Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

söndag 13 november 2016

Vinterskador och läkning på japansk lönn

Våren 2013 tog hårt på många barrträd och annat. Den tog också hårt på min japanska lönn, Acer palmatum 'Osakazuki'. Det blev både många och allvarliga sprickor i barken pga svängningarna i temperaturen med varma soliga dagar och mycket kalla nätter. Barken sprack helt enkelt. Har följt hur trädet hanterar detta och bilderna nedan visar läkningen och hur träder vallar in skadan. Bilderna är tagna 31 juli 2014 (dvs ett och ett halvt år efter att de uppkom) samt idag 13 november, tre och ett halvt år efter den hemska vårvintern 2013, och visar några av de största skadorna. Trädet är ca 3 m högt idag och nästan lika brett, se sista bilden.

japansk lönn, bark, vinterskada
Sår nr 1. Bild från 31 juli 2014, ett och ett halvt år efter den hemska våren 2013. Man ser att trädet har påbörjat läkningen.

japansk lönn, bark, vinterskada
Sår nr 1. Bilden är tagen på samma sår idag 13 november 2016 och läkningen har gått ganska bra. Nästan hela sårområdet är invallat. 


japansk lönn
Sår nr 2. Bild från 31 juli 2014

japansk lönn
Sår nr 2. Bild tagen idag 13 november 2016. Stort område klart men liten yta i mitten är fortfarande såröppen.

japansk lönn
Sår nr. 3. Bild tagen 31 juli 2014. Läkningen är bra påbörjad redan. 
japansk lönn
Sår nr 3. I stort sett hela området är invallat. 



japansk lönn
Sår nr 4 från 13 november 2016. Har ingen bild från 2014 här.

japansk lönn
Trädet är friskt och får vackra blad både på sommaren och i höstfärger. Denna bild från 21 oktober 2016.
Se inlägg från 21 oktober här då lönnen är magnifik i sin höstskrud.


14 kommentarer:

  1. Mycket intressant information Helene! Dina bilder visar att man inte skall ha för bråttom med att ta bort träd.

    Allt klet som vi uppmanas att köpa och sätta på träd med skador gagnar bara produkttillverkaren, träden klarar det bäst på egen hand.

    En eloge till dig för bildbevisen och systematisk uppföljning!

    SvaraRadera
  2. Gunilla - tack för kommentaren. Jag var väldigt osäker på hur det skulle gå men nu verkar ju största faran vara över. Inget klet har använts.
    /Helene

    SvaraRadera
  3. Spennende å se utviklingen. Flott tre, her i min norske vestlandshage blåser det dessverre for mye til at jeg tror det vil trives. Ha en fortsatt fin søndag, hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

    SvaraRadera
  4. Utrolig at det har overlevd så mye! En skal ikke gi de opp så lett, nei.
    Fantastiske høstfarger den får!

    SvaraRadera
  5. Vilken fantastisk förmåga till läkning.

    SvaraRadera
  6. Min absoluta favorit bland de japanska lönnarna :D Jag har säkert talat om hur det gick när jag skickade efter frön och sådde ?!? Hihihi...för att göra en lång historia kort så fick jag tre st Björkar istället .. :D Ja,du förstår så det kan bli..Vilken läkningsförmåga !! Fantastiskt ! Vill så gärna köpa en och prova men vet ju att det är på gränsen här i zon 3-4 , vet inte om det är att kasta bort pengarna ? Hoppas din vackra Lönn får leva i många många år till !
    Kram

    SvaraRadera
  7. Det er virkelig lærerigt og interessant at se dine billeder. De viser, at man ikke bare skal give op og fælde træer, der har fået en skade. Og hvor var det godt, at træet ovelevede, når man ser de smukke høstfarver.

    Hilsen Elna

    SvaraRadera
  8. Man ser att trädet är i fin form med en stor växtkraft!

    SvaraRadera
  9. Så underbart att se hur naturen kan läka sådana skador :) Älskar lönnar så jag njuter av din bild :)Ha det gott/Monne

    SvaraRadera
  10. Så bra inlägg med fina bilder av hur naturen läker sina sår. Känns hoppfullt, har fått några småsprickor på träd, men inte i närheten av vad din fina lönn fick. Så glad att den klarade sig. :)
    Kram Kristina

    SvaraRadera
  11. Det er så interessant hvordan trær heler seg selv. Husker jeg lærte det på gartnerskolen. Det var en russer som viste/oppdaget hvordan treet helte seg selv fra ulike prosesser som foregår i treet. Det er det samme som skjer, hvis du beskjærer trær riktig. Det lukker sårflaten. Naturen overgår alt.
    Anne

    SvaraRadera
  12. Vilken fantastiskt läkförmåga träden har.
    Vädermässigt är det upp och ner numera och vad det beror på kan man ju fundera över.
    Tur att lönnen klarade sig för den är ju så enormt vacker med sin härligt röda färg.

    Önskar dig en fin dag!

    SvaraRadera
  13. Mycket intressant. Vilken fantastiskt läkeförmåga de besitter. De hade jag faktiskt inte kunnat tro om jag bara sett den första bilden. Så förutseende av dig att komma ihåg och fota också. Imponerad!
    Ha det så gott
    /Anette

    SvaraRadera
  14. Otroligt. Både trädet och dokumentationen av sårläkningen. Jag har också en skadad japansk lönn som läkte till min stora förvåning.
    Jag trodde kanske att det var mest tur, men nu tror jag mer på trädets inneboende kraft.
    Kram
    Marta

    SvaraRadera