Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 27 oktober 2017

Förändring

Förändring är temat på "blommig fredag" denna vecka. Vår trädgård har förändrats otroligt mycket under de 23 år vi har haft den. Både med avseende på hur den ser ut och vad som finns i den. Vi har tillfört säkert 100 ton material och jord (låter mycket, men i volym blir det inte så mycket) och växtligheten är helt annorlunda. De befintliga träden, som var små då, är stora nu och några behöver tas ner. Förändras gör trädgården hela tiden men de stora projekten tror jag är gjorda.
Men den största förändringen generellt tror jag blir klimatet. Det kommer vi att behöva anpassa trädgården till, vare sig vi vill eller inte, om jag ska fortsätta odla. Enligt modellen blir det varmare, regnigare och blåsigare här på Västkusten och det stämmer väl hittills. Flera häftiga regn över längre perioder och till och med skyfall av värre slag. Vi kommer nog att få en del av tomten översvämmad vid sådana tillfällen i framtiden. Värre stormar kommer att göra så att grenar och hela träd faller, här och hos grannarna. Sedan finns det många andra skrämmande tendenser också som färre insekter, mm.
SMHI har en ny tjänst kallad Sveriges vattenbalans. Vattenbalans beskrivs som summan av det vatten som tillkommer (nederbörd), som lagras i området (ex. i marken) och försvinner (ex. avdunstning och avrinning). Man kan bl.a se hur mycket mark-. och grundvatten som lagrats de senaste månaderna och mycket annat. Kartan har ganska hög detaljeringsgrad. Siffrorna gäller de 3 senaste månaderna (rullande värde). 
På det personliga planet har jag mer tid numera men orken (och ryggen) blir ju inte bättre med åren så jag funderar på hur det kan lösas när det blir nödvändigt. Till dess njuter jag av jobbet i trädgården. 
Sedan har jag ändrat stil lite grann - jag är mer öppen för prylar och "konst" i trädgården. Var skulle jag annars göra av alla saker jag hittar på? Jag är inte så sträng mot mig själv och trädgården längre. Infall och roliga saker kan få vara med och blir det inte bra byter jag ut det. Däremot får det förstås inte bli en lekpark med galna prylar, de måste smälta in. Om några år blir jag säkert minimalist, men det tar vi då.

Har visat några av dessa förut. Både egengjorda saker och loppisprylar får numera plats i trädgården. Egengjorda saker i lera, betong, gips, metall och andra material hittar numera en plats hos oss. 

Fler tolkningar av "blommig fredag" hittar du här
16 kommentarer:

 1. Spennende med forandring i hagen. Smaken endrer seg heldigvis med årene.
  Du har jo selv laget så mye fint, og de passer jo godt inn hos deg. Den vannbalanse oversikten skulle jeg ønske vi hadde her i landet også.

  SvaraRadera
 2. Känner igen mig, allting förändras i trädgården över tid. Men klimatet rår vi inte på.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Hej Helene

  Ja klimatet är verkligen i ändring - det varma och blöta är gennomsnitt. Vädret kommer också att bli mer kaotiskt...
  Ska kolla upp på SMHIs vattenbalans:)

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 4. At klimaet endrer seg til det verre er jo ikke så bra. (Jeg jobber hos den norske motsatsen til SMHI, så er tett på dette temaet)
  Bedre er det med artige saker i hagen :) Har stor sans for dine. Jeg finner også stadig flere små overraskelser til å plassere rundt omkring...

  SvaraRadera
 5. Hej Helene!
  Gillar dina konstverk i trädgården, det är också lätt att förändra med hjälp av dem.
  Vad kul att få se dig på bild.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 6. Klimaforandringerne bliver jeg også foruroliget over. Det er så uvist, hvordan vejret vil blive i fremtiden, og mange tager det ikke særligt alvorligt.
  Jeg synes, kunstværkerne er så fine i din have, når jeg ser dine billeder. Det er slet ikke så let at anbringe kunst i haven, så det tager sig smukt ud.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Jag har alltid gillat prylar i trädgården och egentillverkade, personliga konstverk är väl toppen. Avundas din experimentlusta och händighet. Och tid. Hat du gjort de här rostiga rosetterna själv också? Betongintresset har jag kännt till, men inte det andra. Mycket fina saker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Marta. De rostiga blommorna har jag köpt i England, och släpat hem i resväskan. Brukar åka med halva väskan tom ut för att kunna ta med roliga saker hem. Annars gör jag i "rostigt" också men inte så fina som dessa.
   Kram Helene

   Radera
 8. Du tar upp allt det viktiga när det gäller trädgårderi. Klimatet är en lurig sak. Just nu stormar det i byarna (vet inte för hur "mångenden" gången i år). Mina alpinodlingar krymper allteftersom växter inte trivs och man får börja ändra växtvalet så smått. Och det där med ryggen är ett kapitel för sig.
  När det gäller prylar och dekor i trädgården (du har så fina!) har jag alltid varit lite oförstående inför den, något snobbiga, "inte ha prylar i trädgården" -attityden. Varför inte? Prylarna ger det där personliga...förresten - minimalism? Den kan vi få njuta av i den lilla urnan en gång i tiden...;-)
  Ha en god helg!

  SvaraRadera
 9. Funderar också en del på det... Men tänker också ibland, tacksamt, på att det för goda saker med sig. Jag vågar pröva zon 1 växter nu och peppar, peppar... Men scenariot med häftigare väder över hela klotet är inte särskilt kul eller trevligt.

  Har du gjort alla grejerna i kollaget?

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 10. Jag är också okej med en del saker bara de smälter in som du säger och du verkar så bra på att hitta precis rätt ställe eller du kanske har tänkt ut det redan innan du skapar.
  Intressant att du tar upp klimatförändingarna. Det måste absolut vara det största och mest omvälvande som har hänt de senaste 20 åren och det drabbar oss alla. Här märks det både på längre och mildare höstar, barfrostvintrar för det mesta, stormar och extrem torka vissa somrar. Värsta i mannaminne 2016. Tack för länken. Ska lägga in vattenbalans i min sidebar.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 11. Intressant länk om nederbörd, tack för den! Visst märks klimatförändringarna och det är bara att försöka anpassa sig.
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 12. Jag älskar att leka i trädgården med dekorationer av mer eller mindre knäppa grejer!
  Det är ju jätteroligt :D
  Rost är alltid välkommet men även riktigt märkliga saker får en plats här...

  Ha en fortsatt skön helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 13. Bra inlägg som vi alla kan ta till oss. Väder, ryggar, prylar hör lite ihop med trädgård hur vi än uppfattar det.
  Ha en bra vecka! /Luna

  SvaraRadera
 14. Vældig godt indlæg med dine tanker om havens udvikling. Det handler naturligvis meget om vores valg som haveejere, men sandelig også om klimaets udvikling og de valg vi bliver tvunget til at tage.

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 15. Bra innlegg. Fine hagedekor du har i hagen din.

  SvaraRadera