Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 29 mars 2016

Trebladspira - var kommer myten om fuktig mullrik växtplats ifrån?

Jag har läst på såååå många ställen att en av mina absoluta favoritperenner Gillenia eller Trebladspira som den ofta kallas (Gillenia trifoliata) trivs bäst i fuktig mullrik jord, om än väldränerad, och att den är bra i woodland. Vad kommer denna uppgift ifrån som ständigt upprepas? Fel, fel, fel skulle jag säga, iallafall här.
Har den på alla möjliga ställen i trädgården och allra bäst blir den i full sol. I halvskugga och lite fuktigt blir den tunn och vek och lägger sig över sina grannar. I sol blir den kraftig, stadig och blomrik. Klarar torka fint när den är etablerad, med den brasklappen att här på Västkusten är det sällan så väldigt torrt. De finaste står dock i sydvästsluttning i full sol och vattnas aldrig. Var står dina trebladspiror och hur uppför de sig?


Fin höstfärg får den också.

6 kommentarer:

 1. Den trivs inte alls hos mig. Hade den i sol i jordförbättrad lerjord....

  SvaraRadera
 2. Beth Chatto skriver i sin bok "Min trädgårdslund" att Gillenian är perfekt i halvskugga men klarar sig på alla sorters växtplatser bara den inte blir bränd av solen!
  Beth Chattos lund ligger East Anglia som har ganska torra somrar. Så jag antar solen kan bränna på bra utan något regn.
  Jag såg hennes lund (för ca 10 år sen) efter det att jag hade läst hennes bok och det var en mkt fin trädgårdsupplevelse. Väl hemkommen från Englandsresan det året så införskaffades två plantor...Jag planterade dem på två platser men båda har lerjord och mycket sol. De är fortfarande stora, stadiga och absoluta favoriter här i trädgården. Höstfärgen är underbar!

  SvaraRadera
 3. Min står i halvskugga och lyser så fint med sina skira blommor. Zon 5 nv Hälsingland.

  SvaraRadera
 4. Kan bara hålla med om att Trebladspirean är helt underbar! Hos mig trivs den ypperligt i full sol i mager sandjord. Jordförbättrad förvisso, men sanden har en tendens att ta över.. Speciellt fuktigt är det således inte heller, men än så länge klagar den inte det minsta!
  /Gunilla

  SvaraRadera
 5. Intressant att den går bra på många ställen (men inte överallt) och även i Hälsingland.

  SvaraRadera
 6. Här står den också i full sol och har gjort så i många år, inga bekymmer alls.

  Det skrivs så mycket i trädgårdslitteraturen och mer och mer får vi ifrågasätta sanningshalten av alla s.k. sanningar som sprids och upprepas.

  SvaraRadera