Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 13 januari 2017

Min favorit - blommig fredag

Veckans tema för blommig fredag är "Min favorit". Hmm .... jag har många favoriter. Storbritannien är mitt favoritland ur trädgårdssynpunkt. Sedan har jag favorit-sittplats, favorit-årstid, ja tolkningsmöjligheterna är ju många. Svårt, även om man tolkar det som favorit-växt. Det varierar över tid allteftersom man lär sig mer, odlar nya växter och favoriten varierar också efter säsong. Men alla växter i vitt eller ljusa toner är favoriter så det får bli dagens tolkning av min favorit. Ljusa växter behöver också sällskap av mycket grönt, i olika nyanser, förstås.

vitsippa
På våren; vitsippa, Anemone nemorosa 'Vestal' (dubbel).

Trädgårdsnattviol
På försommaren; Trädgårdsnattviol, Hesperis matronalis 'Alba'. Doftar underbart och frösår sig lite lagom. Man kan 'dutta' den bland andra växter.

Prydnadskörsbär
Prunus 'Umineko' är ett smalt, upprättväxande prydnadskörsbär med stora, vita, enkla blommor. Har tre på rad som ger höjd till en häck.

japanskt olvon
Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii'. Japanskt olvon. Mycket vackert och det växer i våningar. 

En av de ljusa rabatterna. Detta är övre delen, den sluttar ner mot ett lägre parti till vänster i bild. Trebladspira, Gillenia trifoliata, självsådd mattram, rosen 'Ghislaine de Feligonde'. Där finns också stålblå alpmartorn, Eryngium alpinum 'Blue Star' och en massa andra växter.

Rosa moyesii 'Nevada'
Rosen 'Nevada', som är gräddgul vissa dagar och mycket ljust rosa andra dagar.

Clematis 'Huldine'. Den har ett vackert pärlemorliknande skimmer på bladen. Se tidigare inlägg HÄR.

Tanacetum parthenium
Mattram, Tanacetum parthenium, självsår sig mellan andra plantor. Just denna är dubbel.

Clematis vitalba 'Summer Snow', skogsklematis.

Vita skyar av Thalictrum/ruta är väldigt fint för att få höjd i rabatterna. Här Thalictrum delawayi 'Splendide White'. Många av mina rutor finns i tidigare inlägg HÄR.

Ja det finns ju hur mycket som helst. Och ja, jag HAR andra färger också. Där är inte en vit trädgård men mycket ljusa färger finns det.


Fler tolkningar av blommig fredags tema "min favorit" på andra bloggar


23 kommentarer:

 1. Det är svårt det där med favoriter, det växlar som du säger över tid när man upptäcker något nytt eller så börjar någon växt man gillat bete sig på ett sätt som inte är så önskvärt.

  Håller med dig om att ljusa växter är en tillgång i trädgården. Det japanska olvonet är oerhört tjusigt där det står, det blir min favorit av alla de du visar.

  SvaraRadera
 2. Underbara vita blommor! Trädgårdsnattviol är min gubbes favorit, men jag har endast den lila (som ju är min favoritfärg). Sen visar du en annan storfavorit, det japanska olvonet Maresii som jag också har en stor buske av. Underbar, men den kom konstigt nog inte med i min favoritlista den här gången!
  KRAM
  Susie

  SvaraRadera
 3. Lækre billeder! Du har ret, har man have, har man mange favoritter, og de veksler over årene og efter årstiden. Jeg synes "blommig fredag" er en virkelig god ide, og jeg er altid spændt på at se, hvad jeres emne er.
  God weekend!

  HilsencElna

  SvaraRadera
 4. Helt fantastiskt, vitt är fint.
  Hittade en ny favorit Thalictrum, så söt.
  Trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 5. Ja, favorittene skifter hele tiden, og deter jo nesten umulig å bare velge en. Clematis Huldine skal jeg lete etter, for den er så fin.

  God helg!

  SvaraRadera
 6. SÅ vakre bilder du viser. Jeg lengter til sommeren nå. Skal bli så godt å sulle i hagen blant blomster og planter.

