Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

lördag 9 juni 2018

Öppen trädgård 1 juli - vad kan man förvänta?

Den 1 juli öppnar vi vår trädgård för besök, för allra första gången, i samband med "Tusen trädgårdar". Vi har inte deltagit i något öppet arrangemang förut, och inte heller haft grupper på besök. Det ska därför bli spännande på många sätt. Kommer det att finnas något att se, eller har allt blommat över i torkan? Jo, jag tror nog ändå att det kommer att finnas mycket att se, men allt är ju lite tidigare än vanligt i år. Kommer det några besökare? Vad ska man vänta sig? Även om jag själv besökt många privata (och offentliga) trädgårdar är det skillnad när det nu gäller vår egen. 
Har du öppnat din trädgård på liknande sätt och vilka erfarenheter har du, i så fall, av det?

Vi har haft trädgården i 25 år och det är förstås inte samma plats nu som då. Vi har utvecklat den allteftersom och det har varit en otroligt rolig och lärorik resa. Trädgården är ju normalt bara till för oss (utom den 1 juli då) så här gör vi precis som vi vill. Jag gillar att arbeta i trädgården så mödan och resan mot målet är nästan viktigare än resultatet, även om jag givetvis gläds åt det som blir bra. 
Över 800 trädgårdar är anmälda i hela Sverige. Det är bara att komma om man har lust och det är inget inträde. Vår trädgård är beskriven på Tusen trädgårdars hemsida och där finns också vägbeskrivning mm. 
Har du inget annat för dig är du välkommen hem till oss söndagen den 1 juli kl 10-17.

Rosorna har börjat blomma och några tidiga är till och med över. 'Mozart' på bilden kommer att vara i full prakt den 1 juli. 

Trebladspira, Gillenia trifoliata, är fin nu och blommar i och för sig över i juli men då kommer fina röda frökapslar istället. 


Alla Penstemon är fina nu och riktiga insektsfavoriter. 

Luktpionerna blommar nu och de kommer att vara över 1 juli. 'Lady Alexandra Duff' öppnar i rosa och övergår sedan till vitt. 

Fler trädgårdsbloggar hittar du på Trädgårdsfägring.


8 kommentarer:

 1. Så spennende da! Jeg har hatt det en gang, og det er mange år siden. Det var en morsom opplevelse. Det var øsende regnvær, men likevel kom det ca 30 stk. Vi hadde et hagetelt som vi til slutt satte oss i for å tørke opp litt. Det var hyggelig, men også litt krevende.
  Lykke til!

  SvaraRadera
 2. Hej Helene

  Som detta året har börjat tror jag på en fantastisk sommar - Och den efterlängtade regn ser ut att komma nu!

  Lycka till med "öppen trädgård"!

  SvaraRadera
 3. Hej Helene!
  Det kommer att gå så bra, och det finns alltid något att se i en trädgård. Skulle gärna besöka din trädgård, om det var lite närmare.
  Ha en fin helg /Marika

  SvaraRadera
 4. Jag har haft många trädgårdsvisningar genom åren och tycker det är trevligt. Trädgården kan ju inte alltid vara på topp men det finns alltid något att inspireras av i varje trädgård tänker jag. Betydligt fler besök har jag gjort i andras trädgårdar. När jag kommer hem till min egen trädgård känner jag att här trivs jag bäst, bara för att den är min och att den passar mig. Lycka till med visningen!

  SvaraRadera
 5. Är nog rätt säker på att din trädgård kommer att bjuda på en fin upplevelse på alla sätt för besökarna. Nåt utöver det vanliga. Du verkar inte göra saker och ting halvhjärtat. Att ha besök i trädgården kan både vara en kick och ge konstiga upplevelser. Hade ett gäng, där nån frågade om hon fick låna toan. Svårt att neka. Sen skulle sex personer till låna toan. Det kändes ju inte så kul. Men mest är det trevligt att träffa likasinnade och få respons på den extra ansträngning som det dock är.
  Ha det så kul!
  Kram
  /Anette

  SvaraRadera
 6. Jag har inte varit med på tusen trädgårdar, men hade i söndags visning av min egen för trettonde gången och det är SÅ trevligt! Alla som kommer är ju intresserade av trädgård!
  Mitt tips till dig är att se till att du har någon som servar dig med mat och dryck, håll dig i skuggan och försök att sitta ner när du har chansen. Det kommer att bli en fantastisk dag för dig, det är jag säker på!
  Lycka till!

  SvaraRadera
 7. Så trivelig at du er med på tusen trädgårdar. Du har en nydelig hage å vise frem, så det blir en fin dag for gjestene dine. Jeg var med for to år siden, da vi har et familiested i Sverige. Det var supertrivelig. Jeg skulle gjerne vært med i år også, men er dessverre bortreist da. Lykke lykke til. Det kommer til å bli en minnerik dag.
  Jannicke

  SvaraRadera
 8. Tack för alla tips och påhejande kommentarer. Ser fram emot 1 juli.
  //Helene

  SvaraRadera