Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 5 mars 2017

Rådjurs(för)säkring

För några dagar sedan rådjurs(för)säkrade jag träd och buskar. Det är ett vårtecken här och man får inte vänta för länge. På vårvintern fejar råbockarna sina horn mot träd och buskar för att markera revir. Jag har råkat ut för väldigt stora skador en del år. Sedan några år tillbaka så penslar jag träd och buskar med en blandning av blodmjöl och vatten. Ingen ammoniak eller annat för det behövs inte. Blodmjölet torkar fast på stammar och grenar och även om det regnar sedan har det fungerat under lång tid. Jag har inte haft fejning på något jag penslat, däremot på annat precis bredvid som jag glömt pensla. De äter heller inte på penslade träd och buskar. 

Jag blandar blodmjöl och vatten till en filmjölkskonsistens. Den tjocknar så man kan behöva hälla i mer vatten efter en stund. Ungt äppleträd precis penslat med blodmjöl+vatten. Det blir mycket ljusare när det torkat.

En sälg som jag råkade glömma pensla ett tidigare år. 

Det få bli mitt bidrag till blommig fredags tema "vårtecken". Jag visade vårtecken även förra veckan.

Fler bidrag här


10 kommentarer:

 1. Ja, det er nok veldig smart å gjøre det du gjør, og en billig forsikring mot skader på busker og trær! Jeg oppdaget mange rådyrspor her om dagen nederst i hagen. Må nok få kjøpt litt blodmel jeg også.

  SvaraRadera
 2. Ja det var et smart tips. Skal prøves ut også tipse venner som er så plaget av rådyr i hagen.

  SvaraRadera
 3. Bra tips för dem som har problem med dessa objudna gäster. Här kommer de inte in! Vi stängslade ca 6000 kvadratmeter av vår tomt för tio år sedan, ett jättejobb men det har vi inte ångrat. Stöter på både rådjur och älg nästan dagligen. Men så bor vi granne med vildmarken också!
  Allt gott!/Laila

  SvaraRadera
 4. Lite då och då kommer det in rådjur här men jag har aldrig sett en bock och aldrig sett att någon fejat sina horn.
  Kör kör med den där: Hålla Tummarna-metoden :D

  //Veronica

  SvaraRadera
 5. Tusen takk for rådet. Det er ikke morsomt å finne trestammer som er blitt flerret godt opp. Vi har en bukk som er veldig nærgående. Jeg trodde kanskje at lukta av blod ville forsvinne, men ingenting er bedre at det virker lenge.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 6. Rådjurskador av olika slag har fått mig att gråta många gånger. Man undrar hur det har gått för din lilla sälg.
  Jag har nät runt stora delar av tomten och gnagskydd runt trädstammar, dessutom nät på vissa buskar, som jag vet är deras favoriter, så som azaleor, men får några enstaka skador varje år i alla fall. Så jag kanske ska komplettera med blodmjöl.
  Vad gäller vårtecken så ser det rätt så mörkt ut just idag. Vilket snöoväder vi har fått!
  Hoppas det inte varar för länge.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 7. Så bra att det funkar! Måste vara ett bättre alternativ än alla dyra färdiga "rådjur-väck"-preparat. Själv har jag stängsel...ett mycket säkert alternativ... Så roligt att kunna njuta av de söta vitrumporna istället för att "hata" de stackrna -så som jag fick göra när de demolerade hela min trädgård.
  Nu är det vinter och skidan slinter - över en decimeter snö på ett dygn ;-(!
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 8. Så bra att du har hittat något som fungerar. Man vill ju inte att träden skall skadas. Stackars sälg.
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 9. Jag behöver inte hålla på med något kladdande eftersom vi stängslat in hela området som vi använder som tomt men jag har förstått att det inte är så lätt att hitta något som fungerar så grattis! Vi är rädda om våra växter!

  /Gunilla

  SvaraRadera
 10. Det var ett annorlunda och viktigt vårtecken. Hoppas verkligen att du får ha dina växter ifred i år!

  SvaraRadera