Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 12 augusti 2019

Gröna ligusterhäckar

Fick anledning att fundera på hur mycket häckar vi har, som ska klippas varje år. Det rör sig om ca 80 meter häck; liguster, avenbok och buxbom. Jag har den vintergröna ligustern, Ligustrum vulgare 'Atrovirens'.
För två år sedan gjorde jag ett inlägg om att ligusterhäckarna drabbats av svampangrepp. Tänkte det kunde vara dags att följa upp det. I år och förra året har det varit torrt och ligustern är grön och fin. Inga svampangrepp. De hämtade sig alltså direkt året efteråt när det kom nya blad och vädret var torrare. Jag gjorde inget åt angreppen alls 2017. Rådet var att mylla ner Binab eller Microferm men det gjorde jag alltså inte. Man ska kanske ha lite is i magen och bara vänta ut angreppen (om de kommer) och inte beskära eller ta bort de plantor som ser fula ut för fort. Om det blir många regniga somrar på rad kan det blir svårare för häckarna att återhämta sig, förstås.

Jag har mest ligusterhäckar, säkert 50 m, men även 20-25 m avenbok och ca 5 m buxbom plus ett tiotal formklippta bux-bollar. Ligusterhäckarna är av olika ålder men en del är 20 år gamla. Jag har aldrig bytt ut någon planta i någon häck. Däremot har jag grävt upp och flyttat både liguster och buxbom, även riktigt stora plantor, med gott resultat.

För att få en ligusterhäck som behåller formen så klipper jag den hårt i mars-april, dvs innan det kommer några nya blad för året. Då ska den klippas in till den form man vill ha, och liguster kan man klippa väldigt hårt utan att den tar skada. Den ser väldigt kal ut när det mesta av det vintergröna klipps bort. Sedan gödslar jag ibland, på våren, men det är inte alla år jag kommer ihåg det. När häcken är grön och fin på sommaren klipper jag den så ofta det behövs (2 gånger oftast) men då bara i nytillväxten, och inte på gammal ved. Då blir den tät och grön och håller formen. Den slår nya blad där den är klippt så tillväxten blir stor. Men det är alltså tidigt på våren jag gör den stora formklippningen i gammal ved.
En liguster kan klippas väldigt smal. Man ser ofta hur häckarna utmed gatan blir bredare och bredare för att man inte vågar klippa in den hårt utan bara tar den yttersta tillväxten hela tiden. Det är dumt för den är ändå bara grön ytterst. Inuti finns inga blad så man får bara en bred och risig häck.
Liguster är lätt att forma, enkel att klippa och lätt att börja om med. När vi skulle bygga växthus flyttade jag en ligusterhäck som var 2 m hög. Klippte ner plantorna till 40-50 cm. Satte dem på ett nytt ställe och de utgör nu en ny och fin häck där.

En av mina ligusterhäckar.

Detta är en kort, smal och hög häck för att dela av ett parti i trädgården. 

En lång och ganska hög häck, med rabatter på höger sida. Underhållsgång emellan.

Ligustern slår nya gröna blad hela sommaren när den blir klippt. 
Fler trädgårdsbloggar finns på Trädgårdsfägring12 kommentarer:

 1. Så fine Ligusterhekker du har. De nye små bladene ser så friske ut. Liguster har jeg ingen av, men jeg har veldig mange meter med thujahekk. De må også klippes :)
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 2. Hrej Helene

  Bra beskrivning av hur du gör!
  Jag har gjort samma erfarenhet, att liguster kan klippas ner totalt mycket. Om jag förnyar en häck då bara ca 10-20 cm över marken - de sätter då ofta också nya skott från roten.
  I Danmark har man den traditionen att liguster ska klippas före 'sankt hans' = midsommar, och att detta räcker för hela året. Jag klippar dock gärna två gånger.

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 3. Kan bara instämma i att Liguster är en fantastisk häckväxt :) Planterade en vid första huset och just hur den tål lite magert och torrt var suveränt. Jättebra inlägg om skötseln.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 4. Vilket perfekt inlägg! Jag har liguster vid mitt växthus men har alltid klippt den när bladen redan börjat komma, efter att ha läst detta vågar jag ta till häcksaxen lite tidigare! Dessutom har jag planterat en ny häck med sticklingar, men den lär ju ta tid på sig innan den blir något. Vad gödslar du med när du kommer ihåg att gödsla?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anni - jag gödslar med något pelleterat gödsel som Algomin eller vad jag har hemma. Det verkar inte vara så noga, men bra om man gödslar när tillväxten ska börja eller är som högst.
   Helene

   Radera
 5. Hej Helene!
  Säger som Anni: Vilket perfekt inlägg!
  Det går an att ha lite naken häck tidigt på våren. Min runda - den enda ligusterhäcken, får sig en omgång under kommande vår. Smala häckar är ju så mycket snyggare än förvuxna, lite glesa och tjocka.
  Förresten: Har ni fått mycket regn de sista dagarna? Vi har fått 130 mm på 5 dar!

  Ha en trevlig vecka!
  /Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja - vi har fått 90 mm under den senaste veckan.

   Radera
 6. Hej Helene!
  Tydligen gör du helt rätt, för en grönare finare häck får man leta efter.
  Ha det gott /Marika

  SvaraRadera
 7. Hej Helene!

  Ett bra och informativt inlägg, många söker information om hur häckar skall skötas. Just detta med angrepp lär man sig så småningom, man behöver oftast inte göra något alls.

  Snygga och välskötta häckar är en fröjd att titta på.

  Kram!

  SvaraRadera
 8. Det var en fin vejledning. Har man en ligusterhæk er den lige til at bruge. En hæk kan let blive for bred, så det er godt at blive mindet om at klippe hækken godt ind i siderne.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 9. Ju fler m av häckar, ju mer arbete. Har faktiskt inte funderat på hur många m häck vi har, får bli nästa uppgift, men idag regnar det lite lätt, så även det får vänta. Dessutom är det mannen som klipper dem, så.....
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 10. Jag har syrener runt hela trädgården men skulle gärna ha mer liguster, fint att formklippa också! Önskar dig en fortsatt fin vecka...
  Kram Titti

  SvaraRadera