Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 2 december 2016

Hever Castle; en charmör en blommig fredag

Dagens tema på blommig fredag är "En charmör", dvs substantiv, i maskulinum och singularis om man ska vara trogen uppgiften. Det ledde mig på lite kurviga vägar fram till Henry VIII, kung av England 1509-1547. Han var gift sex gånger så han måste ju har varit en riktig charmör. Eller kanske inte, det var nog annat som styrde det. En av alla hans fruar var Anne Boleyn, som han sedan lät halshugga. Ganska o-charmigt.
Nu till trädgårdskopplingen. Anne Boleyn bodde under en del av sin uppväxt på Hever Castle. Det började som en bondgård på 1200-talet och det har varit i många familjers ägor och byggnaderna har ändrats eller byggts till många gånger. På 1400-talet blev det ett större gods under familjen Boleyn och 1903 köptes det av den amerikanska miljonären William Waldorf Astor, som sålde det igen. Huvudbyggnaden och den stora och välskötta trädgården är öppen för besök. Åk dit, det är en skojig och vacker plats på samma gång. Jättestor trädgård i italiensk-inspirerad stil men även mycket annat. Gå in i "slottet", det är riktigt häftigt och känns medeltida i många avseenden. Man kan också bo där i de gamla byggnaderna som är renoverade till fantastiska rum.
Hever Castle ligger i grevskapet Kent ca 7 mil SO om London.  Karta här.

Hever Castle med vallgrav. I bakgrunden syns "Medley Court" med hus byggda i Tudorstil. Ser ut att vara urgamla men de är faktiskt byggda 1903 och fungerar nu som hotell. 


topiary
Tudor Chess Set, dvs schackpjäser i den stil som fanns på Henry VIII:s tid. De är formklippta i idegran. Soluret är från 1710 och var då inte en prydnad i trädgården utan användes för att kunna läsa av tiden, och till andra observationer.

Gott om murar, statyer och anläggningar i italiensk stil. 
Fler murar och statyer.

En mycket lång pergola.

Trädgården med omgivningar är mycket stor och det finns woodland, park och mycket annat också.Alla bilder ovan är från maj 2011.


Mer på temat blommig fredag från andra bloggar här15 kommentarer:

 1. Wow! Vilken vacker trädgård och upplevelse att få vara däri!

  Jag har inte ännu varit på en trädgårdsresa till England men vill verkligen. Denna vackra trädgård tar jag med mig!

  Ha en skön helg!

  //Veronica

  SvaraRadera
 2. Vilken underbar trädgård. En dröm för mig är en trädgårdsresa till England som fortfarande inte blivit av. Då är det trevligt att se andras vackra bilder från sina upplevelser. Ha en fin helg. Carita

  SvaraRadera
 3. Vilken vacker trädgård, får googla på den, värt ett besök.
  Ser ett mumintroll bland schackpjäserna.
  Trevlig helg/Marika

  SvaraRadera
 4. Utrolig vakkert sted! Jeg visste om at Boylen hadde bodd der fra før. Jeg har lest boken "The other Boylen Girl" av Philippa Gregory. Ann Boylen's søster bodde mye på Hever Castle. Det må være et fantastisk sted å besøke :)

  SvaraRadera
 5. Engelska trädgårdar är det något visst med och denna måste ha varit mer än spännande att besöka. Nog kan man undra om Henrik VII var en charmör,men jag tror inte att det var den egenskapen var orsaken till att han hade så många fruar.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Skulle gjerne ha leid et rom på denne plassen...

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset - ser ut att vara ett ställe värt att besöka och minnas!
  Kram Elin

  SvaraRadera
 8. Det er lige netop sådan et sted, man vil kalde charmerende. Jeg synes også, der er noget meget stårslået over stedet. Den lange pergola er flot. Det er flotte billeder, men hvor ville jeg også gerne se stedet i virkeligheden.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Ser verkligen besöksvärt ut i dina bilder. Gillar den långa pergolan och den starka formen. En charmerande plats :)

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 10. Hei!
  Det må ha vært en opplevelse å se dette stedet.
  Vakkert og spennende.
  Henrik VIII en sjarmør?
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 11. Jag gillar din koppling till charmör;-) Underbara engelska trädgårdar!!! Trevlig söndag! /Charlotte

  SvaraRadera
 12. Vackert och charmigt på alla sätt.
  Förstår att det var ett trevligt besök att titta både i slott och trädgården.
  Fantastiska bilder!

  Önskar dig en härlig tisdag!

  SvaraRadera
 13. Ojojoj,vad du får mig att längta till England och alla dessa vackra trädgårdar nu! Fantastiskt, så mycket där finns att se! Tack för denna dos av charm mitt i vinterkylan.
  http://vardagsnjutning.blogspot.se/2016/12/en-reslig-och-valsmakande-charmor.html

  SvaraRadera
 14. Kul att du hittade till mig och hamnade i vernissage-inlägget och inte i det jag länkade till ovan. :-)
  Keramiken på utställningen var min kollegas, jag hade gjort glaset. Hon hade flera fantastiska ansikten med blad, de är lite av hennes signum.

  SvaraRadera
 15. Jag var där i somras tillsammans med dottern och hennes familj. De bor bara några mil därifrån. Mycket vackert att se!

  SvaraRadera