Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 7 juli 2020

Frösådd dahlia

Inte undra på att dahlia är en populär växt att förädla. Från frö till rejäl, blommande planta på 3 månader. Förra året sparade jag några dahliafrön av sorten 'Bishop of Dover'. Sådde fröna i mitten av mars och nu blommar alla 10 plantor som jag omskolade under våren. Några blev ganska lika moderplantan medan andra blev annorlunda både i färg, storlek och antal kronblad på blomman liksom färg och  flikighet på bladverket. 'Bishop of Dover' har mörkt bladverk och det fick också de flesta frösådderna men inte alla. Så kul att se resultatet men jag har svårt att bestämma mig för vilka jag ska spara till nästa år.  

Moderplantan är högst upp och därunder alla fröplantor. Blommorna förändrar sig med tiden och de är i allmänhet mörkare då de öppnar och bleknar sedan. Nr 1,3 och 7 är ganska lika modern medan 2,4,6,8 och 9 hamnar i en annan grupp där de är ganska lika inbördes. Nr 5 är vit med lila streck när den slår ut och med fler kronblad än de flesta och nr 10 är knallröd. 


Fler trädgårdsbloggar finns på Trädgårdsfägring

13 kommentarer:

 1. Så flotte de ble alle sammen! Jeg har også sådd dahlia fra frø i mange år, men ikke i år. De har hatt en tendens til å bli gule eller oransje i fargen på blomsten. Se frøene heter Bishop's children. Dine blomster likte jeg veldig godt da jeg liker de fargene bedre :)
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 2. Det här var väldigt roligt och intressant att läsa. Jag har köpt några dahlior i år som tyvärr bara hade namnskylten "Dahlia". Inget sortnamn alltså. Men den ser precis ut som din moderplanta så någon typ av 'Bishop of ..' är det definitivt. Har inte funderat på att ta frö men nu blev jag verkligen sugen. I synnerhet som jag är ute efter en blandning av olika dahlior som inte blir så höga att ha i några avlånga rabatter. Du menar alltså att det går att få dom i blom efter att ha sått dom i mars? Det är ju i så fall helt fantastiskt. Alla är ju vackra på sitt sätt men favoriterna är nog ändå de som är mest lika modern. Undrar om inte nummer 7 tilltalar mig mest.

  Tack för ett mycket inspirerande inlägg. Nu ska jag låta mina dahlior gå i frö.

  Ha det gott!
  Anita

  SvaraRadera
 3. Hej Helene

  Så kul! Flera av dina ser bättre ut än 'Bishop of Dover'!
  Spontana korsningar ger ofta överraskninger:)

  Ha en trevlig dag

  SvaraRadera
 4. Vad kul att det blev sådan variation! Jag blev lite förtjust i 2:an också, snygg!
  Tog frö förra året från en favoritdaglilja, ska bli spännande att se hur de "barnen" blir... Men det dröjer några år till innan jag får se det!
  Kram Kristina

  SvaraRadera
 5. Hvor er de blevet flotte. Bortset fra nr. 10 passer de meget godt sammen i farver. Jeg har også prøvet at så Dahlia, og jeg blev overrasket over, hvor hurtigt de kom i blomst.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 6. Hej Helene!
  Vilken lyckad sådd, och ett fantastiskt resultat. Blir helt fascinerad av att det blev så olika utseende. De blev riktigt fina, och mina favoriter blir 2,4,6,8,9. Har alla mörka blad?
  Ha det fint /Marika

  SvaraRadera
 7. Vilken dahliaparad! Så härliga färger.
  Du har verkligen lyckats väl!

  SvaraRadera
 8. Hei Helene! Kjempemorsomt hva du har fått til. Jeg har aldri forsøkt å bruke egne frø, men det skal jeg forsøke. Har sådd mange kjøpefrø og dahliane vokser og vokser. Noen få har begynt å blomstre. Det er spennende å følge med på.
  Ha det godt! Anne

  SvaraRadera
 9. Wow, vilken variationsrikedom och trots sina olikheter är ju alla jättesnygga. Nu blev jag sugen på att också testa. För varje som slår ut blir ju en liten överraskning.
  Ha det gott
  /Anette

  SvaraRadera
 10. Oj så roligt att så från frö OCH få så fina resultat! Nr 10 är ju galet vacker :)
  Detta måste jag testa, tack för tipset...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 11. Hej Helene!
  Jag bor också i torslanda och har en liten tradgard. Bilder på trädgården lägger jag upp på Instagram. Det var riktigt kul att hitta din blogg. Har du också ett Instagramkkonto? Hade du öppnat din trädgård detta året till publiken?
  Hälsningar
  Soumya Lernhag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att hitta dig också. Jag heter helene.torslanda på instagram. Vi har inte haft öppen trädgård i år nen vi ksnske kan hitta något sätt att se varandras trädgårdar ändå.

   Radera