Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

onsdag 20 juni 2018

Stora Allium

I en rabatt med större buxbomsbollar planterade jag stora Allium i höstas. Ja buxbomen är visserligen inte så stora ännu, men de ska bli. Tre sorters Allium blev det, med 6 lökar av varje. Två av sorterna är jag jättenöjd med men den tredje blev inte så bra. Antingen fick jag fel lök eller så är den en besvikelse. Det visar sig att de blommar lite successivt också vilket är en fördel. De tre sorterna är Allium 'Globemaster', Allium 'Ambassador´och Allium giganteum.
Stora, lila Allium har fått dåligt rykte p.g.a Allium 'Purple Sensation' som frösår sig kopiöst. Det lär inte dessara. Numera finns det ju så många sorter att välja på. 
Jag njuter nu och bortser från de stora bladen som kommer att vissna fult men med tiden tänker jag att de kan gömma sig lite mer bakom buxbomsbollarna. 

Allium 'Globemaster' är en korsning med A. christopii (stäpplök) och A. macleanii (kabullök). Att stäpplöken är en av föräldrarna tycker jag man ser ganska tydligt. En jättefin, stor boll med ljuslila blommor på stadig stjälk. Diameter ca 20 cm.

Allium 'Ambassador'. Mörkt lila färg. Diameter knappt 20 cm.

Allium 'Globemaster' närmast i bild och 'Ambassador' bakom den. Den tredje löken (syns svagt längst bort i bild) Allium giganteum är inte mycket till jätte. Höjd har den men en liten ynklig boll.


Men den största är Allium 'Metallica´. Bilden är från förra året. Liljorna har inte börjat blomma än men de kommer när Alliumen är över.


12 kommentarer:

 1. Din Allium Metallica er så fin! :) Har du laget den selv?
  De andre Alliumene er så fine, men de trives ikke her.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marit - nej 'Metallica' har jag köpt på loppis och sedan har maken gjort en "stjälk". Den passar fint här, tycker jag också.
   //Helene

   Radera
 2. Allium 'Ambassador' ska jag satsa på till nästa år, den står redan på min inköpslista. Roligt att få se den på bild hos dig. Och jag kan hålla med om att giganteum inte var speciellt gigantisk. Och dina vita liljor är fantastiska! Älskar vita liljor. Och du verkar också klara dom från liljebaggar. Men jag anar att det kanske ligger lite jobb bakom.

  Önskar dig en skön midsommar!
  /Anita

  SvaraRadera
 3. Skall jag köpa några lökar till hösten får det bli Allium 'Ambassador'. Mina vita liljor är inte alls så fina som dina utan lite ynkliga i år. Kanske har jag missat att gödsla dem.
  Glad midsommar! / Birgitta

  SvaraRadera
 4. Min favorit er ‘Metallica’, men den har mit lokale havecenter vist desværre ikke i deres løgsortiment😉.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 5. Hej Helene

  Ambassador är min favorit!
  Den förökade sig till och med bra - till vattensorken tog den

  Ha en trevlig kväll

  SvaraRadera
 6. Hej Helene!
  Alliumsbollarna är förtjusande. I alla storlekar och nyanser. Men, min inställning är ambivalent. De enorma bladen är riktiga snigenmagneter och hos mig är de aldrig fina. Jag har några sorter varav den vita "Mount Everest" har bäst placering hos mig och lättast att gilla. Man måste verkligen placera dem så att bladen kan vissna ned i lugn och ro men att man kommer ändå åt att rensa dem från de slemmiga varelserna.
  Ha det gott!
  /Anja

  SvaraRadera
 7. Alliumbollar i levande eller metalliskt format - läckert :) Purple Sensation finns här men jag gillar den ändå. Fast jag har börjat dra upp blomställningarna innan frösådd... Globemaster blommade för första gången i år och blev en favorit här också.

  Ha en fin midsommar! Carina

  SvaraRadera
 8. Hej Helene!
  Första året jag lyckades få de stora Allium att blomma, men 3 av 10 är inte så bra utdelning. Dina är stora och fina. Bilden med Metallica och liljorna är fantastisk.
  Ha en trevlig Midsommar!
  Marika

  SvaraRadera
 9. Helt ljuvliga! Det måste jag sätta till nästa sommar :)
  Önskar dig en fortsatt skön midsommar...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 10. Älskar allium och här får de gärna sprida sig som ogräs! Mina blommade tyvärr över alldeles för snabbt. Dina verkar vara senare sorter och till och med bladen ser okej ut. Fint att blanda med andra klot också.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 11. Allium hade jag i min förra trädgård men i denna trädgården har det inte blivit av. Funderar på det varje höst, men känner inte riktigt att jag har någon rabatt där de skulle passa in. Men bra sugen är jag, de är ju så otroligt fina!
  /Nora

  SvaraRadera