  SvaraRadera
 7. Ditt Japanska olvon är verkligen vackert. Huldine är också en favorit hos mig.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 8. Vidunderlige favoritter, bare i hvitt :) Håper min hvite Thalictrum blir like stor og flott som de lilla!
  God helg!

  SvaraRadera
 9. Fint val och körsbäret åkte direkt upp på önskelistan för sin rena vithets skull. Det är något visst med vitt och ljust gult på våren och försommaren.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 10. Mängder med vackert i vitt. Har 'Mariesii' och hoppas den klarar den här vintern också.
  Trevlig helg
  Anette

  SvaraRadera
 11. Åhh så mycket fint du visar - blev helt kär i den ljuva dubbla Mattramen !!
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 12. Så många otroligt vackra vita blommor du visar som finns i Din trädgård jag blev förtjust i varenda en.Ha det gott/Margareta

  SvaraRadera
 13. Har försökt det där med vit rabatt och det är mycket svårare än man tror, men du har fått till det så läcker med rosen, trebladsspira och mattram. Ljusa färger passar mig också.
  Trevlig helg
  /Anette

  SvaraRadera
 14. Så mycket vackert i vitt.
  Idag är det riktigt grått och trist och jag längtar verkligen till våren när allt börjar spira när jag tittar på dina fina bilder.

  Trevlig helg!
  /Birgitta

  SvaraRadera
 15. jag har en vit Vita Sackville-West-hörna på vårt berg

  SvaraRadera
 16. År också väldigt förtjust i vita eller mycket ljusa blommor. Den vitblommande violrutan har jag försökt få att trivas ett flertal gånger men den vill inte stanna kvar någon längre tid. Föll för de flesta av växterna du visade, inte minst trädgårdsnattviolen och körsbärsträdet.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 17. Den siste var flott! Den må jeg se etter til hagen min. Jeg har noen av de andre Thalictrum, men ikke denne hvite.
  Ha en fin lørdag:-)

  SvaraRadera
 18. Helt underbara vita blommor. Clematis Huldine är jag förtjust i men har ännu inte köpt den, den står på önskelistan. Ha det fint. Carita

  SvaraRadera
 19. Åh, vad jag njuter av dina rofyllda bilder! Vitt ger verkligen ett lugn och ett ljus till en trädgård. Efter att ha sett detta är jag glad att jag köpt frö till flera vita blommor!

  Japanskt olvon ska jag skriva upp på önskelistan!

  SvaraRadera
 20. Hei!
  Vakre favoritter i hvitt. Det er så flott med hvite lyspunkter i hagen.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 21. Vilka fina växter i vackra rabatter. Speciellt sugen blev jag på den vita rutan och prydnadskörsbären.
  Inspirerande inlägg!

  Ha ett fint avslut på veckan!
  /Anja

  SvaraRadera
 22. Från att ha predikat för starka färger har jag mer och mer blivit vit, inte minst nu när jag har tittat på dina bilder. Hoppas min Mareisii blir lika fin som din en dag. I höstas fick jag klippa bort torra grenar på den, så jag är lite orolig.
  England som favorit trädgårdsland var inte helt otippat. Jag har bestämt mig nu att inte åka med TAG i juni, men som tröst har vi laddat ner en app med abonnemang på bl a olika engelska trädgårdstidningar (och motortidningar). Jösses! Så enormt mycket vackra trädgårdar de har! Där verkar varenda människa bra trädgårdsintresserad. I detta sammanhang ligger Sverige verkligen i lä, det är som natt och dag. Jag kan inte riktigt fatta varför, pengar lär ju finnas. Det är inte så att jag inte fattat skillnaden förr, men det blev så påtagligt nu när jag sida efter sida ser sådant jag aldrig sett förut.
  Tack för senast, förresten!
  Marta

  SvaraRadera
 23. Oj så mycket vackert. Jag är fullständigt överens med dig - det finns så mycket vackra platser och vackra årstider. Jag var i England våren 2013 och lever fortfarande på de bilder och synintryck jag fick där. England är helt fantastiskt med sina trädgårdar

  SvaraRadera