Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 17 april 2016

Trädgårdens delar #1; woodland

Har samlat lite bilder på de olika delarna av trädgården. Presenteras allt eftersom.
Vår trädgård finns i Torslanda, NV om Göteborg. Det är ca 500 m till havet (fågelvägen) mot söder och 1,5 km mot väster vilket ger ett maritimt klimat. Vi bor 35 m över havet och det är berg och olika tätt med träd åt flera håll så det är ganska skyddat ändå.

Trädgården har lite olika nivåer och en del berg i dagen. Stilen är ganska lös och ledig genomgående. Stora träd och buskar blandat med perennrabatter och lite ätbart. Mycket ljusa färger och pasteller i rabatterna där vitt, blått, och limegrönt är favoritfärger men det slinker med ganska mycket rosa, cerise och lila också. Grönt är basen i skuggigare områden. Nedan beskrivs de lite mer samlade planteringarna.

Woodland, rabatt nr 1
Ett område med hortensior, olvon och perenna växter samt en hel del lökar. Vitsippor, narcisser och kaukasisk förgätmigej mm på våren.

På våren (bild från maj) påskliljor och Kaukasisk förgätmigej Brunnera macrophylla 'Frost' samt en en matta av vitsippor Anemone nemorosa 'Vestal' och andra woodlandväxter.


Vi har en del berg i dagen runt om så det begränsar woodlandet åt väster. Ligusterhäckar på två sidor håller de stora hostorna och hortensiorna upprätta. Bortom berget finns en nyplanterad idegranshäck för att dämpa västanvinden på den nivån. Högt upp finns trädkronorna. Flera olvon, hortensior, hostor, ormbunkar mm ger färg långt in på hösten.

 Bild från augusti. Den vita busken är vidjehortensia Hydrangea arborescens 'Annabelle', den blå en onamnad hortensia. Den stora ljusgröna hostan till höger är 'Sum and Substance'


 Bild från oktober. Den blå hortensian falnar mot lila.

Bild från juni. Japanskt olvon Viburnum plicatum f. tomentosum 'Mariesii'. Den har också en fantastiskt fin höstfärg i rött

5 kommentarer:

 1. Det ser så frodigt ud i din have med alle de forskellige grønne bladformer. Smukke billeder!

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 2. Vilken fantastisk trädgård ni verkar ha! Ljuvlig och det är så fina bilder! Jag kan tänka mig att det finns såna där ljuvliga ställen på Hisingen. Och att ha lite olika avdelningar är fantastiskt och gör trädgården så där intressant!
  Ice Follies, kul, jag har ett namn. För precis, mina Mt Hood, gamla, dom har inte kommit så långt alls ännu. Och vädret gör ju sitt till. Idag blåser vi bort här och så kommer det en sån där rejäl höstregnskur då och då och kallt är det. Men vi har tak över huvudet och mat på bordet så det är bara att göra något annat än att gå ut i trädgården idag!
  Kul att du tittade in till mig, jag har nu anmält mig att få mail när du gör nya inlägg, hoppas det fungerar!
  Agneta

  SvaraRadera
 3. Ni har skapat en fantastisk trädgård, så vackert. Det är också trevligt med olika miljöer i en och samma trädgård då kan man variera växtutbudet på ett helt annat sätt.

  För mig är woodland miljön och dess växter det mest spännande och det vackraste man kan göra i en trädgård.

  Allt gott och nu hoppas vi på lite varmare väder.

  SvaraRadera
 4. Så frodigt och lummigt hos dig - jättevackert!
  Kul att du blivit inspirerad av mina inlägg - tack snälla för din kommentar!
  Ha det så gott och lycka till med "inredningen"!
  Kram/Isa

  SvaraRadera
 5. Så fint och inspirerande! Jag blev allt lite förälskad i 'Mariesii'ett fint olvon! Är sugen på att försöka ordna lite mer woodland/lund i det vi kallar skogen hos oss.

  SvaraRadera