Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

torsdag 10 maj 2018

Frösådd av fotblad

Mitt fotblad har stått lite trångt och kämpat bland högre växter så jag rensade runt det och flyttade bort en annan växt. Då hittar jag flera små samlingar med vad som ser ut att vara frösådder av fotbladet. Jättekul. Uppgiften om vilken art det är har jag inte kvar, kanske Podophyllum hexandrum?
Moderplantan

Hittade flera grupper av småblad som jag tolkar som frösådder. Ska bli spännande att följa. 

Nu är det också den vita blomningens tid hos mig. Alla körsbär blommar och häggmispeln är på gång. Men jag ser få pollinerare i körsbärsträden trots att det är varmt och bra flygväder.


Fler bloggar om trädgård på Trädgårdsfägring

15 kommentarer:

 1. Grattis till flera fotblad, en intressant växt.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 2. Fotblad, det var en ny bekantskap för mig. Den har jag inte stött på här i
  trädgårdshandlarna. Googlade lite om dem , såg att de har fina blommar också.
  Så trevligt att hitta fröplantor, och många dessutom.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 3. Hej Helene

  Ja, det liknar på Podophyllum / Sinopodophyllum - kul med så många fröplantor, jag har Sinopodophyllum hexandrum blommande just nu -för första gången:) Vill visa bilder sen.

  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
 4. Fotblad er så fine, og i deres frukter på sensommeren er det jo veldig mye frø. Men her har jeg ikke fått noen frøplanter dessverre.

  SvaraRadera
 5. Ny trevlig blogg och ny växt för mig, Fotblad roligt namn, blommar den?
  Kram Raina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du hittade hit. Välkommen. Jo de blommar lite senare men framför allt får de en riktigt stor och röd fröställning.

   Radera
 6. Jeg elsker de hvide blomsters tid. Desværre går det så hurtigt, snart drysser blomsterbladene som sne. Det er også en smuk blå himmel, du viser.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 7. Hej Helene!

  Men så kul med spontana frösådder av fotblad! Sånt blir man ju glad över!

  Har gjort samma iakttagelse som du trots sommarvärmen som vällde in över oss i veckan är det dåligt med flygfän i luften.

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Hej Helene!
  När jag misslyckas med mina sådder, tänker jag att jag kanske bara skulle slänga ut lite frön, växterna verkar klara av det riktigt bra. Blir lika glad varje gång jag hittar nya små plantor.
  Ha en trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 9. Kul när man hittar plantor man inte kom ihåg - eller som tagit sig friheten att självså sig!
  TREVLIG HELG/Susie

  SvaraRadera
 10. Hejsan!
  Tror att det var du som skrev samma sak förra sommaren att du hade ont om pollinatörer. Så synd. Jag tycker att det surrar öronbedövande hos mig ;-)
  Så roligt att du har hittat det perfekta stället för fotblad! Att få se bebisar av den är ju , i mitt tycke, helt otroligt.
  Torslanda är som ett annat land trots att det inte skiljer så många mil oss emellan.
  Ha det så fantastiskt gott i ditt Paradis!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så var det Anja. Tidig sommar var det dåligt med pollinerare men de kom sedan. Synd på körsbären. De blir nog få i år. Och en otroligt oroväckande trend.
   //Helene

   Radera
 11. Det ser onekligen ut som hexandrum men du kan särskilja när du ser hur den håller blomman om jag kommer ihåg rätt :) Roligt med spontana sådder - det blir liksom kvittot på att man gör rätt. Fruktträdsblomningen är en underbar och tiden mellan hägg och syren - tänk om det fanns en pausknapp?!?!

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 12. Så du har fått fotbladsbarn, vilken glädje! En spännande färgkombination på bladen har den, den där behöver jag kolla upp lite närmare.
  Nu njuter vi av alla fruktträden!

  SvaraRadera
 13. Ja, fort går det med blomning och allt, har aldrig varit med om att syrenen blommar samtidigt som de första rhododendron. Och alla fruktträd. Men jag granskade körsbärsträdet igår kväll och det måste visst ha varit pollinerare (vinden hjälpt till?) för det verkar bli jättemycket bär i år. Om inte karten ramlar av i torkan förstås. Hur är det hos dig?

  Såg att du är anmäld till Tusen Trädgårdar, så kul! Ju flera vi är inom ett geografiskt område, desto fler besökare får vi, tror jag. Och om vi nu ändå håller på är det lika bra om många kommer. Ett år satte jag in annons i Gp, på Giude - sidan, funderar på att göra det i år igen.

  SvaraRadera