Bloggen är min dagbok för att dokumentera större eller mindre händelser i vår trädgård. Ibland även andra projekt eller glimtar från trädgårdsresor och andras trädgårdar.

måndag 30 september 2019

Ormbunkar

Har just läst den nyutkomna boken "Ormbunkar". Många med mig har ett nyvaknat intresse för dessa växter. Det finns också ett större utbud i plantskolorna och på växtmarknader numera. Boken är på 224 sidor och i stort format så Anton Sundin, som är författaren, hinner avhandla en hel del. Ormbunkens historia, botanik och morfologi, livscykel och förökning, ormbunkar inomhus, ormbunken i konsten liksom förstås arter och odling, skötsel och planteringsförslag, mm.
Är man intresserad av ormbunkar är boken mycket läsvärd. Delen med beskrivningar av vildväxande arter i Sverige är visserligen omfattande men upptar en mindre del av boken, bara så att man inte förväntar sig något annat.
Med det sagt så blev jag förvånad över hur många vildväxande ormbunkar som finns i den svenska naturen. Och ännu fler finns förstås om man lägger till plantskolornas utbud. 
Räknade mina ormbunkar nu och jag har 29 arter och sorter i dagsläget och betydligt fler individer. Jösses, hur gick det till? Det tar ofta några år innan de tar plats och visar sitt rätta jag, så man får ha lite koll på hur stora de kommer att bli. 
Gjorde ett inlägg om mina ormbunkar i oktober 2016. Det har tillkommit fler sedan dess. Dessutom har jag använt dem i olika sammanhang i mitt konsthantverk.

En av mina skuggigare slänter där jag har en hel del ormbunkar. De vävs in bland andra växter men i denna slänt finns säkert tio olika arter och sorter (men alla finns inte i bild).


Ett försök att göra "fossil" av ormbunkar. Avgjutning i betong som jag sedan målat i guld. 



Författare är Anton Sundin och bilderna är tagna av Elisabeth Svalin Gunnarsson som också är redaktör.


Länkar till TrädgårdsFägring där det finns många fler bloggar om trädgård.

söndag 8 september 2019

Perovskia

En av sommarens absoluta långblommare är Perovskian eller Afghanperovskia som den heter, Perovskia atriplicifolia ´Blue Spire'. Med tiden blir den en halvbuske med vedartade smala grenar som ger stadga i soliga rabatter. Trivs bäst i full sol i väldränerat läge och klarar torka bra. Den kan med tiden bli ganska hög om man vill det. Mina äldre plantor är runt metern. Men jag klipper ner den på våren till lämplig höjd för nya skott så höjden kan anpassas. Dess grågröna bladverk förgyller från början av sommaren och i juli blir de blå blommorna tydliga och de tar för sig mer och mer ju längre sommaren lider. Nu är den magnifik och kommer att stå så länge än. Den är dessutom populär bland insekter och den doftar.

Bild från idag 8 sept (2019). Insekterna gillar Perovskian.

Bild från idag 8 sept (2019).

Denna bild är från 12 juli i år (2019). De blå blommorna är på väg att utvecklas. 

Bild från mitten av juli 2018. I sällskap med silverfärgade och vita blommor som slöjsilja, Ammi majus, och Silvermartorn, 'Miss Willmott's Ghost', Eryngium gianteum

Länkar även till Trädgårdsfägring med många fler bloggar om trädgård.