Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 16 november 2017

Besök av arborist

I onsdags hade vi hjälp av en arborist. Säker på att han hade "trädgårdens vackraste vy", vilket är temat för blommig fredag denna vecka. Nu är vyn väl inte som bäst i november men det skulle ha varit kul att ha en översiktsbild på sommar-trädgården från toppen av ett träd.
Vi tog bort en tall och ett lövträd denna gång. Det var tredje gången Anders Green (passande namn) hjälpte oss med stora träd. Vi gillar våra träd men de kan bli för stora med tiden och då får man agera på det. Tallen vi tog bort var nog minst 14 m hög och lövträdet också. De tog solen från vår altan på eftermiddagen och de stod väldigt nära vårt orangeri. Där finns 52 glasrutor som kan gå sönder om det kommer en tall eller bara en stor gren farande. Det gjorde det under orkanen Gudrun (eller Per, minns inte), då en stor gren dundrade in i taknocken som tog värsta smällen och sedan i glasen som klarade sig. Tallarna har ju inte blivit mindre sedan dess. Nu har vi säkert 25-30 tallar i olika storlekar kvar så det finns så det räcker ändå.

Här lägger Anders och hans medhjälpare Anna upp taktiken. Det är tallen mitt i bild som ska bort. Den har en tudelad topp som gör det lite svårare. Dessutom finns en gren åt höger några meter från marken. Vårt orangeri till vänster i bild och grannens hus rakt fram.  

Anders har firat upp sig en bit i trädet och grenarna kapas av på vägen upp. Han lämnar en lite tapp att stå på där det behövs. Någon meter ovanför Anders hänger en gren som gått av tidigare.

Anders hoppar vigt över till den mindre grenen som ska kapas av innan resten tas ner. Vig och smidig är han och det gäller att hålla kroppen i trim.  

Det vill till en väldigt bra balans att stå på några grentappar och såga med motorsågen. Det suddiga till höger är en gren som faller ner. Bara motorsågen väger 5 kg och det är ju inte det enda han har med sig i bältet. 

Uppe i toppen. Det blåste en del så det svajade lite. 

Här sågar Anders stammen i lagom bitar på vägen ner. 

Vi gör normalt beskärning och nedtagning av träd själva men detta krävde en specialist. Man ska bara göra saker man behärskar. Det finns ingen anledning att skada sig eller växterna. Allt gick förstås enligt plan för Anders och inga växter under tog någon som helst skada. Mycket skickligt. Nu ska vi bara ta vara på allt ris och det grövre materialet som klyvs till ved, med en hydraulisk vedklyv (för att det är enkelt och mindre farligt än yxa).

Helt andra tolkningar av "trädgårdens vackraste vy" får du här.
20 kommentarer:

 1. Flott utsikt! Ja,noen ganger så må det ned noen trær. De vokser seg så store til slutt, og problemene med å få de kappet ned blir jo bare verre til større de blir.

  SvaraRadera
 2. Intressant, vad hände med stubben? Vi behöver också anlita en arborist för att ta ner några träd vid stugan. Nu gäller det att komma överens om vilka som ska bort.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stubbarna är kvar. Det gör inget i det läge där de finns. Men man kan ju beställa stubbfräsning också. Då syns inget ovan jord sedan, men det kostar förstås.
   //Helene

   Radera
 3. Hej Helene

  Alltid bra att se en fackman göra jobbet!

  Ha en trevlig hel

  SvaraRadera
 4. Jo, tallar kan bli för stora och barren är inte alltid så roliga. Vi har också en som måste bort men den står på kommunens mark.
  Arborister är verkligen ett "släkte för sig". Vi har haft A.G. här också och man kan inte sluta att glo! Lätt som en ekorre klättrar han på grenarna och kapar av stora grenar.

  Ha en fin helg!
  /Anja

  SvaraRadera
 5. Tur det finns folk till alla sorters jobb.Dom där killarna brukar vara bra på det dom gör.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 6. Ja, det är tur att de finns. och intressant att se på. Vi har aldrig behövt en sådan, men grannen har haft en arborist där flera gånger för sin bok de råkade plantera för 35 år sedan. Nu är den borta helt som tur är och skatorna fick flytta till ett annat kvarter.
  tack för titten/Luna

  SvaraRadera
 7. Visst är det spännande att följa dem när de skickligt klättrar i träden. Vi har haft arborister vid några tillfällen och det är alltid lika intressant. Träffsäkra killar, det där. Synd att man inte kan skicka med dem en kamera också.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Meget professionelt håndteret! Jeg synes det er spændende at følge håndværkere som virkelig forstår deres fag. Og når så arboristen hedder Green, skulle det vel ikke kunne gå galt... Fin reportage!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 9. Du skulle ha skickat upp en kamera för att föreviga utsikten!
  Hu så stora träd är det bäst lämna till proffsen. Trevligt att se bilderna och följa händelseförloppet.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Slike trær er så vakre, men kommer de for nær må dessverre noen tas ned. Vi bor ved skogen, og skulle også ha tatt noen...
  God helg!

  SvaraRadera
 11. Hej Helene!

  En riktig arborist ser jag och inte en skogshuggare, vi har prövat båda och det är stor skillnad kan jag säga. Skogshuggaren fick bara en chans.Det är guld värt att få denna hjälp av någon som vet hur det skall göras. Det var en jättetall! Återstår lite arbete efteråt att röja upp.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 12. Det är fantastiskt att se en arborist i arbete. Man blir verkligen full av beundran. Och nu kan ni andas ut inför eventuella kommande stormar. Men som sagt, att se sommarträdgården från en trädtopp vore inte fel.

  Önskar dig en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 13. Hej Helene!
  Alltid kul att se någon som kan sin sak. Det var nog en fin vy där uppifrån.
  Ha en fin helg/Marika

  SvaraRadera
 14. Otroligt vad skickliga de är! Vi har ett päronträd som vi behöver beskära hårt i vinter och det är besvärligt nog!
  Och där svingar han sig upp i den högsta tallen!

  En fin vy där uppefrån men även du måste ha fått en helt annan vy!

  Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 15. Jeg bliver næsten helt svimmel af at se billederne. Store træer er flotte, men de tager meget lys. Det er heller ikke sjovt, hvis man skal være bange, hver gang det stormer.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 16. Det är säkert en stor lättnad att få det gjort och ljuset man får på köpet njuter man av länge. Stora lövfällande träd har i alla fall vänligheten att släppa fram ljus på vinterhalvåret, det gör inte tallar.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 17. Hei!
  Det er fantastisk morsomt å se arborister i aksjon. Det er som å se akrobatikk.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 18. Förstår att det ibland är ett måste men det första jag ser är tallens enormt vackra form. Men måste man så måste man. Och det är bra att inse sina egna begränsningar. Elföreningen skulle ta ner träd hos oss jämte stolpen. När pappa fick höra att de skulle dit med kran, släppa på stag och släppa en ledning blev han fundersam. Sen tog han ner alltihop själv utan en endaste skada, kran eller släpp av nå't. Jag nämnde det för elföreningen när de var här... Konsulten skulle skickat en rejäl faktura till dem för jobbet pappa gjorde :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 19. Måste man så måste man och ni har ju många träd kvar som ger "tak" i trädgården. Det är alltid lika häftigt att se duktiga proffs in action och arborister är inget undantag. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera