Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

onsdag 12 oktober 2016

Ulleternell och myror

En perenn som står fin länge på hösten är ulleternell, Anaphalis triplinervis. Mina är snygga fortfarande. Bra snittblomma är det också.
Jag har märkt att myrorna (?) är pigga på att gräva runt rötterna på ulleternellen. Det blir små högar runt basen på plantorna. Man kan ju tänka att de klarar torka och att det passar myrorna men jag har ulleternell på många olika platser och det finns ju växter runt dem som har samma förhållanden. Det händer varje år. Vad är det som gör denna växt extra intressant? Är det fler som märkt samma sak? 

Anaphalis triplinervis

10 kommentarer:

 1. Har inget säkert svar på din fråga men en gissning är att det är platsen och inte växten som attraherar myrorna. Myrsamhällen återkommer ofta på samma platser år efter år så de övervintrar antagligen under ulleternellen.

  Hälsningar

  /Gunilla

  SvaraRadera
 2. Jeg har ikke denne planten der jeg bor nå, men hadde den i min gamle hage. Det er en veldig fin plante, og jeg liker så godt grå planter. Kan ikke huske at jeg la merke til at det var mye maur rundt den.

  SvaraRadera
 3. Gunilla - ja det borde vara så men inga andra plantor på samma platser får liknande fenomen. Jag har dem inte samlade på ett ställe bara.
  //Helene

  SvaraRadera
 4. Jeg har planten, men jeg har aldrig bemærket, at myrerne skulle være specielt interesseret i den. Når man læser om planten i havebøger, står der altid, at den er tørketålende. Min erfaring er, at den hos os ikke er så tørketålende, som beskrevet.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 5. Har ingen Ulleternell men väldigt gott om myror :D Här trivs de bäst under stenarna i alla rabatter och de bygger sina samhällen där det är torrt och soligt..Har du någon sten i närheten av plantan så kanske det är förklaringen ?? Kanske har den en extra söt och god nektar som lockar dem :)

  Elisabeth

  SvaraRadera
 6. Jag ska titta efter, fast min ulleternell är tydligen pärleternell....

  SvaraRadera
 7. Ulleternellen är helt ny hos mig i år, tog sticklingar på den tidigare i år, så jag har inte hunnit märka något. Synd om det blir myrinvasion för den fyller sin plats i rabatten tycker jag.

  SvaraRadera
 8. vet bara att myror samlar döda växtdelar.

  SvaraRadera
 9. Haha, jag har faktiskt också myror i närheten av mina pärleterneller, under en trampsten alldeles intill. Pärleternellerna växer i väldigt lite jord och det blir torrt fort. Jag vet inte.
  Jag försökte vända hakonegräset från buxbomshäcken och mot huset till. Jag vet sedan tidigare att buxbomen tjurar när en växt lägger sig yvigt på den. Även för blåstens skull lär bli bättre så, solen däremot kommer från andra hållet. Så nu får vi se vad gräset vill. I värsta fall gräver jag upp och vrider dem rätt nästa sommar.
  Höstkramar
  Marta

  SvaraRadera
 10. Tyvärr har jag inget svar på din undran över myrorna.
  Ulleternellen är en fin och tacksam växt att ha i den torra rabatten.
  Fin bild på din planta.
  Önskar dig en härlig dag!

  SvaraRadera