! Jeg blir så sjalu på det gode klimaet du har ;)
  Tenk å ha 20 grader i dag :)

  SvaraRadera
 3. Hej Helene!
  Synd om dina tulpaner, jag som tipsade sonen om tricogarden, nu får jag tipsa om blodmjöl i stället. De har fullt med hjortar som äter upp allt. Dina crocusar är vackra, mina slog också ut idag, och fulla med bin som surrade omkring dem. En helt fantastisk vårdag.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 4. Vakre krokuser. Her blomstrer ingenting ennå, men snart snart kommer våren. Man har jo lov å håpe. Enn så lenge får jeg nyte dine. En fin uke til deg :)

  SvaraRadera
 5. Vad vore våren utan krokus, så tacksamma och helt ljuvliga. Satte som vanligt massor i höstas men vare vår känns det ändå som en droppe i havet.
  Men, fy så tråkigt med tulpanerna! Här har jag hållit rådjuren undan med ull hela vintern. Ull som marktäckning i kållandet och ullbollar framför väggen med murgröna. Tulpanerna borde jag förstås också göra nåt åt, så tack för tipset med blodmjöl. Det kommer att göra sig bättre än ull i lökurnorna.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Hej Helene

  Så fin den är - Crocus tommasinianus. Och bra humlor och bin har något at leve på!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 7. Visst känner man sig nästan lika yr som humlor och bin just nu? Så som vi har längtat, eller hur?!
  Ha det toppen i vårvärmen!
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Mmm ... ljuvliga bilder och så härligt att se pollenförflyttarna i arbete. Men så tråkigt med rådjuren och tulpanerna. Jag har gett upp tulpaner men det var intressant att läsa att du haft så bra erfarenhet med blodmjöl. Kanske ändå ska testa på ett begränsat ställe och strö blodmjöl över. Man ska ju inte ge upp.

  Önskar dig en skön vecka!
  /Anita

  SvaraRadera
 9. Rådyr er ikke nemme at instruere. Og de læser heller ikke brugsanvisningen. Jeg har set et sted at rådyr har forskellig smag afhængigt af hvad der findes i deres "Hood", og det gør jo ikke sagen nemmere. Håber du kan klare tulipanerne med blodmel!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 10. Hei!
  Det er en åpenbaring og en himla kontrast fra den lange vinteren. Jeg har brukt biter av oasis dyppet i blodmel, salmiakk og vann. Satt bitene på bambuspinner og det har virka. Kjempefint at det er nok med blodmel. Må kjøpe en ny forsyning før krokus og tulipaner kommer for langt.
  Ha det godt! Klem Anne

  SvaraRadera
 11. Hej!
  Vad tråkigt med dina tulpaner. Här har vi haft rådjur i trädgården nästan hela vintern men sedan jag sprutade Trico för ca tre veckor sedan har de hållit sig borta. Upprepade behandlingen för snart en vecka sedan när tulpanerna började sticka upp.
  Ha det gott i vårsolen!
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. Hmm.. jag har blandad erfarenhet av Trico här också. Kanske rådjuren på västkusten är immuna ;) Vanlig urin har funkat 100% däremot. Jag har hittat varianter av snökrokusen som är beskrivna som namnsorter men som kommer spontant ändå. Nu finns stor variation här :) Visst är de fantastiska :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 13. Underbara krokusar men så synd på tulpanerna. Idag kändes det som vår även hos oss trots att det finns mycket snö kvar.
  Allt gott!

  SvaraRadera