Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

fredag 10 februari 2017

I år ska jag fixa kanterna

Veckans tema för blommig fredag är "I år ska jag..". Ja, det är väl det vanliga mest. Inga stora projekt är planerade. Jag ska försöka njuta i stunden och så ska vi fixa lite med underhåll. Trädgården handlar inte bara om trädgårdens växter utan om kanter, murar, plattor och stenläggningar, staket, växthus och andra byggnader, mm. 
Fastän vi har kanter av olika slag utmed häckar och runt rabatter så tenderar gräset att växa över med tiden. Har hört många säga att "stenarna sjunker" men jag tror att det är gräset som bygger upp jorden vid sidan av stenarna och därmed hamnar de under gräskanten nivåmässigt. Där jag har gjort ett bra underarbete sjunker stenarna definitivt inte i absoluta termer, men det blir ju ändå så i praktiken.

Rostiga kanter
Kanten runt den här rabatten består av både en stålkant och betongsten. De flesta av mina rabatter har bara betongsten som kant. 

Rostiga kanter
Samma rabatt. Ganska nylagd kant men snart har man gräs och ogräs över alla stenar och över stålkanten också om man inte ser upp. Jag brukar kantskära utanför stenarna med jämna mellanrum. På ett annat ställe ska jag flytta ut kanterna en bit längre ut i gräsmattan för att häcken är bredare nu än tidigare.

Rostiga kanter
Samma rabatt. Så här såg rabattkanten ut när det begav sig. Klipper bort den synliga delen av markduken förstås. Båda sidor av plåtkanten rostar. Kanterna går att böja och skruva ihop till hur långa bitar som helst. Mina är ganska stadiga (de är 2 eller 3 mm tjocka). Plåtbrickan som håller ihop dem sitter på insidan. På utsidan ser man bara två skruvhuvuden. 

Här ska vi bygga om den kant av byggtimmer vi hade eftersom den börjat luta utåt lite väl mycket. Redan påbörjat men minusgraderna och kylan kom i vägen.

Andra tolkningar av temat "I år ska jag..." hittar du här.


20 kommentarer:

 1. Hej Helene!

  Snygga kanter ni har gjort! Jag tycker att kanter alltid är ett bekymmer och kanter blir det på allt, hur man än gör. Jag brukar alltid fundera igenom om jag har några svaga punkter där kanten skall vara, alltså något som gör att naturen letar sig in omgående. Men hur man än planerar så håller det inte i evighet utan måste göras om någon gång.

  Metallkanter har jag prövat på några ställen men jag trycker ner dem i marken så de inte syns, de håller effektivt bort gräsrötterna men sedan fungerar det inte till fullo med gräsklipparen utan om det skall vara snyggt krävs lite handklippning också.

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunilla - jag tycker också ofta ner kanterna men ibland vill jag höja jorden lite i rabatten och då funkar kanten finfint. Du har ju så snygga torvkanter. Jag har det i skogen för där passar det lite informella bäst.
   //Helene

   Radera
 2. Bra inlägg som tar upp helhetsintrycket av en trädgård. Det är alltid något, inte bara puts av blommor och buskage utan alla stenytor och byggnationer som bör ses över. Det underhållet tar också tid hur man än gör nästan.
  Trevlig helg
  Luna

  SvaraRadera
 3. Snyggt med metallkanter. Jag började också förra året och tänker fortsätta i år. Var har du skaffat dina? Varit hos ett plåtslageri? Köpt hos Stålmiljö? Om du har köpt från ett plåtslageri: Hur förankrar du kanten? Trycker du den ned en bit, eller?
  Jag köpte cortenstålkant och det blir lite dyrt. Vore trevligt att hitta ett alternativ så att jag fick råd att snygga till fler kanter.
  Trevligt och "nyttigt" inlägg!

  Ha en go' helg!
  Anja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anja - jag de är beställda på ett plåtslageri. Ville ha måtten 15 cm höga och 2 m resp. 1 m långa. Tror de är 2 mm tjocka men vi pratade om en tjocklek som är stabil men samtidigt böjbar så det kan man kolla. Jag bad dem göra hål i kanterna på varje längd och skicka med en bricka och skruv/mutter för att kunna montera ihop. Det ökar stabiliteten avsevärt att de sitter ihop. De svetsade också på 3 korta armeringspinnar i botten så att man kan sticka ner dem i jorden. Man betalar i princip för vikten (+ arbetet) så ju tjockare, större, längre bitar desto dyrare. Jag köpte många på en gång så då blev arbetet inte så dyrt.
   //Helene

   Radera
 4. Flotte kanter du har, ja! Det er mye jobb for å få de til å holde seg pene. De synker og blir overgrodd av gress. Det er vanskelig å unngå det med tiden.
  De metallkantene er veldig fine!

