Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 30 december 2016

2017 - förväntningar

2017 ska jag ska njuta i trädgården och det är året då ryggen kommer att klara hela säsongen. Att njuta är väldigt viktigt och det kan ta sig många olika former, allt från stora projekt till att bara gå ut se vad det kan bli av just den stunden. Trädgården är till för oss och där gör jag som jag (vi) vill utan att bry mig om vad andra tycker. Mitt behov av att skapa på alla möjliga sätt får utrymme. Jag ska ogenerat ovigt kräla omkring i rabatterna i mina lila arbetsbyxor från Jula med svarta knäskyddsfickor och vadderade knän. Det mesta gör jag på knä (inklusive gräva) eftersom ryggen inte klarar det annars, men det går bra det med även om det tar lite längre tid. Skorna slits lite konstigt när man gör allt på knä. Nosen längst fram på skorna är väldigt viktig när man vänder ovansidan ner hela tiden i knästående. Ett par vanliga joggingskor kan jag slita ut på mindre än en sommar. Sedan blir man väldigt skitig när man ligger på knä hela tiden (jo, jag har flera par arbetsbyxor och numera finns de i fler färger men jag har hållit mig till lila i bästa brittiska stil).
Lila byxorna är på förstås. Har visst inte någon bild av dem från 2016. Detta är från 2015 då vi byggde kombinerat potting shed och växthus. 

Vi ska fika ofta i växthuset och vi ska äta lunch och middag i orangeriet hela sommaren. Uteplatserna ska användas och vi ska njuta av kvällssolen på altanen.

Det blir förhoppningsvis tillfälle att gjuta fler saker i betong och tid att skapa 'konst' av rostiga rör och gamla prylar. En taklampa inhandlad på loppis ska förvandlas från förskräcklig till fräck och förpassas från inomhus till utomhus.
Jag har föresatt mig att fröså lite mindre men det brukar vara ett dåligt nyårslöfte som är svårt att hålla. Ska prova att så fransglim som jag beskrev i ett tidigare inlägg. Det blir några perenner till. Sedan sår jag alltid ettåringarna Zinnia och Rosenskära för krukor och rabatt. Lite grönsaker i pallkragarna och ..... 
En tur eller två till Storbritannien blir det också för att uppleva trädgårdar. 

Rosenskära med anisisop (till vänster), några jätteverbena samt röd solhatt (underst till höger) bland solens sista strålar en fin sommarkväll.


Fler inlägg på temat 2017 finns på andra bloggar

19 kommentarer:

 1. Så vackert du har det! Sommarblommor ska jag satsa på i år jag också :-)
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Ler igenkännande när du skriver om skorna. Min bror är handikappad och gick väldigt sent. Det väckte minnen om hur pappa varje vecka lagade hans skor :) Härligt att du inte ger upp utan hittar ett annat sätt att göra det du gillar. En inställning som känns så positiv.

  Gott Nytt 2017! kram, Carina

  SvaraRadera
 3. Härliga och positiva förväntningar du tecknar ner för den kommande säsongen.

  ...och du är jättesnygg i dina lila byxor (lila är min favoritfärg)

  Ett Gott Nytt År till dig Helén!

  SvaraRadera
 4. Så roligt det är att läsa om alla planer vi trädgårds nördar har.Då får man själv tips om andra saker som man kanske inte tänkt på.
  Gott Nytt År.

  SvaraRadera
 5. Ja, noen ganger er det lett å glemme bort at en skal nyte hagen også! Jeg har lett for å glemme bort det ;)
  Spennende med alle forventninger du har.
  Utrolig vakker med anisop og cosmos!

  Jeg ønsker deg et riktig godt nytt år, Helene, og ser frem mot mange nye innlegg!

  SvaraRadera
 6. Härligt att du hittat ett sätt för kroppen att funka i trädgården.
  Din komposition med rosenskäran var ju sååå himla vacker - magiskt !!
  Hoppas det är ok att jag sparar bilden som inspiration.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 7. Vilka fina kombon du har.
  Härligt med en riktig färgklick på byxorna det piggar upp.
  Trädgårdsresor till England det är ju verkligen något att se framemot.

  Önskar dig ett riktigt gott nytt år.

  SvaraRadera
 8. Härliga planer och det viktigaste av allt är att kunna njuta. Gott nytt år. /Lotta

  SvaraRadera
 9. Ha-ha! Jeg har samme lilla hagebukser...
  Supervakkert blomsterbilde!

  Godt nyttår!

  SvaraRadera
 10. Jag är alldeles för dålig på att njuta i min trädgård, jag tror att det får bli ett av mina mål under 2017. Att ta det mera lugnt i trädgården. Sitta i den, känna dofta på den och känna av stämningen i den, inte bara arbeta i den. Gott nytt År! /Charlotte

  SvaraRadera
 11. Så snygg du är i trädgårdskläderna och sekatören hänger lätt åtkomlig så du kan dra fram den snabbt!
  Låter som sköna planer och jag önskar mig också ett par somrar med bara underhåll och lagom sådder. Brukar dock inte lyckas hålla detta.
  Gott nytt år
  /Anette

  SvaraRadera
 12. Bra trädgårdsbyxor, jag behöver nya, får kolla på Jula.
  Gott nytt år!
  Inger

  SvaraRadera
 13. Snygga byxor! Ligger på knä i trädgården gör jag också för det mesta. Med roliga trädgårdsresor och vardagsnjutningen i trädgården kommer du att få fint 2017.
  Gott nytt år!
  Birgitta

  SvaraRadera
 14. Haha, jag har också upptäckt Julas arbetsbyxor, men dina lila slår mina svarta med hästlängd.
  Du och jag rivstartar trädgårdsåret 2017 helt i linje med dina planer snart, eller hur?
  Kram och gott nytt år!
  Marta

  SvaraRadera
 15. En alldeles underbar plantering med sommarblommor.
  Önskar dig ett riktigt Gott Nytt År!
  /Marika

  SvaraRadera
 16. Gillar dina planer för detta alldeles nya år! :) Hoppas att rygg och knän inte hindrar dig i trädgården utan uppför sig som de ska. Kan tipsa om att det finns arbetsskor med tjock gummerad ovansida på tårna, har själv sådana på jobbet och efter två somrars krypande på knäna är de fortfarande som nya. Tack vare din fina bild på rosenskäran kom jag på att jag förstås ska ha det i min sensommaräng i Lunden! Tack för inspirationen! :)
  Gott nytt trädgårdsår!
  Kram Kristina (ska bli kul att säga hej snart)

  SvaraRadera
 17. Man skal ikke gå ned på udstyr😀. Dine lilla bukser ser praktiske ud, og jeg er vild med den farve. Det bliver helt sikkert et godt haveår med alle dine planer. Held og lykke i 2017!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 18. Riktig godt nytt hageår! Det er deilig å drømme og planlegge mens man venter på å ta imot en ny sesong. For et vakkert sommerbilde. Kjenner solen varme nesten helt over hit:)
  Alt godt.
  Jannicke

  SvaraRadera
 19. Helt rätt, njuta! Jag ska sitta i skuggan vid doftande syrener och läsa...

  SvaraRadera