Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 7 oktober 2016

Bara lite höstfärger ännu

Nu stänger träden alla öppningar inför vintern så att de inte ska frysa men alla knoppar finns redan där, färdiga att visa sig i vår. Det känns långt dit nu men bra att allt är förberett för en ny vår.
Vi har haft nära noll i veckan men mycket är fortfarande väldigt grönt. Äpplen och rönnbär står för en del av färgprakten.


Prydnadsäpple
Prydnadsäpplet Malus x zumi 'Professor Sprenger'. Det blir ganska små äpplen. Har ett annat nyplanterat (1 år) prydnadsäpple'John Downie', som också får rödorange, men mycket större prydnadsäpplen, Men det var så fullastat med äpplen att jag fick ta ner de flesta. Var lite orolig att tyngden skulle göra att det gungar runt i planteringsgropen och inte får fäste ordentligt nu när höststormarna kommer. 

Pelaräpple
Pelaräpplet Malus domestica  'Redcats'. Goda äpplen. 

Sorbus acuparia
Och en helt vanlig rönn, Sorbus acuparia. 

5 kommentarer:

 1. Ja, det er godt å tenke på at knoppene allerede ligger klare til å springe ut neste vår!
  Jeg har et mørkbladet prydeple, men de eplene blir bittesmå.

  SvaraRadera
 2. Dejlige orange farver. Skulle jeg kun have et træ i haven, skulle det være et rønnetræ.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Underbara färger i oktober! Och du, jag har också blivit med 'Wild Swan', så nu har jag både *Ruffled Swan'och 'Wild Swan'.
  Trevlig helg!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 4. AnnA - så kul då kan du göra jämförande studier av svanarna. Hoppas de ska trivas fint.
  //Helene

  SvaraRadera
 5. Ser nu att vi hade samma tanke och skrev om bär nästan samtidigt. De är väldigt aktuella just nu, jag funderar på fler prydnadsapel, men den enda pelarformade jag har hört talas om finns inte någonstans. Såg ett supersnyggt hagtorn fullt med vackra röda bär på en promenad, men hagtorn säljs ju knappt pga sjukdomsriskerna, vad jag förstår.
  Vad gäller Greencats, som jag vill minnas du också har, skrev jag så sent som igår på bloggen att äpplet smakar så där. Jag måste revidera mig efter att ha smakat på dem igår kväll. Stora, saftiga, krispiga och syrligt välsmakande! Jag har nog plockat dem för tidigt förra året och hittills i år, när de var omogna. Det enda jag kan "anmärka" att de inte känns "svenska" utan importerade. Fattar nästan inte att lilla jag har odlat dem. En en mycket rolig överraskning!
  Jag håller också på med min murrabatt, hoppas jag kommer till planteringsfasen idag. Mycket slitigt projekt blev det, muren satte sig när jag grävde och det krävs mycket jordförbättring. Liljelökarna för vänta.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera