Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 27 januari 2017

Månadens bild jan 2017 - blommig fredag

Temat för blommig fredag denna vecka är "Månadens bild". Januari 2017 har varit varm, mycket varm. Bilden på badviken på Hönö strax utanför oss ser ju inte så inbjudande ut kanske men det skulle lika gärna kunna vara en tidig vår- eller sen höstbild.
Vi har ännu inte fått meteorologisk vinter, men februari är normalt den kallaste månaden så vintern kanske kommer. År 2016 var det varmaste året hittills globalt. Det finns mycket att oroa sig för när det gäller klimatet. Att vi skulle få någon grad varmare och kan odla lite fler roliga växter här står inte i proportion till det elände ett varmare klimat för med sig, både i Sverige och globalt. Jag oroar mig över ett synsätt som vunnit mark på senare tid; att man kan välja att "tro på forskning", eller inte. Det gäller klimatfrågan i synnerhet men även mycket annan forsknings-baserad kunskap, det gäller i Sverige och i många andra länder. 
Det är annars skralt med bilder från januari. Mörkt när man går och mörkt när man kommer hem så det är ganska tomt med bilder i kameran från denna månad.


Badviken på Hönö är visserligen ganska öde men många promenerar på stigen förbi så det är fullt av folk i rörelse. Det ser  inte väldigt vintrigt ut och många plusgrader i luften. 
Fler inlägg från andra bloggar här

15 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är en alldeles fantastisk bild! Tycker mycket om den! Så fint med fartyget mellan träden och stenarna i förgrunden.

  Önskar dig en fin helg!
  /Anita

  SvaraRadera
 2. En fin bild. Det är inte många vintriga bilder nu. Snön är helt borta hos oss, kan lika gärna vara höst eller vår.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 3. Ja, det er virkelig et flott motiv! Det ligner ikke mye på vinter hos deg, nei. Ja, det er en skummel tankegang, for forsking er jo det eneste som en kan stole på...
  Jeg er i alle fall ikke i tvil om at klimaendringene er menneskeskapte!
  Det er mange fordeler med et varmt klima på kort sikt, men jeg er ikke så sikker på om årsaken til det varme klimaet er bra i det hele tatt.

  SvaraRadera
 4. Ser vackert men kallt ut. Inte badväder för mig i alla fall.
  Trevlig helg!
  /Anette

  SvaraRadera
 5. Jag tycker inte att det ser kallt ut alls, men anar att det är ganska rått? Vackert är det i vilket fall. Lite intressant att ni har höst i januari ...

  Tänk att just Nordamerika är den världsdel som "drabbats" mest av klimatförändringarna och nu ska T***p sätta skygglappar på! Så fort det går att rasera det som byggas upp under lång tid. Helt bedrövligt.

  SvaraRadera
 6. Jag kan inte påstå att jag blir badsugen direkt, men det är en mycket vacker bild.

  Trevlig helg!
  /Birgitta

  SvaraRadera
 7. Skulle gjerne gått tur der i viken, jeg!
  God helg!

  SvaraRadera
 8. En vacker bild du valt Helene och inte ser det ut som vinter inte. Här har vi också varmt, jag har varit ute i trädgården nästan varje dag och har snart städat bort det mesta av vinterns skräp.

  Jag delar din oro både om klimatet och att synen på vetenskap är så ifrågasatt, alla dessa som sprider denna desinformation har förstås en egen agenda men ändå övergår det mitt förstånd att så många inte genomskådar bluffen. Klimatet och miljön är hatobjekt nummer ett, jag har ännu inte sett någon förvillare som ifrågasätter cancerforskningen t.ex.

  Mannen på andra sidan Atlanten är inte sund och kommer att ställa till otrevligheter som säkert kommer att påverka hela vår värld, hoppas han blir avsatt innan det går riktigt illa.

  Jag uppskattar ditt inlägg Helene!

  SvaraRadera
 9. Inte bästa fotomånaden här heller. Antingen för kallt, för mörkt eller bara för trist, men du har verkligen lyckats få en fin bild.
  Angående smaken på Vilma har jag odlat både de allra sötaste helt underbara Vilmor och smaklösa. De är helt enkelt känsliga för vattning och mår bra av att plågas lite när de är i "bär", alltså lite återhållsamhet med vattningen. Det kan gälla andra sorter också, men små plantor blir lätt övernattade.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips Anette - ska testa med återhållsam vattning. Svårt i växthus.
   //Helene

   Radera
 10. Ja det är onekligen bekymmersamt. Kanske har vi skadats av en sammanblandning av studier som inte är vetenskaplit bevisade och 'riktiga'fullödiga och bevisade studier. Men tyvärr är den nog en global lobby som vi ser effekten av. Tillsammans med att de allra flesta är väldigt bekväma när det kommer till punkten att göra egna förändringar.

  Bekymmersamt var nog ordet... Trevlig helg! Carina

  SvaraRadera
 11. Vilken fin promenadstig, nä det blir inte mycket fotat i januari.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 12. Jag kan trösta dig med att hemma hos mig känns det inte som en särskilt varm januari, vi har frost mest hela tiden, vilket det inte alltid är här nere i södern. Men i övrigt är även jag oroad över förflyttningen i medeltemperatur, kortsiktig glädje...
  Kram Elin

  SvaraRadera
 13. Ja, der er al mulig grund til at bekymre sig om klimaet. Og for mig at se er der slet ingen tvivl om, at en del af klimaforandringerne er menneskeskabte og dermed vores ansvar. Jeg synes, det er på høje tid, vi for alvor begynder at tage det ansvar. Noget kan vi gøre i vore egne husholdninger, men vore politikere må også ind og via lovgivningen kæmpe for vores miljø og for klimaet.
  Det er et rigtigt dejligt billede, du viser.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 14. Man bör absolut bli orolig över klimatet. Det känns väldigt märkligt att vintrarna börjar försvinna....

  Vi måste hoppas på att det reder sig med tiden och att alla går samman och tar ett helhetsgrepp. Förhoppningsvis!

  Snart blir det vår på riktigt och dit längtar jag :)

  //Veronica

  SvaraRadera