Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 27 januari 2019

Vinterfåglar

Det roligaste i trädgården just nu är nog fåglarna. I helgen har det varit räkning av vinterfåglar. Det är ett nationellt evenemang som äger rum varje år, där alla kan rapportera in. Nu har jag gjort det (för första gången) och årets arter under helgen är (i den ordning de var flest):
1. Gråsiska
2. Steglits
3. Koltrast
4. Ringduva
5. Skata
6. Talgoxe
7. Blåmes
8. Nötväcka
9. Större hackspett
10. Rödhake
11. Pilfink
12. Kråka
13. Björktrast 

Lite svårt att fånga fåglarna på bild eftersom mataren sitter lite dumt ur fotosynpunkt. Bilderna är tagna i veckan och och nu har det snöat ett dygn så idag är marken vit och vi har nog en dm snö och det ska komma mer.

En av de vackraste arterna som besöker oss på vintern är Steglitsen.

Gråsiskan kommer gärna i flock. 


Vi har troget besök av två hackspettar året runt. 

Enligt statistiken var det drygt 17.000 personer som rapporterade förra året i Sverige och årets statistik är inte klar ännu men man kan gå in och kika kontinuerligt och det är klart om en vecka när den stänger.
En riktig bubblare förra året var gråsiskan som ökade stort. Det ser jag här också. Däremot minskar talgoxe och blåmes. En mycket vacker gäst är steglitsen.

14 kommentarer:

 1. Fuglene er veldig hyggelig å se på i vinterhagen. Her er det bare de nest vanlige, men de er fine de også. Steglits har vært her før, men ikke de to siste årene. Hakkespetten ser jeg hver dag. Morsomt med fugletelling.
  Ha det godt.

  SvaraRadera
 2. Så hedrande att få besök av steglitsen och fina bilder har du tagit. Här är den sällsynt, många år sedan jag såg den sist men de är alla välkomna, oavsett art. Ett trevligt vinternöje är det att mata fåglarna.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Det är så roligt med fåglar i trädgården. De senaste åren har vi också fått glädjas åt de vackra steglitserna vid matningen. Gråsiskorna däremot, har inte hittat hit i år. Istället har vi många domherrar och bofinkar. Hela helgen har rödhaken hållit sig undan men i eftermiddags kom den fram så jag kunde räkna den också. God fortsatt fågelräkning./Gunilla

  SvaraRadera
 4. Hej Helene

  Det är så fint att sitta inne, och se fåglarna i lugn och ro.
  Kul att den fina Steglits har ökad!

  Ha en trevlig ny vecka

  SvaraRadera
 5. Du har jo rigtig været på arbejde i weekenden, men sikke dejlige billeder!

  Hilsner fra Ulla

  SvaraRadera
 6. Hej Helene!
  Har inte haft många fåglar på besök i helgen, så det blir ingen rapportering. Talgoxe och blåmes är de jag har mest av, och sparvar och pilfinkar, Hackspetten har tittat in, men är en ganska sällsynt gäst. Riktigt skoj med alla fåglar.
  Ha det bra /Marika

  SvaraRadera
 7. Här har det också räknats. Gulsparvarna flest. Steglitsen har inte hälsat på ännu, men jag hoppas på finbesök nån gång i vinter.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 8. Steglitsen är verkligen fin med sina färger. Så många olika fåglar har jag inte i min trädgård.
  Kram

  SvaraRadera
 9. Visst är det roligt med fågellivet inpå husknuten. När man matar dessa små varelser så här års är det en artrikedom som man häpnar över.
  Jättefina bilder du har tagit!
  Ha en go vecka!
  /Anja
  ps
  hur varmt har du det i dit orangeri när det är -10 ute?
  ds

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja - vi håller alltid plus 10grader som lägst med hjälp av en luft-luft värmepump.
   Hälsning Helene

   Radera
 10. Skønne billeder af havens fugle. Man kan have stor glæde af at betragte fuglene, og det er altid spændende, når man opdager en ny slags.

  Hilsen Elna

  SvaraRadera
 11. Ska kolla ditt resultat mot det jag ser här :) Vi bor ju bara ca 3 mil från varann. Steglits vet jag att jag inte sett hos mig. Tråkigt med arterna som går ner... Kan det vara att de flyttar längre norrut eftersom klimatet verkar blivit varmare? Om jag fattat rätt är det därför vi ser så många koltrastar vintertid nuförtiden.

  Ha det gott! Carina

  SvaraRadera
 12. Det är så avkopplande att följa fåglar.

  SvaraRadera
 13. Ja, verkar vara väldigt många som sysselsätter sig med detta nu, jättekul!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera