Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 10 mars 2017

Trädgårdsminne

Veckans tema för blommig fredag är "trädgårdsminne". Det finns många att välja på förstås; den egna trädgården, besök hos andra, trädgårdsresor, växter man curlat och allt möjligt annat.  Men på senare tid har jag insett att mina tidiga trädgårdintryck från min mormor och morfars trädgård på ostkusten nog har varit väldigt viktiga. Jag tillbringade en del av sommarloven hos dem som barn. Vi bodde i lägenhet i stan men de bodde i ett hus med trädgård på landet i en by. Jag har minnen av pioner, löjtnantshjärtan, köksland med potatis (givetvis), rabarber och bärbuskar. Men främst minns jag borstnejlika för att de doftade så gott. Det fanns också fruktträd och en rad med rosor utmed den grusade uppfarten. Vet att det bodde grävling i närheten och att morfar skrämde mig med att grävlingen kunde komma och bita mig i foten i kökslandet. Min kompis och jag plockade lupiner i vägkanten och murklor i skogen. 
Min mamma är också väldigt trädgårdsintresserad och jag har definitivt fått mitt trädgårdsintresse via henne men mormor och morfar var först. Morfar gick bort innan 70 år men mormor bodde kvar i huset till hon var över 100 år och vi firade hennes 100-årsdag där, sedan bodde hon på ett hem några år till. Hon fixade i trädgården så länge hon kunde och därefter fick hon hjälp av andra.

Borstnejlika

Löjtnantshjärta. Mormor hade den rosa varianten.

Luktpion


Fler trädgårdsminnen samlade under blommig fredag nedan.


18 kommentarer:

 1. Koselig med hageminner! Min mormor og farmor var også veldig hageinteresserte. Besteforeldre har nok mye å si for påvirkning av oss. Utrolig at din mormor ble over 100 år!

  SvaraRadera
 2. Fin berättelse om dina minnen från barndommen och din morföräldrar.Fick mig att tänka på mina.
  Trevlig helg.

  SvaraRadera
 3. Vilka bra gener du har, både vad gäller ålder och gröna fingrar. Tack för en liten nostalgisk resa.
  Önskar dig en trevlig helg.

  SvaraRadera
 4. Så fint det var att läsa om din mormor och morfar och dina minnen därifrån. Och det var ju helt fantastiskt att din mormor kunde bo kvar i sitt hus och att ni kunde fira hennes 100-årsdag där. Växterna du räknar upp är ju också typiska mormors-växter. Det är nog egentligen inte så konstigt att dom kallas så. Det är nog många som har fina minnen av täpporna som fanns hos mor/far -föräldrarna.

  Ha en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 5. Vilka underbara barn/trädgårdsminnen! ditt inlägg gjorde att jag osökt kom att tänka på min mormor och morfars trädgård mitt i Stockholm på Söder..... Men dom minnena tror jag att jag suger lite på och gör ett litet inlägg om senare!!
  KRAM och GTREVLIG HELG
  Susie

  SvaraRadera
 6. Ja, minner fra barndommens hager sitter i! Fikk et duftminne da jeg leste her :)
  God helg!

  SvaraRadera
 7. Min Farmor hade en underbar trädgård, och intresset kommer nog från henne. Tillbringade många härliga somrar hos Farmor, och vi hade så roligt i trädgården. Pion och Borstnejlika fanns det gott om. Ljuvliga minnen.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 8. De gröna fingrarna har gått i arv :)
  Ha en riktigt skön helg

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Dejlige barndomsminder, du beretter om. Billederne får mig til at tænke på mine forældres have, hvor samme slags blomster voksede.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 11. Vilket fint inlägg, trevligt att läsa om dina barndomsminnen.
  Jättefin borstnejlika
  Kram Maria

  SvaraRadera
 12. Växterna du visar är riktiga mormorsväxter för mig. Vilken fin beskrivning av dina somrar som liten och det låter så härligt att mormor bodde kvar i sitt hus.

  Ha en fin helg! Carina

  SvaraRadera
 13. Härliga minnen och riktiga "mormorsväxter" du visar. Intressant det där med var intresset kommer ifrån. Själv fick jag aldrig uppleva mormors trädgård och mina försök att luska ut vad hon odlade har inte lett nånstans. Antar att det var så självklart att man odlade grönsaker på landet att ingen noterade det som nåt särskilt, men violer var i alla fall en favoritblomma så kanske fanns det såna om inte annat vilda.
  Det är nåt särskilt med barndomens trädgårdar:-)
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
 14. Åh, mormödrar! Jag grät typ halva dagen igår av ett starkt minne om min. Tänk att vi påverkar våra barn lika mycket, även om det inte märks här och nu.
  Ha en härlig dag i solen.
  Marta

  SvaraRadera
 15. Så mysiga barndomsminnen av dina morföräldrars trädgård! Tänk vad vi bär med oss genom livet och hur det påverkar oss. Har också minnen av både farmors och mormors trädgårdar, påminner starkt om det du berättar. :)
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 16. Koselige minner du har fra barndommen. Min mamma elsket også hagen og jeg var med fra jeg kunne gå. Alt fra roser til grønnsaker var å finne. Vi er så rike,som har en hage :) klem Merethe

  SvaraRadera
 17. Härliga minnen och underbara "mormorsväxter " :) Jag har inga sådana förebilder inom trädgård,utan har nog det största intresset själv av mig,min syster och min mamma.De frågar nu mig om saker och det känns kul ! Jag får sakta skapa mina egna ...
  Kram
  Elisabeth

  SvaraRadera