Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 3 november 2017

Månadens snygging

Månadens snygging i oktober är alltid japansk lönn, Acer palmatum 'Osakazuki'. Riktigt klarröd. Gör sig alltid bra på (månadens) bild. Den behöver några år på nacken för att utveckla den röda färgen optimalt. Nu har det varit väldigt blåsigt de senaste dagarna så många av löven har gett sig iväg. 

Japansk lönn, Acer palmatum 'Osakazuki'. Ja, jag har visat den förut men den tål att ses igen.

Blommor nu är ju alltid lite extra. På sommaren hade den inte ens märkts. Kan det vara oktoberaster? Blommar alltid i oktober-november, även under första frosten. 

Månadens bild är temat för dagens blommig fredag. 


15 kommentarer:

 1. Den lønnen din er så vakker! Husker du viste bilde av den en annen gang også, og den har en utrolig flott rødfarge på bladene. Det ligner på en asters, ja.

  SvaraRadera
 2. Fantastisk lönn! Sådana löv vill man ska sitta kvar länge. Som tur är blåser det inte riktigt så mycket här , så jag har kvar de röda bladen på min kopparlönn iallafall. Den är sist ut.
  Ha en fin helg/Luna

  SvaraRadera
 3. Hej Helene!
  Den lönnen hamnar på min önskelista, så vackra röda blad. Astern är fin, har några som blommar nu och ett tag till, när det mesta har tagit vintervila.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 4. Lönnen är ju helt magnifik i sin färg. Astern var också fin men har ingen aning om vilken sort det är. Hos mig blommar en Sympyotrichum lateriflorus'Horisontalis' med små söta vita blommor nu. Den är alltid absolut sist att slå ut :) Tycker det var lättare när alla bara hette Aster.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 5. Når man ser din løn, kan man da sige, at efteråret gløder, det er næsten, som om der er ild i den. Astersen er mere diskret, men bestemt yndig, og den har en smuk ren farve.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 6. Håller med Carina om att det var lättare när alla hette Aster :D. Nu finns det så många snarlika sorter.
  Magnifik lönn!
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Hejsan! Lönnarna - särskilt de japanska är fina investeringar om man vill få lite höstfyrverkeri!
  Din aster ser ut som en oktoberaster - men vilken sort - det har jag ingen aning om. Min daggaster blommar också så här dags vilket är värdefullt.

  Ha en härlig helg i trädgården - kanske?
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Hej Helene

  Vilken färg - imponerande!

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 9. Hei!
  Imponerende lønn. Fargen er intens og vakker.
  Vi har en om står i krukke. Den har ikke så fin rød farge som din. Nå har den mista alle bladene og skal overvintres i kjelleren. Tenker hver vår at nå må den plantes ute, men jeg tør ikke, er redd den ikke skal overleve vinteren ute.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 10. Vilka kontraster mellan den knallröda rönnen och den svalt vita astern. Båda vackra och fulla av höstglädje på sitt sätt. Så rikblommande astern är. Jag måste skaffa mig fler senblommande astrar. Mina blommar så tidigt så när den sena hösten kommer har dom blommat klart.

  Önskar dig en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 11. For en vakker lønn! Har virkelig fått øynene opp for disse. Tror det blir noen på MÅ HA LISTEN :)

  SvaraRadera
 12. Ja, verkligen imponerande är din `Ozakazuki´ det finns knappt någon växtart som överträffar de japanska lönnarna i höstskrud.

  Kram!

  SvaraRadera
 13. Mycket fina båda två!
  Allt gott!

  SvaraRadera
 14. En rödbladig japansk lönn är ett måste, utan tvekan. Mycket snyggt!
  Blåst har det gjort här med, men fortfarande ingen frost. Fuchsiorna jublar. Jag med.
  Fast din aster bryr sig inte om ett par minusgrader, tänker jag.
  Kram!

  SvaraRadera
 15. Så otroligt snygg lönn du har! Extra värdefullt att den har sin höjdpunkt så sent.
  Kram Kristina

  SvaraRadera