Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

lördag 1 oktober 2016

Anemone WILD SWAN

Äntligen har jag hittat den vilda svanen. Anemone WILD SWAN är otroligt vacker med lavendelblå färg på baksidan av de vita kronbladen.
Den ska sprida sig något, vara en bra snittblomma, gå att föröka genom delning och dessutom vara en långblommare, från juni till frosten. Låter nästan för bra för att vara sant. Det lär vara en korsning mellan Anemone rupicola (sidenanemon) och Anemone hupenhensis Höstanemon) och de bästa egenskaperna från båda har följt med vilket ger lång blomning, mm.
Sniglarna kanske skyr den också, de går inte på några andra Anemone sp. jag har. Svanen vill ha halskugga, relativt god jord och inte för torrt. Den blev "New plant of the Year" på Chelsea Flower show 2011 och väckte stor uppståndelse då. 
Har planterat tre stycken i en grupp och plantorna var ganska stora redan nu så det kommer att fylla bra.
13 kommentarer:

 1. Vilken liten skönhet! Den är till och med vacker på baksidan med sin lila färg. Sånt gillas:-)
  Hälsningar Titti

  SvaraRadera
 2. Supervacker! Ska jag också hålla utkik efter.
  Ha det gott
  /Anette

  SvaraRadera
 3. Det er en fin reklame for anemonen. Jeg tror, den skal på min ønskeseddel.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 4. Vill ha! Behöver en, några... Inser jag nu (och insikter sägs ju vara bra ;o).
  Tack för tipset!
  Fortsatt härlig söndag,
  önskar
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Gratulerer med vakker anemone!

  SvaraRadera
 6. Höstanemoner är en utav de allra vackraste perennerna och naturligtvis har jag gjort flera försök, dock aldrig lyckats etablera dem på riktigt. Till slut, efter flytt och annat fjäsk, gav jag upp och satte andra växter på deras ställe och då kom de tillbaka, glest och godtyckligt. Inte heller för mitt enda exemplar av porslinanemone har jag hittills lyckats hitta ett ställe där den trivs, så jag flyttade den så sent som i helgen till en skuggire plats. Den ogillade årets torra sommar skarpt och blomvägrade.
  Så mitt anemonsjälvförtoende är obefintligt. Trots det kommer jag nog att försöka odla svanen om den uppför sig väl och visar upp alla de fina egenskaperna hos dig, vilket jag hoppas och tror.
  Jag är i full färd med att anlägga en hyfsat torktålig plantering med bl a skyggaster, kärleksört och hakonegräs, men vilket jobb det blev! Bl.a. fick jag 50 stora liljelökar över, hör av dig om du vill ha, jag kan ta med dem till stan. Odödliga asiatiska, creamvita, blommar i juli.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 7. Marta - du har mejl.

  Mina erfarenheter av höstanemon är också bedrövliga. Lyckas inte med dem men hoppas att svanen ska trivas bättre.
  //Helene

  SvaraRadera
 8. De är vackra men lite kinkiga i starten är min erfarenhet av Höstanemonerna ! De vita var väldigt fina, kanske vore något uppe vid dammen sen ;) Några av mina har fört en tynande tillvaro i år..de är fortfarande små efter tre år och sitter nog för torrt även om de har halvskugga.. få se nästa år om jag kan flytta dem ! Ha En Bra Ny Vecka !
  Kram

  SvaraRadera
 9. Så vacker svan, lägger sortnamnet på minnet. Min erfarenhet av höstanemoner är högst blandad, men de är ju så snygga att det är svårt att inte prova igen...
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 10. Utrolig vakker anemone! Jeg har lykkes med høstanemone her merkelig nok. Jeg fikk den av en venninne, og det er nok en gammel sort. Skulle gjerne hatt den du viser også :)

  SvaraRadera
 11. Å, så fantastiskt vacker den anemonen är! Var "hittade du den"?
  Höstanemonerna är underbara men de breder ut sig alldeles väldiga här. De älskar tydligen vår lerjord!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Agneta - Wild Swan finns numera på många ställen tom på Blomsterlandet. Men det är kanske inte försäljningssäsong ännu. De säljs ju gärna när de ska gå i blom. Kul att du kan kommentera - du kom ju inte in förut.
   //Helene

   Radera