  SvaraRadera
 5. Hej Helene ! Ja,snygga kanter i en trädgård gör mycket för helhetsintrycket :) En trädgårdsvän till mig har gjutit sina direkt i marken med armering och färgad betong och det var ovanligt och oväntat :) Lättare just runt runda och ovala former i allafall :)
  Om du vill ha frö ifrån mina Irisar så säg bara till !
  Fröna ifrån dina Stockrosor grodde på 3 dagar ! Tack så mycket om jag inte redan har sagt det :) Nu hoppas jag att de ska växa på sig och att de är mer resistenta mot rosten ! Ska bli kul att prova om de klarar sig :)
  Trevlig Helg !
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har gjutit någon kant också men det blir väldigt svårt om man vill flytta den, annars snyggt. Kul att stockrosorna grodde.
   //Helene

   Radera
 6. Tänker att det absolut är gräset som bygger på höjden. Gräver fram berget men sen några år senare så har gräset ändå tagit ikapp. Snygga kanter du gör och visst behöver de lite kärlek med jämna mellanrum.

  Trevlig helg! Carina

  SvaraRadera
 7. Det skaper et godt helhetsinntrykk med kanter. Så blir det mykere. Jeg satt kanter rundt flere bed i fjor. De ble som jeg ønsket, fort rustige. Det ga virkelig hagen og bedene et løft.
  God helg.
  Jannicke

  SvaraRadera
 8. Snyggt blev det. Det mesta behöver underhållas, för att hålla sig snyggt, men det är bra om det är så lättarbetat som möjligt.
  trevlig helg /Marika

  SvaraRadera
 9. Hej Heléne!
  Jag älskar ditt 'icke förskönande, pragmatiska, ner på jorden' - förhållande till bloggande. Att trädgårdens infrastruktur är helt avgörande för helheten insåg jag tidigt, men också det faktum att det dyrt och kunskapskrävande, inte mitt paradnummer med andra ord. Just kantlösningar har jag nog funderat mer på än på växtval, känns det som. På en kuperad och bergig tomt som den jag är verksam på, finns många olika sorters behov och jag lär aldrig bli klar. Alla tips är värdefulla.
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
 10. Vilken bra idé att sätta stålkant innanför stenarna på rabatten.En trädgård blir ju aldrig färdig det finns alltid olika projekt men i dagsläget så är de inte lika stora som det var för ett bra tag sedan men det är alltid roligt att åtminstone göra små förändringar i bland.Sedan får man inte glömma bort att njuta av det underbara.Ha en trevlig helg/Margareta

  SvaraRadera
 11. Snyggt med stenar och plåtkanter! Och vilka snygga plåtkanter sen. Men var köper man sådana som inte kostar en förmögenhet? Annars håller jag med, det där att njuta av stunden är en av de bästa njutningarna.

  Önskar dig en skön helg!
  /Anita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anita - de är inte billiga men kolla med en plåtslagare, så kan du bestämma vilka mått du vill ha också. Det blev ändå betydligt billigare än att köpa färdiga på nätet.
   //Helene

   Radera
 12. Du kör med både hängslen och livrem:-) Kanterna tycker jag sätter mycket av tonen i trädgården. Själv har jag ett riktigt misslyckat möte mellan material att göra om så fort tjälen går ur.
  Allt gott
  /Anette

  SvaraRadera
 13. Vilka gedigna kanter du gjort. Att trimma är bland det tråkigaste jag vet, men det gör så stor skillnad att man bara måste.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 14. Jag har kanter av cortenplåt, pressad plast och sten! Men mest gillar jag de rabatterna utan en gräns!
  Förutom kantskärning då!

  Men jag har utmanat min man i år att ta tag i kantskärningen så det kommer bli perfekt!

  SvaraRadera
 15. Hej igen!
  Jag får för mig att jag har läst i någon kommentar att du letar efter gulbladig barrväxt. Vill tipsa om taxus baccata Semperaurea, den håller färgen riktigt bra. Min är knappt ett år gammal, klippt direkt efter inköp i april förra året, får ingen sol alls på vinterhalvåret men är ändå gul även nu. Den gör mig glad varje morgon på min väg till garaget.(där jag har cykeln inlåst över natten).
  Kram
  Marta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det Marta, bra minne du har. Tack för tipset, skriver upp.
   Har Taxus baccata 'David' innan och gillar den mycket. Gul i kanterna på barren.
   Kram Helene

   Radera