Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 24 november 2017

Färg

Veckans tema för blommig fredag är "färg". Där ryms ju det mesta. I min egen trädgård har inställningen till färg varierat lite över åren. I skuggiga eller halvskuggiga lägen är det mycket vitt och grönt. I de soligare delarna är det mer färgglatt. Men man har ju ändå sina färgfavoriter även om jag blivit mer öppen och tolerant för det mer ostämda och kraftiga i färgväg. 
Jag älskar limegrönt eller äppelgrönt eller vad färgen kan kallas. I alla former, som träd, buskar. gräs, perenner, lökar. Svag för cerise som accentfärg och utan lila och blått klarar jag mig inte, men som sagt utan grönt och vitt funkar inget.


En av mina ljusa rabatter. Det finns en del blått och rosa också senare på säsongen.

Ibland blir det inte som man tänkt sig; iallafall inte färgmässigt. 

Cerise är en snygg accentfärg i sol. Detta är en perenn gladiolus. Har fyra arter så jag är inte säker på vilken men troligen G. imbricatus eller G. illyricus. Får ta och kolla lite noggrannare till sommaren. Alla klarar sig fint i rabatten över vintern.

En blandad rabatt i sol - ganska färgglad.

 .... men detta är kanske mer vanligt som färgsättning. 

Lime eller äppelgrönt är en bra färg. Gillar den skarpt. Denna Euphorbia-hybrid drar mot gult men passar fint i en perennrabatt i sol. Inte så härdig men jag hade den i ganska många år innan den dog en vinter. 

Perukbuske, Cotinus 'Golden Spirit'. Limegul på våren och sedan ljust grön mycket länge. Håller bladen fint ända in på hösten. Sent bladutspring på våren men det kan man förlåta den när den tar igen det i slutet av säsongen i stället. 

Fler tolkningar av "färg" hittar du här.


15 kommentarer:

 1. Mmmm jag är också svag för limegult/grönt. En färg som klär så många andra. Men vitt och grönt är alltid gångbara. Den oplanerade kombon var riktigt läcker - en eyecatcher. Tänker att de också behövs.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 2. Limegult/grønt er veldig fint og det passer også så godt til andre farger. Din vanlige fargesammensetning liker jeg veldig godt. Lilla klarer enseg ikke uten, nei.
  God helg!

  SvaraRadera
 3. Hei!
  Dette var det fint å se. Vakre bilder. Jeg er også veldig glad limegult. Bildet av klematis og rogn? synes jeg er spennende farger sammen.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 4. Visst är egentligen ALLA färger fina i trädgården, bara man lyckats matcha dom på rätt sätt!
  TREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 5. Hej Helene

  Fina sommarbilder:)
  Limegrönt är också en favoritt här.
  Är din ros på första bilden Ghislaine de F?

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt jobbat att du såg det. Ja det är 2 st GdF i den rabatten.
   //Helene

   Radera
 6. Wow, vilka härliga rabatter och fina färgkombinationer. Jag tycker den orange-vinröda är rätt tuff... för övrigt gillar jag också lime.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Hej Helene!
  Limegult är en fin färg, brukar ha en tobaksblomma i den färgen, de är dessutom tacksamma, och blommar länge. Fina somriga rabatter.
  Trevlig helg!
  Marika

  SvaraRadera
 8. Jeg blander mig i koret, for jeg holder også meget af den limegule. Jeg er de seneste år blevet mere farvetolerant, bl.a. har de varme farver sneget sig mere og mere ind. Jeg spekulerer på, om det er fordi, jeg er påvirket af moden, eller om man simpelthen ændrer smag i løbet af livet.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Delar din förtjusning i lime, det lyser upp. Men varför trivs inte min Golden Spirit? Vad vill den ha?
  Perenn Gladiolus har jag inte ens hört talas om, häftigt!!!
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 10. Perukbuskarna verkar tåla det mesta, till och med torka, så det är konstigt att din inte vill. Du har kanske fått ett ovilligt exemplar.
  //Helene

  SvaraRadera
 11. Limegult/grönt är inte min färg, men jag håller helt med dig om att vitt och grönt är viktiga som basfärger i trädgården! Gillar förstås din bild på den "vanliga" rabatten, den är helt i min smak :-)

  SvaraRadera
 12. For et mangfold av farger du har gitt plass til i hagen din. Riktig så flotte kombinasjoner.
  God søndag.
  Jannicke

  SvaraRadera
 13. Och här är en till som gillar limegrönt, det gör sig fint med de flesta växter.

  Kram!

  SvaraRadera
 14. Det är spännande och utvecklande för färgsinnet att hitta de oväntade kombon i trädgården. Måste säga att jag gillade bäst din bild på rönnbär och klematis...:-)

  Ha en fin vecka!
  /Anja

  SvaraRadera