Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 30 september 2019

Ormbunkar

Har just läst den nyutkomna boken "Ormbunkar". Många med mig har ett nyvaknat intresse för dessa växter. Det finns också ett större utbud i plantskolorna och på växtmarknader numera. Boken är på 224 sidor och i stort format så Anton Sundin, som är författaren, hinner avhandla en hel del. Ormbunkens historia, botanik och morfologi, livscykel och förökning, ormbunkar inomhus, ormbunken i konsten liksom förstås arter och odling, skötsel och planteringsförslag, mm.
Är man intresserad av ormbunkar är boken mycket läsvärd. Delen med beskrivningar av vildväxande arter i Sverige är visserligen omfattande men upptar en mindre del av boken, bara så att man inte förväntar sig något annat.
Med det sagt så blev jag förvånad över hur många vildväxande ormbunkar som finns i den svenska naturen. Och ännu fler finns förstås om man lägger till plantskolornas utbud. 
Räknade mina ormbunkar nu och jag har 29 arter och sorter i dagsläget och betydligt fler individer. Jösses, hur gick det till? Det tar ofta några år innan de tar plats och visar sitt rätta jag, så man får ha lite koll på hur stora de kommer att bli. 
Gjorde ett inlägg om mina ormbunkar i oktober 2016. Det har tillkommit fler sedan dess. Dessutom har jag använt dem i olika sammanhang i mitt konsthantverk.

En av mina skuggigare slänter där jag har en hel del ormbunkar. De vävs in bland andra växter men i denna slänt finns säkert tio olika arter och sorter (men alla finns inte i bild).


Ett försök att göra "fossil" av ormbunkar. Avgjutning i betong som jag sedan målat i guld. 



Författare är Anton Sundin och bilderna är tagna av Elisabeth Svalin Gunnarsson som också är redaktör.


Länkar till TrädgårdsFägring där det finns många fler bloggar om trädgård.

12 kommentarer:

  1. Bregner har blitt veldig populært her også, men utvalget er likevel dårlig i planteskolene. Din "fossil" er veldig flott. Bøker får en aldri nok av.

    SvaraRadera
  2. Hei! Bregner er vakre som skulpturer. Skjønner godt at du blir inspirert til å lage vakker kunst. Dessverre er det ikke stort utvalg å få kjøpt her. Noen bregner er fantastisk om våren. De ligner bispestaver når de folder seg ut.
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  3. Hej Helene!

    Låter väldigt intressant med en bok om ormbunkar, det finns inte mycket skrivet om dem. De har oftast levt lite i skuggan av flashiga blommande perenner. Hos mig har de alltid tillhört favoriterna även om några av dem fått det allt svårare med torrperioderna.
    Snygg tavla du gjort!

    Tack för boktipset!

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Hej Helene

    Super med en bok bara om ormbunkar.
    Den kommer nog att bli populär!
    Din slänt ser fantastiskt ut!

    Ha en trevlig dag

    SvaraRadera
  5. Bregner kan man slet ikke undvære, så det er dejligt der er kommet en bog om disse spændende planter. Skønt "fossil"!

    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera
  6. Det er et fint og spændende kunstværk, du har lavet. Det er godt at få mere fokus på bregner, så en ny bog er alletiders. Bregner er lidt oversete planter, men de er så smukke, og de er gode i så mange sammenhænge.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  7. Hej Helene!
    Ormbunkar är spännande och vackra med olika utseenden och olika krav på växtmiljön. Hos mig har de alltid funnits - både de vilda från skogen och de lite mer krävande från plantskolor mm.
    Jag har faktiskt också gjort ett par betonggjutningar med dessa vackra blad - men ingen har fått en klädsam guldbeklädnad :-)
    Ha en fin vecka!
    /Anja

    SvaraRadera
  8. Hej Helene!
    Skulle gärna ha ormbunkar i min trädgård, har provat ett antal gånger, men de dör efter ett tag. Har inte sett dem på växtgårdarna här i närheten heller. Ser vackert och frodigt ut i din slänt. Fint, dekorativt konstverk.
    Ha det bra /Marika

    SvaraRadera
  9. Har egentligen aldrig riktigt fascinerats av ormbunkar, men du öppnar mina ögon!

    SvaraRadera
  10. Det är såå roligt att det kommer en revival. Har sett boken på FB men inte bläddrat i den själv. Jag ser några i din slänt, Cyrtomium tex. De är mycket vackra och ditt konstverk sätter verkligen pricken över... :)

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  11. Den boken har jag varit lite sugen på och nu måste jag nog ha den.Jättefint med bladen i guld också.
    Kram
    /Anette

    SvaraRadera
  12. I was looking for posts on the internet about ferns. As you can see there are lovers all over the world. I also grow at home and in the garden and once organized an exhibition about ferns. Thank you for the idea of 'fossils'. I'll do it next year.

    SvaraRadera