Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

tisdag 19 december 2017

Vintergröna buskar

Det är nu i den vinterbruna trädgården det visar sig hur mycket struktur man har. På senare år har jag tänkt mer på att ta in det vintergröna. Det är på gång - men det tar tid. Jag har bl.a planterat lite fler små vintergröna buskar på senare tid och ännu mer ska det bli.

Järnek, Ilex aquifolium 'Myrtifolia'. Den är uppstammad och ca 1,5 m numera. Tyvärr slår den dåligt med nya skott när man klipper i veden så man får vara försiktig. 

Storbladig järnek, Ilex x altaclerensis 'Golden King'. Den blir några meter om man har tur. Växer ganska fort här hos mig. 

En ny vintergrön buske planterad i höstas, Gulprickig aucuba, Aucuba japonica 'Variegata'. Blir 2 m om man har tur. Har sett riktigt stora buskar inne i Göteborg.  

En nykomling, inhandlad i Wales i somras. Sarcococca hookeriana 'Digyna'. Den har inget svenskt namn i SKUD men jag har sett att Sarcococca kallas sötbuxbom på svenska. Förstår varför. När den blommar, tidig vår, så doftar den underbart. Köpte ytterligare en sötbuxbom, Sarcococca confusa. Hoppas de ska trivas och blomma här också. Första vintern nu kan vara avgörande för etableringen.

En pålitlig favorit som jag har flera av; Japansk buskrosling, Pieris japonica 'Debutante'. Denna namnsort är blomvillig och pålitlig. Den har satt blomknopparna redan och väntar på våren då den blir full av vita blommor. Bra för insekterna. 

En annan favorit är Vinterbär, Skimmia japonica.  Den har redan utvecklat blomknoppar som står sig över vintern och slår ut i april. Den doftar helt fantastisk. Lite åt liljekonvaljhållet. Säljs som utplanteringsväxt men överlever fint här i zon I-II och jag vet att den går upp till zon IV. Inte ens vårvintern 2013 knäckte den. Se tidigare inlägg här.
Vinterbär igen. 



Sedan finns det små rhododendron, lagerhäggar, vinterroslingar (Leucothoe) och förstås en hel del buxbom som hittills har klarat sig från buxbomssjukan, liksom en del barrväxter.


17 kommentarer:

  1. I ditt milde klima kan du jo dyrke nesten hva som helst. Aucuba husker jeg ble solgt som stueplante for mange år siden. Ilex er så vakre, men det er stort sett de som er helt grønne som overlever her. Men det er de brokebladede jeg har lyst på ;)

    SvaraRadera
  2. Så många härliga vintergröna växer du har. Järnek har jag alltid velat haft. Har prövat men det vill sig inte här. De enda vintergröna jag har är rhododendron. Gulprickig aucuba var riktigt snygg!

    Ha en fortsatt skön vecka!
    /Anita

    SvaraRadera
  3. Hej Helene!

    Det var ju en ansenlig samling vackra gröna buskar du har samlat på dig. Nu ser man verkligen hur vackra de är och vilken plats de fyller när allt annat vissnat ner. Jag minns trädgården innan de vintergröna växterna planterades och det fanns inget skäl alls att vandra runt i trädgården vintertid.

    Pieris japonica har jag ett antal namnsorter av, tacksamma och väldigt tåliga. De tolererar klippning hur bra som helst.

    Kram! ..och tack för din insiktsfulla kommentar på min blogg.

    SvaraRadera
  4. Flera där som jag gillade och som åkte upp på önskelistan, bla Golden King och Pierisen. Jag har en P jap. Little Heath som jag kan rekommendera men ännu finare var den lilla 'Erik' som jag fick tag i i somras. Skotten var alldeles orangea :) Tror jag har en bild på bloggen. Aucuba har jag sett men den fläckiga du visade var läcker.

    Precis som du vill jag ha mycket grönt i trädgården på vintern.

    Ha det gott! Carina

    SvaraRadera
  5. Oj, vilka trevliga vintergröna växter du har! Aucuban med fina spräckliga blad.Och järnek, skulle jag gärna prova ,men har inte lyckats få tag på den här. Skimmian har jag däremot , och den har överlevt i vår zon 4 (motsvarar er zon 5-6 ) så den är verkligen tålig.
    Ha det fint!

    SvaraRadera
  6. Hej Helene

    ja, grönt löv i vinterträdgården nu, det är fantastiskt!
    Här nere får vi ingen vit jul, gräset växer och rosorna blommar...
    Är det en Cotinus coggygria "Perukbuske" jag ser till vänster på den tredie billden?

    Ha en trevlig julvecka

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket öga du har för detaljer. Ja det är Cotinus coggygria 'Golden spirit' i höstfärger.
      //Helene

      Radera
  7. Hei Så mange flotte grønne planter du har i hagen. Du har nok litt mildere klima enn meg, men jeg har Skimmia, Kristorn og Buksbom. Så er Rhododendro også med grønne blader, men blir det veldig kaldt står de med bladene nedover og ser lei seg ut.
    Ha noen fine dager fram mot julehelgen!
    Turid

    SvaraRadera
  8. Tackar för alla fina bilder och tips på vinergröna buskar! Den storbladiga Järneken och Vinterbär föll jag särskilt för:) Har den vanliga Järneken och Rododendron här.
    Önskar dig en GOD JUL!

    SvaraRadera
  9. Hej Helene!
    Fint med gröna blad, nu när det mesta är brunt och visset. Har en Mahonia som står grön och fin, vackra blommor och bär har den också, men väldigt stickiga blad. Den får stå lite för sig själv. Vinterbär ser vacker ut, får nog läsa på lite mer om den.
    Ha det fint / Marika

    SvaraRadera
  10. Härligt inlägg! Det vintergröna är så viktigt för fåglar och åt oss själva. "Sötbuxbomen" låter väldigt trevligt. Har du provat att ta sticklingar?

    Ha det gott!
    /Anja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anja - inga sticklingar ännu för jag köpte dem i höstas och planterade dem då också. Men jag ska prova att göra det framöver. Hoppas de klarar vintern nu bara.
      //Helene

      Radera
  11. Jättefint med vintergrönt. Tyvärr har jag bara en rododendron och tre buxbom plus två på tillväxt. Såg idag att de blivit riktigt stora. Järnek är tyvärr inte härdig hos oss, buskrosling kan gå, gillar dem mycket.
    Allt gott!

    SvaraRadera
  12. Snygga järnekar och Sarcococcan står på min "vill ha-lista" sedan ett bra tag tillbaka. Hoppas den trivs bra hos dig så jag får läsa mer om den. :)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  13. Hei!
    Så mange vakre vintergrønne planter du har. De blir ekstra verdsatt nå på vinteren.
    Ha det godt! Anne

    SvaraRadera
  14. Rigtig god ide med flere vintergrønne. Tak for dine tips til nye arter!

    Glædelig jul og et godt nyt haveår!
    Hilsner fra Ulla

    SvaraRadera