Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 16 januari 2017

Vintergrönt; järnek

Här är det barmark och meteorologisk höst. Vintern har inte kommit ännu. Det har alltså ännu inte varit en dygnsmedeltemperatur på 0 grader eller lägre 5 dygn i följd.
Jag glädjer mig åt det vintergröna. Har blivit mer medveten om vikten av att ha lite struktur och grönska även på vintern. Järnek har vuxit fram som en favorit. De mindre arterna lanseras ofta som ett alternativ till buxbom då denna drabbas av buxbomssjuka. Har ännu inte fått in sjukan i trädgården men järneken får gärna plats ändå. Järnek låter sig formas och klippas och kan därmed hållas till den storlek man vill eller formklippas till figurer. De småbladiga är förstås enklare till mindre former. 
Storbladig järnek
Ilex x altaclerensis 'Golden King', storbladig järnek.

Storbladig järnek
Nyplanterad i höstas. Ilex x altaclerensis 'Golden King', storbladig järnek.  Den kan bli ganska stor men som med all järnek kan man forma den. Den får gärna bli stor här.

Blå järnek
Ilex x meservae LITTLE RASCAL ('Mondo'), blå järnek. 

Ilex dimorphylla 'Hollywood', har inget svenskt namn. Blir liten och verkar användas som bonsai ofta. Här i kruka på trappan.

japansk järnek
Ilex crenata 'Dark Green', japansk järnek. Bilden är några år så den är mycket större nu. Håller den rund. 


10 kommentarer:

  1. Jag inser att jag bor helt fel eftersom jag älskar gröna vintrar istället för det vi har här i Stockholm.

    Men även fast det kommer snö är ju det vintergröna galet vackert :)

    Ha en bra vecka!

    //Veronica

    SvaraRadera
  2. Ja, dette "nye" klima er litt annerledes enn hva vi er vant til. Her har det vært rundt -6 i flere dager, men ikke noe snø. Hos deg har dere vel ikke så mye snø uansett?
    Jerneik kalles her for kristorn, og jeg har to som er helt grønne og en som er grønn og hvit. Den fryser ned hver vinter, så den trives ikke noe godt her.
    Den 'Golden King' var veldig fin. Jeg fikk lyst til å prøve den :)

    SvaraRadera
  3. Ingen riktig snö här än Marit. Ett tunt vitt lager någon dag tidigare men det försvann fort.
    //Helene

    SvaraRadera
  4. Ilex er en smuk plante - og det på alle tider af året. Mange forbinder den med jul, men der er så mange forskellige, som slet ikke er "julede".

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  5. Jag har väl gått genom samma procedur som du, i början fanns inget annat än nedvissnade perenner på vintern men i takt med att vi får allt mindre snötäcke blir det städsegröna alltmer värdefullt.

    Någon representant för järnek har jag inte men det borde jag absolut ha när jag ser dina vackra bilder. När på året klipper du dina plantor?

    Hälsar

    /Gunilla

    SvaraRadera
  6. Gunilla - jag brukar klippa på våren eller någon gång i JAS. De verkar tåla det mesta men jag har zon 1, så det kan ju vara känsligare i kallare zoner.
    //Helene

    SvaraRadera
  7. Oj vad fina järnekar du har! Skulle gärna ha några men jag tvivlar att
    de skulle överleva vintrarna här! Undras hur högt i zon de går att ha?
    h. Malin

    SvaraRadera
  8. Malin - de härdigaste är Ilex x meserveae. Där finns många namnsorter att välja på. Många går till zon 4.
    //Helene

    SvaraRadera
  9. Spennende med kristorn. Kanskje en av disse kunne gått her i hagen. Tror jeg må titte etter en slik til sommeren.

    SvaraRadera
  10. Ja man undrar ju... ska det komma en 'riktig' vinter även i år eller blir det ännu ett rekord i statistiken? Vackra järnekar och fina tips. Stog och höll i en vacker variegerad järnek i höstas men bestämde mig för att vara klok och vänta.

    Tack för tipsen om formar för gjutning. Och wow vilka fina formar du själv skapat :)

    Carina

    SvaraRadera